Januari pauzemaand

“Januari is een verlangen naar iets verderop”
las ik in het ‘Klein verslag’ van Wim Boevink in Trouw met als titel ‘Januari, de pauzemaand’.

“En de mensen hoesten, snotteren en snuiven in hun huizen. Hun huid is bleek, ze kampen met vitaminegebrek, kleine ontstekinkjes, pijntjes hier en pijntjes daar.”

Herken je dit? Ik wel. Een rare maand vind ik het, januari. Fijn omdat het het begin van een nieuw jaar is, maar ook een maand van weinig energiek zijn en verlangen naar de lente, naar ‘verderop’ – ondertussen wetend dat februari en maart nog winter kunnen brengen.

Deze donkere maand was wel heel geschikt om te starten met de cursus ‘Schrijf je leven Lichter’. Inmiddels zijn de eerste twee dagdelen geweest en kijken de deelnemers én ik uit naar de laatste vier ochtenden.
‘Schrijf je leven lichter’ is een cursus die helpt om in tijden van spanning en vermoeidheid lichter te leven, door – uitgenodigd door schrijfopdrachten over relevante thema’s – het schrijven te gebruiken als instrument om meer zelfcompassie en flow te ervaren en minder verstrikt te raken in je eigen gedachten.
In september geef ik de cursus opnieuw. Voor wie nieuwsgierig is en/of zin heeft in een korte ‘boost’ geef ik in maart en april een kennismakingsworkshop.

De tweede cursusochtend schreven we naar aanleiding van de vraag ‘Wat wil hier gebeuren?’ over een lastige of zorgelijke kwestie in ons leven. Jezelf deze vraag stellen maakt dat je niet blijft hangen op het niveau van instrumenteel oplossingen zoeken, maar tilt je als het ware op en zorgt voor een nieuw perspectief.

Schrijfopdracht: ik nodig je dan ook uit om deze uitdaging aan te gaan: neem een situatie in gedachten die op dit moment speelt, waar je last van hebt of je zorgen over maakt. Beschrijf deze situatie kort en feitelijk. Stel jezelf dan de vraag: “wat wil hier gebeuren? welke kans ligt hier?” Zet een timer op 10 minuten en schrijf wat er in je opkomt.

Het begin van een nieuw jaar is ook een goed moment om je te bezinnen op hoe je verder wilt met je werk en leven. Als dat thema speelt in jouw leven, dan kan de tweedaagse cursus ‘Schrijf je Loopbaan’ interessant voor je zijn. De januari-cursus is inmiddels geweest, maar in april is er weer een cursus.

Wim Boevink eindigt zijn Klein Verslag als volgt:
“In januari mag alles stilstaan, onder grijze hemelkoepels. We mogen onze pijntjes voelen, onze vitaminen slikken, geduldig wachten op het lengen van de dagen. De pauzemaand.
Ik kom thuis, het licht brandt en het geurt naar vers gebakken koekjes.”

Dus – geef jezelf toestemming om een beetje te vertragen waar dat kan, zorg goed voor jezelf én geniet van alles wat er is. Dat wens ik jou en mezelf toe!
Ik ga morgen koekjes bakken.

Heb je een vraag of wil je iets delen, laat het me weten.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail

*

Laatste nieuws over de schrijfactiviteiten

Cursus Schrijf je Loopbaan©.

 • In deze cursus, die op 22 en 23 april 2020 wordt gegeven, onderzoek je al schrijvend je dromen en verlangens, wat je de wereld te bieden hebt en welke kant je op wilt.

Schrijf je Loopbaan-Trainer©

 • De 3-daagse training voor coaches start weer op 5 februari 2020. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. (Voorwaarde voor deelname is dat je eerst de 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd.) De volgende Trainer start op 30 september.

Schrijf je leven lichter©:

 • Op 11 maart en 2 april geef ik een kennismakingsworkshop Schrijf je leven lichter. Op 15 september start de cursus (6 dagdelen) weer. 

Lees verder

Schrijf jezelf naar een nieuw jaar

Onlangs ontdekte ik dit Youtube-filmpje van de dirigent Benjamin Zander. In dit filmpje vertelt hij aan een zaal vol leraren over zijn methode om studenten al aan het begin van het schooljaar het hoogste cijfer te geven. Zijn enige voorwaarde is dat de studenten hem een brief sturen die ze een jaar (!) later dateren en waarin ze beschrijven wie ze in dit jaar zijn geworden en wat ze hebben geleerd en meegemaakt, waardoor ze vinden dat ze dit cijfer verdienen. Hij helpt hen zo zich open te stellen voor de mogelijkheden die zij in zich dragen en niet te luisteren naar de kritische stem in hun hoofd.
Ik heb het filmpje inmiddels een paar keer bekeken en word er steeds heel blij van, ook omdat het een feest is om hem te zien en horen vertellen. Ik raad je daarom aan om er even voor te gaan zitten en te genieten van 14 minuten inspiratie.

