Het is lente. Schrijf jezelf naar buiten!

De lente hangt in de lucht, je kunt het ruiken, voelen en zien. Het maakt dat ik enorm veel zin heb om naar buiten te gaan. Dat herken je vast.

Zo verliet ik een paar weken geleden, met enige moeite, om vijf uur ’s ochtends mijn warme en comfortabele bed voor een twee uur durende wandeling met een boswachter en vier anderen. We vertrokken in het donker en liepen in stilte door de duinen. We liepen rustig, in ons eigen tempo, en moesten steeds goed voelen waar we onze voeten konden neerzetten. Heel langzaam werd het lichter om ons heen. Na ongeveer een uur kwamen we bij een duinmeertje en daar zaten we een tijd op een zelf gekozen plek aan het water.
We keken en luisterden. Het was stil en ook weer niet en tussen de geluiden van eenden, ganzen, meeuwen door was er opeens het  heldere zingen van twee boomleeuweriken. Prachtig, nooit eerder hoorde ik dat zo bewust.
En al was er geen mooie zonsopgang, en miezerde het een beetje – het was een magische ervaring en ik was zo blij dat ik me een paar dagen daarvoor in een opwelling had opgegeven voor deze wandeling!
Het nodigde ook uit tot schrijven; aan de oever van het meertje noteerde ik al wat woorden en zinnen en later die dag volgde er meer. 

Doet dit je denken aan een bijzondere (natuur)ervaring die jij hebt meegemaakt, en heb je zin om erover te schrijven, dan vind je verderop twee schrijfopdrachten.

*
Vorige week, tijdens de Schrijfdag Vrolijk Verval, schreven vijf vrouwen – van 62 tot 82 lentes jong – vanuit hun hart over wat ouder worden voor hen betekent. Het leverde eerlijke, grappige, ontroerende en bijzondere verhalen en inzichten op, én mooie gesprekken. 
Heb je ook zin om een dag te schrijven over ouder en (hopelijk wijzer) worden? Op 5 december geef ik deze schrijfdag weer. Je kunt je al aanmelden!

Andere verdiepende Schrijfdagen die na de zomer op de planning staan zijn “Zoeken naar Zin” en “Mijn moeder & ik“. 

*
In juli geef ik in Schoorl ook de tweedaagse Zomercursus Schrijf je Loopbaan (meer informatie vind je hieronder). 

En heb je zin om maandelijks of af en toe een ochtend ongedwongen samen met anderen te schrijven? Wees dan welkom aan de maandelijkse Schrijftafel in Schoorl of via Zoom.

Hartelijke groeten en geniet van de lente,
Marianne


Een bijzondere ervaring – twee schrijfopdrachten

  • Denk eens terug aan een ervaring waarbij je (even) uit je comfortzone moest: wat ging je doen, hoe verliep het, wat leverde het je op? Schrijf hier 10 minuten over.
  • Denk eens terug aan een bijzondere ervaring die je had in de natuur en schrijf er 10 minuten over: waar was je, wat zag, hoorde, rook en voelde je en wat bracht deze ervaring je? (Je kunt ook eerst een lijstje maken van mooie natuurervaringen die je hebt gehad en er dan één uit kiezen.)

Zomercursus Schrijf je Loopbaan – in Schoorl
 

Ben je niet (meer) blij met het werk dat je doet en toe aan een wending? Of ben je (bijna) gestopt met betaald werken en wil je zicht krijgen op wat jou in deze nieuwe fase vreugde en betekenis geeft?
Gun jezelf dan tijd voor bezinning en reflectie, en laat je inspireren door anderen.
De compacte schrijfcursus Schrijf je Loopbaan is een fijne, lichte en creatieve manier om al schrijvend, in een kleine groep, je eigen wijsheid aan te boren en te onderzoeken hoe het met je gaat, wat je mist, waar je naar verlangt, wat je soms tegenhoudt en hoe je verder wilt. Om zo weer – een nieuwe – richting te vinden!
Op 1 en 2 juli geef ik deze cursus als tweedaagse in Schoorl. Meer informatie vind je hier.

In september kun je de cursus ook weer op vier ochtenden via zoom volgen, start 9 september.


Schrijf je Loopbaan – train de trainer
 

Speciaal voor coaches/begeleiders die het ‘schrijven met mensen’ in hun werkwijze willen integreren en mogelijk ook zelf de cursus willen geven, start op 15 april – via Zoom – de 3-daagse train-de-trainer Schrijf je Loopbaan.
Voorwaarde voor deelname is dat je de cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd, bij mij of bij één van de andere aanbieders.
Meer informatie en reacties van deelnemers vind je hier.
 

In het najaar geef ik deze train-de-trainer weer, start 2 oktober.


Schrijfdag Vrolijk Verval

Op deze dag schrijven we, geïnspireerd door filosofie en poëzie, over ouder – en hopelijk wijzer – worden. Op 5 december is er weer een Vrolijk Verval-dag. Meer informatie vind je hier


De Schrijftafel

Live in Schoorl – op 31 mei (vol), 28 juni (vol) en 26 juli

Via Zoom – 24 mei, 21 juni en 19 juli (er is altijd plek)

De Schrijftafel is er voor iedereen die van schrijven houdt of ermee aan de slag wil. Om inspiratie op te doen, anderen te ontmoeten en verhalen en ervaringen te delen.

Speelse schrijfoefeningen (geïnspireerd door o.a. kunst, boeken, natuur) zorgen ervoor dat er als vanzelf verrassende teksten en verhalen tevoorschijn komen op papier.
Het draait om het schrijfplezier. Ervaring met schrijven is niet nodig. De sfeer is ongedwongen – experimenteren, doén en je laten verrassen staan centraal.

Iedere Schrijftafel staat op zichzelf. Je kunt meedoen wanneer en zo vaak als je wilt. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier.

Is de live Schrijftafel al vol? Je kunt je aanmelden voor de reservelijst, er komt regelmatig op het laatste moment nog een plekje vrij.


ACTIE – online cursus Woorden van Betekenis 50% korting
(verlenging actie tot 1 mei)

Een paar jaar geleden werd ik geraakt door de korte verhalen, meditaties bijna, van David Whyte in zijn boek ‘Consolations’, en dat leidde tot het ontstaan van ‘Woorden van Betekenis‘ –  een online schrijfcursus van een jaar, met wekelijkse schrijfopdrachten; om je al schrijvend te bezinnen op de betekenis van 52 woorden voor jou en je leven.
Nu voor de helft van de prijs (slechts € 25 ex btw). 


Heel vroeg is het. Het grijze water
van het vogelmeer golft kalm
rond eilandjes van roodbruine takken.

Ze verraden de stammen die hen dragen.
Hoe is het om overspoeld te zijn, niet te weten
of en wanneer water gaat zakken?

We zien wat eenden, meeuwen, ganzen
die het water nemen zoals het daar ligt,
niets vragen.

Ook de lucht is grijs met even een
streepje roze. Boven onze twee leeuweriken.
Goed dat het dag wordt, en lichter.

© Marianne Panneman