Op weg naar een nieuw jaar

Het is al weer december en over een paar weken begint er een nieuw jaar. 
Ik kijk uit naar de komende weken, waarin ik van plan ben om vooral niet veel te doen, te vertragen: wat opruimen misschien, een legpuzzel maken, lekker koken voor het kerstmaal met familie, een fijn boek lezen, wat schrijven, wandelen, en zo rustig het nieuwe jaar beginnen. Ik wens jou de komende weken ook de vertraging of juist de reuring waar je naar verlangt.

De maanden na de zomer waren boeiend en druk, met als hoogtepunten de allereerste Schrijfdag Actieve Hoop, een schrijfworkshop in de bibliotheek in Bergen, én de afronding van de tiende Schrijf je Loopbaan-Trainer!

Blij ben ik met zes enthousiaste nieuwe Schrijf je Loopbaan-Trainers! Zij zijn nu gecertificeerd om zelf de cursus Schrijf je Loopbaan te kunnen geven, of om op een andere manier deze creatieve schrijfmethode in hun werkwijze te integreren. Werk je als coach of begeleider en ben je geïnteresseerd? In april start deze 3-daagse train-de-trainer weer (zie ook hieronder).

Al is er veel waar ik van geniet, de ’toestand’ in de wereld kan me soms aangrijpen:  klimaatverandering, oorlogen, mensen die op de vlucht zijn, democratieën die onder druk staan  … én de ontkenning hiervan of onverschilligheid hierover bij sommigen. Herken je dit?
Het was daarom bijzonder en hartverwarmend om op de eerste Schrijfdag Actieve Hoop, in november, samen onze zorgen voor de wereld al schrijvend te (v)erkennen en met elkaar te delen. Het leverde bemoediging, inzichten en stof tot nadenken op, zo zeggen ook de deelnemers over deze dag, die ze fijn, verbindend en inspirerend vonden.
Houdt dit alles jou ook bezig? Wees dan welkom op de volgende Schrijfdag Actieve Hoop op 29 februari, en ervaar hoe fijn het is om een dag te schrijven met andere niet-onverschilligen. We laten ons o.a. inspireren door het concept van Actieve Hoop van Joanna Macy en haar methode die betrokken en bezorgde mensen helpt om moed en hoop te houden.

En dan iets heel anders: misschien weet je al dat ik graag gedichten schrijf; sinds een jaar of acht is dit mijn favoriete manier om me creatief uit te drukken. Sinds deze zomer maak ik deel uit van het Alkmaars Dichtersgilde, iets wat me blij en trots stemt. Het is een groep van zes dichters uit Alkmaar en omstreken die jaarlijks op een aantal vaste én wisselende momenten zorgen voor poëzie in de stad. Onze gedichten worden gepubliceerd en verspreid op poëzie-ansichtkaarten, in o.a. de bibliotheken en horeca.
Vind je het leuk om gedichten van ons te lezen, dan kun je deze hier vinden – bij de laatste twee projecten vind je ook een gedicht van mijn hand. 

Is vaker en meer schrijven één van je goede voornemens voor het nieuwe jaar? Inspirerende schrijfontmoetingen kunnen je hierbij helpen.
Hieronder vind je
de schrijfactiviteiten in de eerste helft van 2024 op een rijtje – zoals de Schrijfdag Vrolijk Verval in maart.

Ik wens je fijne kerstdagen en alvast een liefdevol en inspirerend 2024!

Hartelijke groet,
Marianne

Wil je deze nieuwsbrief graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Inspiratiemail.


Schrijfdag Actieve Hoop

Er is veel gaande in de wereld wat zorgwekkend is en waar je moedeloos van kunt worden. Hoe ga je hiermee om? Hoe blijf je betrokken én overeind?
Voor wie zich deze vragen stelt is er op 29 februari deze Schrijfdag.  
Geïnspireerd door interessante denkers, kunst, poëzie en natuur schrijven we over wat ons aan het hart gaat en verbinden ons zo met onszelf, elkaar en het grotere geheel. Ook verkennen we al schrijvend wat ons actiever, lichter en hoopvoller maakt. Meer informatie vind je hier.

————–

Schrijfdag Vrolijk Verval

Hoe verhoud ik me tot ouder worden? Wat inspireert en boeit me? Waar wil ik me meer op richten de komende jaren?
Op 26 maart schrijven we, geïnspireerd door filosofie en poëzie, over ouder – en hopelijk wijzer – worden.
Meer informatie vind je hier

————-

Schrijf je Loopbaan – de cursus

Op 5 februari start de cursus Schrijf je Loopbaan weer, voor iedereen met een loopbaanvraag, en voor nieuwsgierige (loopbaan)coaches. De cursus wordt via Zoom gegeven. Meer informatie vind je hier.

————-

Schrijf je Loopbaan – de train-de-trainer

Speciaal voor coaches/begeleiders die het ‘schrijven met mensen’ in hun werkwijze willen integreren en mogelijk ook zelf de cursus willen geven, start op 10 april – via Zoom – de 3-daagse train-de-trainer Schrijf je Loopbaan. Meer informatie en reacties van deelnemers vind je hier.

“Wat een fijne dagen waren het! Vol inspiratie ga ik verder met deze methodiek.”

“Wat was het een ontzettend leuke training. Ik heb genoten en veel nieuwe inspiratie opgedaan! Met veel plezier ga ik volgend jaar ook de cursus Schrijf je Loopbaan geven en het schrijven nog meer integreren in mijn trajecten.”

————-

De Schrijftafel

Live in Schoorl – op 26 januari, 23 februari en 22 maart

Via Zoom – op 19 januari, 16 februari en 15 maart

De Schrijftafel is er voor iedereen die van schrijven houdt of ermee aan de slag wil. Om inspiratie op te doen, anderen te ontmoeten en verhalen en ervaringen te delen.

Speelse schrijfoefeningen (geïnspireerd door o.a. kunst, boeken, natuur) zorgen ervoor dat er als vanzelf verrassende teksten en verhalen tevoorschijn komen op papier.
Het draait om het schrijfplezier. Ervaring met schrijven is niet nodig. De sfeer is ongedwongen – experimenteren, doén en je laten verrassen staan centraal.

Iedere Schrijftafel staat op zichzelf. Je kunt meedoen wanneer en zo vaak als je wilt. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier. Meer informatie vind je hier.