Brief aan mezelf (schrijfopdracht)
Het filmpje inspireerde mij om een brief aan mezelf te schrijven waarin ik ‘terugkijkend’ mezelf vertel waarom ik een 10 verdien voor het komende jaar; door wat ik heb gedaan, geleerd, gelaten, gedurfd, bereikt, en vooral ook door hoe ik heb geleefd… Een verrassende oefening die me richting geeft voor dit nieuwe jaar – ik beveel ‘m dan ook van harte aan!

Hoera! Zes nieuwe Trainers
Eind november is de tweede training voor coaches en begeleiders afgerond, en zijn er weer 6 enthousiaste Schrijf je Loopbaan-Trainers gecertificeerd, wat het totaal van dit eerste jaar op 10 brengt.
Ik geef de training met veel plezier en vind het heel waardevol om mijn methode, en kennis en ervaring op het gebied van creatief en helend schrijven in coaching, met collega’s te delen – zodat nog meer mensen de kracht van schrijven kunnen ontdekken. Wordt vervolgd in 2020!

Mijn moeder & ik en Zoeken naar Zin
Goed om te weten: in maart geef ik weer de Schrijfdag Mijn moeder & ik – er is regelmatig om gevraagd, maar het afgelopen jaar kwam het er niet van. Ik heb veel zin in deze dag en voel ook zelf de behoefte weer over dit thema te schrijven.

Ook fijn: in mei ben je welkom op de Schrijfdag Zoeken naar Zin. Geïnspireerd door o.a. het boek ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith schrijven we over wat ons leven zin en betekenis geeft.

Zie de agenda voor een overzicht van alle schrijfactiviteiten.

Heb je een vraag of wil je iets delen, laat het me weten.

Ik wens je fijne decemberdagen en een gezond en licht 2020!

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail

De muziek die in je zit

Muziek – dit thema kwam de afgelopen weken een paar keer voorbij in mijn leven.

Wij zijn een wonder van muziek, jij bent een wonder van muziek, zei Jan Kortie in de workshop stembevrijding die ik bij hem volgde. We willen allemaal gehoord worden én we hebben allemaal onze (menselijke en muzikale) beperkingen, waardoor we het soms lastig vinden om ons te uiten, ons lied te zingen. Wat helpt is geen haast hebben en je onzekerheid, spanning en ongemak niet ontkennen maar juist toelaten in je muziek en leven. Zo interpreteerde ik wat ik hoorde op deze bijzondere middag, waarop ik genoot van het zelf en samen zingen én waar ik mijn muzikale en menselijke beperkingen zeker ook tegenkwam.

De muziek die in je zit, móet er uit. Deze uitspraak kwam een paar keer voorbij in de cursus Bewustzijnsontwikkeling die ik volgde. Ofwel: neem je verlangens en dat wat je graag doet, goed kunt en belangrijk vindt serieus en doe er iets mee!

Schrijven begint in het lichaam, het is de muziek van het lichaam. Een paar dagen geleden las ik deze mooie zin van Paul Auster (Winterlogboek).

Zoveel muziek in een korte tijd, dat kan geen toeval zijn en daarom beschouw ik het maar als een bevestiging en aanmoediging: mijn muziek mag en wil er uit en dat kan op allerlei manieren, als coach en trainer (om anderen te helpen hun muziek te ontdekken, serieus te nemen en te uiten) en zeker ook schrijvend en dichtend.
Mijn muziek komt de laatste jaren, vaak na een tijdje ‘gesudderd’ te hebben, wel naar buiten. De twijfel over ‘is het/ben ik wel goed genoeg’ en de vrees voor afwijzing zijn vergeleken met vroeger veel kleiner, waardoor de creativiteit kan stromen en dat is heerlijk. Wel zijn er in mij ook ‘muziekjes’ die ik nog voor mezelf houd. Ze zijn nog niet rijp en/of vragen nog wat moed om geuit te worden. Want het blijft spannend om je muziek te laten horen. Maar dit niét doen – dat is eigenlijk geen optie als je een creatief en vervullend leven wilt leiden.

Dus … welke muziek zit er in jou, wat wil de wereld in, gehoord worden, weerklank vinden? Uit je jouw muziek al of houd je je nog in? Mooie vragen om over te denken en schrijven. Zie de schrijfopdrachten verderop.

Veel weerklank vonden de twee kennismakingsworkshops ‘Schrijf je leven lichter‘ die ik in oktober heb gegeven. Inmiddels zit de cursus die in januari start dan ook vol. Ik heb er veel zin in en ben druk bezig met het maken van het programma. Bij voldoende belangstelling start er in maart of april weer een cursus.
N.B. Op 11 december geef ik de kennismakingsworkshop nog een keer. Je bent van harte welkom.

