Op weg naar een nieuw jaar

Het is al weer december en over een paar weken begint er een nieuw jaar. 
Ik kijk uit naar de komende weken, waarin ik van plan ben om vooral niet veel te doen, te vertragen: wat opruimen misschien, een legpuzzel maken, lekker koken voor het kerstmaal met familie, een fijn boek lezen, wat schrijven, wandelen, en zo rustig het nieuwe jaar beginnen. Ik wens jou de komende weken ook de vertraging of juist de reuring waar je naar verlangt.

Lees verder

Zomerse tussentijd

 

Geniet je van de zomer?
Ik ben een grote buffetkast fris wit aan het schilderen – iets wat ik al twee jaar van plan was, en waar ik nu eindelijk aan begonnen ben. Lekker concreet en heel bevredigend. (En inspiratie voor een schrijfopdracht, zie verderop…)

Lees verder

Vind je (zomer)ritme

 

 

 

 

 


“Je hoeft helemaal niet te vertragen, je moet je ritme vinden.”

Deze uitspraak las ik laatst in een artikel in Trouw over ‘diepzinnig en lichtvoetig pelgrimeren’, en bleef bij me hangen. Voor veel mensen is vertragen wat ze nodig hebben, maar dat geldt niet altijd en niet voor iedereen; soms is een sprintje trekken juist heilzaam. Het gaat om het vinden van het voor jou goede ritme, jouw juiste tempo.

Lees verder

Zomeren

Sinds begin juli woon ik nu in Schoorl en ben ik bezig om me het huis, de tuin en de omgeving meer eigen te maken. Heerlijk. Er komt weer rust in mijn leven en hoofd. Vanuit deze rust praat ik je graag bij over wat er in het najaar op het programma staat.

Online blijf ik volop actief. Maar ik heb ook veel zin om hier mensen te gaan ontvangen, al kan dat vanwege de coronasituatie nog maar op beperkte schaal. Daarom geef  ik als ‘uitprobeersel’ op woensdag 13 oktober de Schrijfdag Zoeken naar Zin hier in Schoorl (uiteraard onder voorbehoud). Er is plek voor max 4 deelnemers, zodat we anderhalve meter afstand kunnen houden. Als het weer het toelaat, zullen we niet alleen binnen, maar ook buiten in de tuin schrijven. (Inmiddels is deze Schrijfdag vol, wel kun je nog op de reservelijst en houd ik  je graag op de hoogte van nieuwe data.) 

Lees verder

Schrijven over uitdagingen

Terwijl ik dit schrijf schijnt de zon, is het droog én niet meer zo koud. Dat is altijd fijn, maar na zeven weken wonen in een – vooral ’s nachts koude – stacaravan is het werkelijk geweldig en voelt het als een groot geschenk!
Ook het logeren de afgelopen week, in het huis van familie die een weekje weg was, was een feestje: weer even een ‘echt’ huis, prettig verwarmd, met wasmachine, oven, vaatwasser en… ruimte!

Dit tijdelijke leven met minder luxe en meer ‘behelpen’ maakt wat eerst vanzelfsprekend was heel speciaal. En tegelijkertijd laat het me genieten van de eenvoud van samenleven op 37 vierkante meter, van improviseren en naar buiten gaan zodra het kan.

Lees verder

lichtpuntjes

Het nieuwe jaar is begonnen!

365 dagen geldig

vouw je schaduw op
spreid de horizon
knip de tijd buiten de stippellijn

open je deur, je denken

adem je nieuw
en stap de dag, het jaar in

Mary Heylema

Hoe stap ik, hoe stap jij dit nieuwe jaar in?

Met ‘open deur en denken’, nieuwsgierig en vol verwachting verwelkom ik 2021.
Ik hoop dat het voor jou een mooi en gezond jaar zal zijn, met veel lichtpuntjes.

Opruimen
Onze naderende verhuizing, van Amsterdam naar Schoorl, maakt dit nieuwe jaar nu al bijzonder. Het opruimen en afscheid nemen van spullen, huis en stad is begonnen, opdat we over ongeveer 2 maanden (letterlijk en figuurlijk) opgeruimd de deur hier kunnen sluiten en een nieuwe deur kunnen openen.

Door de verhuisdrukte zal ik vanaf april t/m de zomer minder cursussen en workshops geven. Wel heb ik dan extra ruimte voor individuele gesprekken en (schrijf)trajecten via Zoom en email.

Maar voorlopig ben ik nog in Amsterdam en is 2 weken geleden alweer de vijfde Schrijf je Loopbaan-Trainer© gestart!

Eind september geef ik deze 3-daagse training voor coaches en andere begeleiders opnieuw. De training rust je toe om na afloop comfortabel en met plezier zélf de cursus Schrijf je Loopbaan te kunnen geven en/of het creatieve schrijven op een andere manier in je werkwijze te integreren.

En verder geef ik op 16 juni weer de Schrijfdag Mijn moeder & ik, een schrijfdag die me erg dierbaar is en die ik elk jaar één keer geef. Zie hieronder voor meer informatie.

Lees verder

schrijven in de storm

Wat leven we toch in roerige tijden!

Hoewel ik over het algemeen behoorlijk opgeruimd en relativerend in het leven sta, voel ik me de laatste tijd soms wat bedrukt onder alles wat er speelt in de wereld. Herken je dat misschien?

De afgelopen weken werd dit onverwacht extra getriggerd door twee ontwikkelingen in mijn leven.

Veranderingen
Als eerste een fijne ontwikkeling: na 35 jaar wonen in Amsterdam verhuizen we volgend jaar naar Schoorl. Een heerlijk vooruitzicht, maar ook een grote verandering die meer impact heeft dan ik dacht en regelmatig voor slapeloze nachten zorgt, waarin mislukte verbouwingen en uit de hand gelopen planningen aan me voorbij trekken ?.

De tweede ontwikkeling betreft mijn moeder, die de laatste maanden steeds meer haar grip op het leven verliest. Onverwacht snel moet ze deze maand verhuizen naar de afdeling beschermd wonen van het verpleeghuis waar ze woont. En al zie ik dat haar nieuwe woonplek beter en veiliger voor haar zal zijn, de verantwoordelijkheid om deze beslissing te moeten nemen valt me zwaar, naast het verdrietige van het dementieproces en alles wat praktisch geregeld moet worden. Ook dit houdt me soms uit mijn slaap.

Lees verder