Verder geniet ik zeer van de tweede Schrijf je Loopbaan-Trainer, waar 6 enthousiaste en bevlogen collega-coaches/begeleiders aan meedoen. Inspirerende dagen, waar ik me steeds op verheug.

Ik wens je een mooie novembermaand, met fijne muziek om te laten horen en te beluisteren.

Twee schrijfopdrachten

De muziek in jou
Welke muziek zit er in jou, wil de wereld in, gehoord worden, weerklank vinden? Sluit je ogen en luister naar wat je hoort, wat er bij je opkomt als je jezelf deze vragen stelt.
Zet dan een timer op 10 minuten en schrijf hierover.

Lees je tekst dan nog eens door en vul de volgende open zin aan met een paar regels:

Nu ik dit lees realiseer ik me…

* * *
Your song
Luister en kijk, als je wilt, naar een heel jonge Elton John die ‘Your song‘ zingt en stel je voor dat hij dit lied nu speciaal voor jou zingt:

“I hope you don’t mind that I put down in words
how wonderful life is while you’re in the world”.

Wat doet dit met je, wat roept dit op? Schrijf hier 10 minuten over.

* * *

Laatste nieuws over de schrijfactiviteiten

Schrijf je leven lichter©:

 • De 2 kennismakingsworkshops die ik deze maand gaf waren verrijkend en inspirerend (voor de deelnemers én voor mij). Daarom geef ik de workshop op 11 december nog een keer – speciaal voor vrouwen die meer ontspannen en lichter willen leven. In een kleine groep maak je kennis met de kracht van creatief en meditatief schrijven. Er is nog plek.
 • De cursus Schrijf je leven lichter (6 dagdelen) start op 14 januari en is inmiddels vol. In maart of april start er weer een cursus.

Cursus Schrijf je Loopbaan©

 • Er zijn 2 plaatsen vrijgekomen in de 2-daagse cursus die ik op 21 en 22 november geef.

Op 16 en 17 januari 2020 wordt deze cursus ook gegeven; er is nog 1 plaats vrij. In deze cursus onderzoek je al schrijvend je dromen en verlangens, wat je de wereld te bieden hebt en welke kant
je op wilt.

Schrijf je Loopbaan-Trainer©

 • De 3-daagse training voor coaches start weer op 5 februari 2020. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Voorwaarde voor deelname is dat je eerst de 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd (zie hiervoor).

Woorden van Betekenis

 • Een fijn cadeau voor jezelf is deze online schrijfreis van een jaar. Wekelijks ontvang je inspirerende schrijfopdrachten en schrijf je over het woord van de week (inspiratiebron voor de cursus is het boek Consolations van David Whyte). Ook afbeeldingen, gedichten en liedjes zullen je inspireren tot schrijven. Uitgebreide informatie vind je hier, en je kunt hier ook de eerste 2 lessen gratis bekijken. Je kunt op elk gewenst moment beginnen.

Schrijftafel

 • op vrijdag 29 november is de laatste Schrijftafel
  van dit jaar. Je bent van harte welkom.

Zie de agenda voor een overzicht van alle schrijfactiviteiten.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail

Schrijf en ontspan

Zaterdag 21 september was ik in Utrecht bij de middag met schrijver Elizabeth Gilbert, georganiseerd door The School of Life. Ik ken haar vooral van haar inspirerende boek ‘Big Magic, de kunst van creatief leven’.
In een opwelling bestelde ik een paar maanden geleden de kaartjes, maar toen het die zaterdag een prachtige zonnige dag bleek te zijn, twijfelde ik even of ik wel zou gaan. Alles in mij wilde naar buiten en niet twee uur binnen in een druk en vol (uitverkocht!) Vredenburg zijn. Maar gelukkig besloot ik wel te gaan, en haar verhaal en aanwezigheid bleken enorm inspirerend – nog veel meer dan ik had verwacht. Zo werd de middag een cadeautje en belandde ik daarna heel tevreden op een zonnig terras.

Elizabeth Gilbert pleit voor een nieuwe vrouwelijke revolutie. Die als doel heeft om – naast alle dingen die al bereikt zijn de afgelopen decennia – meer relaxed te worden, om te ontspannen. Vrouwen doen voortdurend enorm hun best, zijn druk met al hun verantwoordelijkheden, willen het zo graag goed doen. Maar dat maakt ze ook ‘anxious’, ofwel angstig, bezorgd, gespannen, met alle gezondheidsklachten die daar uit voortvloeien.
En dus is het tijd om te gaan ontspannen. Want als je ontspannen bent, dan ben je helder, heb je overzicht en weet je wat je moet doen. Dan ben je goed gezelschap én heb je meer invloed (quote: “the most relaxed person in the room holds the power”).

Ze noemt 3 dingen die je moet doen om te kunnen ontspannen:
1. prioriteiten stellen: nadenken over wat en wie er echt toe doen in je leven, en hiervoor kiezen
2. grenzen trekken: trek een cirkel om wat voor jou belangrijk is (dus zeker ook rond jezelf) en verklaar dit ‘sacred’ – hier mogen anderen alleen met respect binnentreden
3. mystiek/spiritualiteit toelaten: het besef dat ‘we are not running the world’. We kunnen dus net zo goed de controle loslaten, ons overgeven en … ontspannen.

Als je deze 3 ‘regels’ toepast dan zorg je goed voor jezelf. En als je goed voor jezelf zorgt kun je ook meer betekenen voor anderen en voor de wereld – een cliché, maar wel erg waar.

De missie van Elizabeth Gilbert en alles waar ze over sprak sluiten perfect aan bij wat mij bezighoudt en wat voor mij nu ‘prioriteit’ heeft: zelf ‘lichter leven‘ en dit uitdragen o.a. door het ontwikkelen van een cursus voor vrouwen die dit ook graag willen.

Tip: dit is een prachtig interview met Elizabeth Gilbert waarin ze vertelt over het belang van ontspannen, over echt eerlijk zijn, over de impact van de dood van haar geliefde, over angst, nieuwsgierigheid en creativiteit én over haar dagelijkse schrijfritueel.

Schrijf je prioriteiten

Stap 1. Wat zijn jouw prioriteiten? Maak een brainstormlijstje met daarop alles wat je belangrijk vindt.

Stap 2. Kijk naar je lijstje. Wat zijn op dit moment de 3 belangrijkste zaken in je leven? Waarom is dit belangrijk voor je? Schrijf hierover 10-15 regels per prioriteit.

Stap 3. Lees je teksten nog eens door en vraag je af: maak ik genoeg tijd voor deze belangrijke zaken? Schrijf hier nog 8 minuten over.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.

opstarten na de vakantie

Opstartproblemen na de vakantie – herken je dat?
Ik heb er last van dit jaar: wég is het vakantiegevoel van ‘doen waar je zin in hebt’. Al die afspraken in mijn agenda, zien dat er al weer zoveel vastligt, zelfs al in 2020… En tegelijkertijd, dat is het dubbele, heb ik ook veel zin om aan de slag te gaan, verheug ik me op nieuwe coach- en schrijfontmoetingen, op de Schrijf je Loopbaancursus en -training die ik ga geven, op de cursus Bewustzijnsontwikkeling die ik ga volgen, op een lang weekend weg in november…

Schrijven geeft inzicht en ontspant
Om wat meer zicht te krijgen op waar mijn spanning vandaan komt heb ik er over geschreven. En, zoals meestal het geval is, luchtte dat op. Terwijl ik schreef (een kwartier) voelde ik dat ik ontspande: ik zag opeens welke zorgelijke gedachten met me op de loop gingen waardoor er stress ontstond (is het niet te veel, kan ik het allemaal wel waarmaken?), zag ook dat er feitelijk niet zo veel aan de hand is en kon de gedachten toen laten voor wat ze zijn – slechts gedachten die komen en gaan en waar ik niets mee hoef.
Sinds ik hierover geschreven heb voel ik me rustiger en lichter.

Schrijf je leven lichter
In de vorige nieuwsbrief vertelde ik je over de nieuwe cursus die ik aan het ontwikkelen ben, speciaal voor mensen met stressklachten: “Schrijf je leven lichter“. Tijdens mijn vakantie realiseerde ik me dat de wens om deze cursus te maken natuurlijk ook te maken heeft met mijn éigen behoefte aan ‘lichter leven’ en het wéten dat schrijven hierin echt kan helpen, al doe ik het soms te weinig.
Het leven loopt niet altijd zoals we willen, en voelt soms zwaar. In deze creatieve en meditatieve schrijfcursus ga je al schrijvend vertragen, aandachtig en vriendelijk met jezelf in gesprek en onderzoek je – gevoed door inspirerende schrijfopdrachten – wat er speelt en wat je nodig hebt om je lichter en meer ontspannen te voelen.

De cursus start op 14 januari. Op 9 en 23 oktober geef ik een kennismakingsworkshop.

Een schrijfopdracht om je zorgen te ‘verlichten’

Stap 1. Waar zie je tegenop, waar pieker je over? Zet een timer op 5 minuten en schrijf een brainstormlijstje. Alles wat in je opkomt is goed.

Stap 2. Kies nu één item van je lijstje en schrijf hier 10 minuten over, heel associatief. Vragen die je op weg kunnen helpen: waar gaat dit over, wat is hier lastig/zorgwekkend aan, waar ben ik vooral bang voor?

Stap 3. Stel je voor dat je deze zorg of angst in één van de roze ballonnen kunt stoppen en op kunt laten stijgen, zodat deze uit je bewustzijn en leven verdwijnt. Hoe zou dat zijn, wat voor verschil zou dit maken? Schrijf hier 10 minuten over.

Stap 4. Lees nu je teksten nog eens door en vul één van de volgende open zinnen aan:

– Nu ik dit zo teruglees besef ik…
– Wat me opvalt…

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.

Zorgeloos leven en schrijven

Nog even en dan heb ik vakantie. Fijn. Ik ben nu al wat aan het vertragen: tot september geen workshops en cursussen en minder afspraken met de mensen die ik coach.
En door dat vertragen ontstaat er ruimte, ruimte om het onkruid uit de tuin te plukken, om mijn werkkamer op te ruimen, veel weg te gooien, ruimte om vaker in de tuin te zitten met een boek én ruimte om een nieuwe cursus langzaam vorm te laten krijgen.

Nieuwe schrijfcursus
Een paar maanden geleden kondigde ik in deze nieuwsbrief aan dat ik dit najaar een nieuwe cursus ga ontwikkelen. Een cursus voor mensen die zijn gestopt of gaan stoppen met betaald werk en willen onderzoeken hoe zij hun leven op een andere, fijne manier kunnen invullen. Dit plan heb ik nog steeds, maar voer ik nog even niet uit want er klopte onverwacht nog een ánder idee bij me aan. Een idee dat me niet meer losliet en dan ook eerder het licht zal zien.

Omdat tijdens de schrijfcursussen en – workshops steeds weer blijkt hoe goed het schrijven mensen doet, hoe helend het is, ontwikkel ik nu een creatieve en meditatieve schrijfcursus voor mensen met (beginnende) stressklachten. Het schrijven, in een kleine groep, helpt je om tot rust, tot jezelf en tot inzicht te komen en om weer verbinding te maken met je veerkracht, creativiteit, levenslust en de ontspannen versie van jezelf. Schrijf je leven lichter, zo zal de cursus heten die waarschijnlijk uit zes dagdelen gaat bestaan en 6 weken zal duren. De eerste cursus start in maart 2020.

In oktober geef ik twee keer een kennismakingsworkshop ‘Schrijf je leven lichter’. In deze workshop maak je kennis met de kracht van creatief en meditatief schrijven in een kleine groep en zul je ervaren of en hoe schrijven je kan helpen om weer ‘lichter’ te gaan leven. Meer informatie vind je hier. De ervaringen van deze workshops zal ik meenemen in de verdere ontwikkeling van de cursus.

Ken je iemand voor wie deze workshop en/of cursus interessant kan zijn, stuur deze nieuwsbrief dan alsjeblieft door. Meer informatie volgt na de zomer. Vragen en opmerkingen zijn welkom!

Een zomerse schrijfopdracht

Wat roept dit gedicht van Bert Schierbeek bij je op? Hoe zou het zijn als jij je deze zomer met zorgeloosheid kunt omringen? Hoe kun je het zo prettig mogelijk voor jezelf maken? Zet een timer en schrijf hier 10 minuten over.

 

 

 

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.

Schrijf jezelf terug naar het begin

In mei bezocht ik het festival Terug naar het begin; in oeroude Groninger kerkjes uit de 12e en 13e eeuw kun je genieten van muziek, toneel, poëzie, dans en kunst. Het was voor mij de eerste keer, maar zeker niet de laatste.
We fietsten van dorp naar dorp, van ervaring naar ervaring. In het kerkje in Losdorp luisterden we naar de Preek van de Leek van Lieke Marsman, er was mooie muziek in de oude synagoge in Appingedam, in de kerkjes van Marsum en Oosterwijtwerd zagen we installaties van kunstenaars en we luisterden naar de prachtige Groningse liedjes van Marlene Bakker in het kerkje van Eenum. Er was nog veel meer moois, waar we geen tijd meer voor hadden. Een ontspannen ontdekkingstocht die ik een volgende keer graag wil voortzetten.

“De volgende vierentwintig uur zijn helemaal van jou.”

In haar mooie en aangrijpende Preek van de Leek vertelde schrijver en dichter Lieke Marsman over haar levensloop en de rol die kanker daar sinds een jaar in speelt. De ziekte die weg was en weer terug kwam maakte dat ze zich ging afvragen: welke wensen heb ik nog, wat wil ik anders?
Er hoeft niet veel anders in haar leven, wél heeft ze sinds kort een hondje, waar ze altijd al van had gedroomd. Ze nodigde ons uit om stil te staan bij het, wellicht wat vergeten of verstopte, verlangen dat in ons leeft en er niet pas gehoor aan te geven als je ziek wordt. En ze eindigde met het hoopgevende ‘De volgende vierentwintig uur zijn helemaal van jou’ (met deze woorden eindigt ook haar bundel ‘De volgende scan duurt vijf minuten’).

Geïnspireerd door deze ervaringen volgen hier twee schrijfopdrachten.

Schrijfopdracht 24 uur
Stel je eens voor dat de komende 24 uur echt helemaal van jou zijn. Je hoeft niets en mag alles. Wat ga jij doen of juist niet doen?

Zet een timer op 10 of 20 minuten en schrijf door tot de tijd om is.

Schrijfopdracht terug naar het begin
De naam ‘Terug naar het begin’ verwijst naar de vroegste geschiedenis van Nederland, waarvan je de sporen in en om Appingedam nog goed kunt zien. Denk eens terug aan jouw begin: je begin als kind, als student, als moeder, als zanger of schrijver. Kies ‘een begin’ en schrijf hier 10 minuten over: hoe was dat (hoe rook het, klonk het, voelde het, zag het eruit…), wat herinner je je, wat komt opeens boven?

Lees nog eens door wat je geschreven hebt en vul dan de volgende ‘open zin’ aan met een paar regels:

‘Nu ik dit lees realiseer ik me…’

Ontwikkelingen

Er zijn twee ontwikkelingen die ik graag met je wil delen:

Als eerste: een jaar geleden verscheen mijn boek Schrijf je Loopbaan en nu, een jaar later en sneller dan verwacht, is er de tweede druk!
Ik vind het erg fijn dat het boek al veel mensen heeft bereikt en hoop dat in de komende periode nieuwe mensen met het boek zullen kennismaken, als een prettige, creatieve en betaalbare manier om al schrijvend meer zicht te krijgen op wat belangrijk voor je is, waar je van droomt, wat je de wereld te bieden hebt en op de richting die je op wilt.

 

Ten tweede is vorige week de eerste training voor coaches afgerond, en zijn er nu vier enthousiaste trainers gecertificeerd die de cursus Schrijf je Loopbaan© kunnen geven! Zo kunnen veel meer mensen straks profiteren van schrijven als creatieve en krachtige methode om inzichten en antwoorden te vinden op loopbaan- en levensvragen.
Binnenkort kun je op mijn website zien wie waar en wanneer de cursus gaat aanbieden (meer hierover in de volgende nieuwsbrief). In oktober start er weer een training voor coaches, deze is al vol – de eerstvolgende training start in februari 2020. Zie hieronder voor meer informatie, ook over de cursus Schrijf je Loopbaan.

———————————————————————————————————

Laatste nieuws over de schrijfactiviteiten

Begin 2020 geef ik weer de 3-daagse training voor coaches – de Schrijf je Loopbaan-Trainer©, op 5 februari, 4 maart en 1 april. Inschrijven is al mogelijk. Voorwaarde voor deelname is dat je eerst de 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd.

De 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan© wordt gegeven op 19 en 20 september (nog één plaats beschikbaar) en daarna weer op 21 en 22 november.

Op 4 december geef ik de Schrijfdag Zoeken naar Zin, er is nog één plaats vrij aan mijn keukentafel.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.

Schrijven over je deurmat

Op Koningsdag ging ik naar Museum Voorlinden voor de tentoonstelling van Yayoi Kusama, de fascinerende en inmiddels 90 jaar oude Japanse kunstenares, die de ruimte met stippen vult om haar angsten te overwinnen. Ik ging speciaal voor haar en genoot erg van haar werk, maar zag er onverwacht ook een andere expositie, genaamd ‘Less is more‘, die ook veel indruk maakte. Verschillende kunstenaars laten zien hoe we het leven met minder kunnen inrichten.

Dit werk van Miroslaw Balka (ik had niet eerder van hem gehoord) vind ik erg mooi. Het heet ‘Common ground‘ en bestaat uit heel veel verschillende versleten deurmatten. De kunstenaar ruilde ze met bewoners van een arme buurt in Krakou voor nieuwe. Common ground betekent het hebben van gedeelde interesses en overtuigingen. Letterlijk staat het voor de aardbodem die van ons allemaal is, en de matten verwijzen naar het ritueel van voeten vegen voordat je iemands huis betreedt. Alle matten samen vormen een groot welkom, een ruimte van uitwisseling en verbeelding en je mag als bezoeker ook nog lekker over de matten lopen.

Dit inspireerde mij tot de volgende schrijfopdracht.

Schrijfopdracht:
Denk eens aan jouw straat en stel je voor dat je de deurmatten van alle bewoners zou verzamelen en als een tapijt op straat zou leggen. Hoe groot zou dat tapijt zijn?
En stel je dan eens voor dat jij en alle bewoners van jouw straat (of flatgebouw) samen op dit grote tapijt staan. Hoe ziet dat eruit? Kennen jullie elkaar al of ontmoet je veel nieuwe mensen? Kunnen jullie elkaar verstaan? Welke overtuigingen en interesses delen jullie? Zal het gezellig zijn of onwennig?
Stel een timer in op 15 minuten en schrijf over deze denkbeeldige ontmoeting.

Training voor coaches gestart
Deze maand startte de eerste training voor coaches die zelf de cursus ‘Schrijf je Loopbaan’ willen gaan geven, de “Schrijf je Loopbaan-Trainer”. Een mooie nieuwe loot aan de schrijf-je-loopbaan-stam.
Inmiddels hebben we twee inspirerende trainingsdagen gehad, zijn de 4 deelnemers met veel enthousiasme en plezier aan het oefenen met het cursusmateriaal en proefcliënten, en hebben ze zin om er na afloop mee aan de slag te gaan in hun eigen praktijk.

In oktober start deze training voor coaches opnieuw. Er zijn nu al 4 aanmeldingen en nog 2 plaatsen beschikbaar. Dus ben je geïnteresseerd, laat het me weten. En heb je vragen, dan beantwoord ik die graag.

Cursus Schrijf je Loopbaan weer in september
Voor iedereen met een loopbaan- of levensvraag die op zoek is naar richting is er op 19 en 20 september de 2-daagse cursus ‘Schrijf je Loopbaan’. Schrijvend in een kleine groep krijg je zicht op wie je bent, wat je mist, waar je van droomt en welke kant je op wilt.

Schuif aan bij de Schrijftafel
In de zomerperiode is het wat rustiger met workshops en cursusussen – wat wél gewoon doorloopt is de maandelijkse Schrijftafel. Op 21 juni, 26 juli en 27 september ben je van harte welkom om aan te schuiven.

Zoeken naar Zin
Op 4 december geef ik weer de populaire Schrijfdag ‘Zoeken naar Zin’. Dit is nog ver weg, maar ik meld het toch alvast, want de ervaring leert dat deze Schrijfdag snel vol zit.

En verder…

Wil je graag thuis en in je eigen tempo al schrijvend meer zicht krijgen op de richting die je op wilt in je werk en leven? Dan is mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ interessant voor jou.

Met de online cursus Woorden van Betekenis kun je starten wanneer je wilt. Het is een online schrijfreis van een jaar langs 52 woorden, geïnspireerd door het boek Consolations van David Whyte. Iedere week ontvang je nieuwe inspirerende schrijfopdrachten waarmee je op zoek gaat naar de betekenis van deze woorden voor jou en je leven. Op een eenvoudige, speelse manier leer je jezelf en wat voor jou belangrijk is (nog) beter kennen.

Zie de agenda voor een overzicht van de schrijfactiviteiten in 2019.

Binnen en buiten

“Ik ging alleen maar even wandelen, en besloot uiteindelijk tot zonsondergang buiten te blijven. Want naar buiten gaan, zo ontdekte ik, was eigenlijk naar binnen gaan.”
– John Muir

Ik bezocht de tentoonstelling van David Hockney in het Van Gogh-museum en genoot. Van de kleuren, het licht, de landschappen, en vooral van zijn zichtbare liefde en enthousiasme voor de natuur. Bijzonder vind ik zijn opmerkzaamheid; hij kan een zelfde bospad steeds opnieuw schilderen, in alle seizoenen, en blijft verwonderd en verrukt over wat hij ziet. Interessant is ook hoe hij steeds probeert de werkelijkheid van verschillende kanten te bekijken en te schilderen, zodat er een ‘opengeklapt perspectief’ ontstaat.
Hoe interessant zou het zijn als wij wat vaker met een opengeklapt perspectief naar onszelf en onze omgeving kunnen kijken en zo kunnen openstaan voor een werkelijkheid die ruimer en anders is dan we denken.

Misschien heb je nu zin om te schilderen met woorden? Hieronder volgen drie creatieve schrijfopdrachten. Kies er één of doe ze gewoon allemaal.

Schrijfopdrachten:

1. Is buiten zijn voor jou ook een manier om naar binnen te gaan? Hoe werkt dat bij jou? Beschrijf een recente buiten-ervaring: waar was je, wat deed je, hoe voelde je je, welk effect had het op je? Schrijf hier 10 minuten over.

2. Kijk naar het schilderij van David Hockney en stel je voor dat je je nu ín dit landschap bevindt. Je loopt over deze weg, ligt in het gras of wandelt verderop in de heuvels. Je kunt een paar minuten je ogen sluiten om je dit voor te stellen, dit te voelen. Hoe is het daar? Schrijf hier 10 minuten over.

3. Wat vind je mooi of leuk aan jezelf en waar ben je minder tevreden over? Schrijf 10 minuten over zowel het positieve als het negatieve punt.
Lees je tekst dan nog eens door en vraag je af: wat vindt mijn partner, vriendin, kind, collega van deze zelfbeschrijving? Hoe kijkt zij of hij naar deze aspecten van mij? En schrijf dan eens 10 minuten vanuit het perspectief van die ander over deze punten. Lees beide teksten dan nog eens door. Wat valt je op?
(Als je wilt kun je dit herhalen vanuit een andere persoon/perspectief.)

Ik wens je veel schrijfplezier!

In de Elle
Leuk om te vertellen: deze maand staat er een kort interview met mij in de Elle naar aanleiding van mijn boek!

 

 

 

 

 

 

 

 


Schrijfactiviteiten lente en zomer 2019

Op 4 en 5 juli is er weer een tweedaagse cursus Schrijf je Loopbaan. Interessant voor iedereen die op zoek is naar richting in werk en leven en zin heeft om hier, in een kleine groep, over te schrijven. Ook voor coaches die de kracht van deze methode willen ervaren en er misschien zelf mee willen gaan werken.

De eerste 3-daagse training voor coaches – de Schrijf je Loopbaan-Trainer© (start april) zit vol. In het najaar geef ik de Trainer© opnieuw, op 2 en 30 oktober en 27 november. Inschrijven is al mogelijk.
Na afloop van deze training kun je als coach zélf de cursus Schrijf je Loopbaan geven of het creatieve schrijven op een andere manier aan je aanbod toevoegen.

Wil je graag thuis en in je eigen tempo al schrijvend meer zicht krijgen op de richting die je op wilt in je werk en leven? Dan is mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ interessant voor jou.

Woorden van Betekenis is een online schrijfreis van een jaar langs 52 woorden. Iedere week ontvang je nieuwe inspirerende schrijfopdrachten waarmee je op zoek gaat naar de betekenis van deze woorden voor jou en je leven.
Op een eenvoudige, speelse manier leer je jezelf en wat voor jou belangrijk is (nog) beter kennen. Je kunt met deze cursus starten wanneer je wilt, bijvoorbeeld vandaag.

En natuurlijk ben je van harte welkom om aan te schuiven aan mijn Schrijftafel, bijvoorbeeld op vrijdag 29 maart of 26 april.

Zie de agenda voor een overzicht van de schrijfactiviteiten in 2019.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.

Tere wolken en een nieuw jaar

In museum Belvedère in Heerenveen zag ik dit kunstwerk van Dick van Arkel: tere wolk. Het raakte me door de schoonheid en eenvoud én door het verrassende van de compositie. Deze man zag deze tak en … zag mogelijkheden.

Het is een groot geluk als je oog hebt voor de mogelijkheden en kansen om je heen, en er niet aan voorbij gaat of er overheen stapt omdat je denkt dat ze elders zijn. Soms heb je hierbij wat hulp nodig, een andere blik, een nieuw perspectief, om te kunnen zien wat veraf lijkt maar dichtbij is.
Dit is wat ik in mijn werk als coach en trainer doe. En dit is ook wat kunst kan doen: het kan je laten genieten van iets moois of verontrustends én je bij een inzicht, een nieuwe mogelijkheid, brengen.

Een jaar vol nieuwe mogelijkheden ligt voor ons. Ik wens je een prachtig 2019, met veel plezier, liefde, opmerkzaamheid en vertrouwen. Zodat je nieuwe inzichten en mogelijkheden, alleen of samen met een ander, kunt zien en ‘oprapen’.


Schrijfopdracht: tere wolk

Wat roept dit kunstwerk bij jou op? Schrijf ‘tere wolk’ midden op een lege pagina en schrijf daar omheen in trefwoorden of korte zinnen je associaties en gedachten.

Zet een timer op 8 minuten. Vul nu de volgende open zin aan en schrijf door tot de tijd om is:

Als ik naar ‘tere wolk’ kijk…

——————————————————————————————————–

Nieuwe data Schrijf je Loopbaan: cursus en Trainer©

De tweedaagse cursus Schrijf je Loopbaan op 31 januari en 1 februari zit vol. Op 7 en 8 maart is er weer een tweedaagse cursus.

Inmiddels zit de eerste 3-daagse training voor coaches – de Schrijf je Loopbaan-Trainer© (die start in april) vol. In het najaar geef ik de Trainer© opnieuw, op 2 en 30 oktober en 27 november. Inschrijven is al mogelijk.
Na afloop van deze training kun je als coach zélf de cursus Schrijf je Loopbaan geven of het creatieve schrijven op een andere manier aan je aanbod toevoegen. Heb je belangstelling of een vraag? Laat het me dan weten.

Meer informatie over mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ vind je hier.

——————————————————————————————————-
Woorden van Betekenis

In het Stedelijk Museum vind je nu in de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum het kunstwerk ’40 woorden’ van Louwrien Wijers uit 1970-1971. Haar bedoeling was ‘woorden leven, doorleven, net zolang tot het verinnerlijkt is’. Zij richtte haar gedachten en gevoelens op een woord in de hoop daarmee te kunnen doordringen tot ‘de kern in mezelf’.
Ik zag een parallel met mijn online schrijfcursus Woorden van Betekenis, waarin je al schrijvend een jaar lang iedere week één woord verkent, en ontdekt wat de betekenis van dat woord is voor jou en je leven.

Wellicht een mooi cadeau aan jezelf voor 2019. Je kunt starten wanneer je wilt. De eerste twee lessen van de cursus kun je gratis bekijken om te zien of het wat voor je is.

 

 

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.