cursus Schrijf je loopbaan©

Collage Schrijf je loopbaan 4

Verander al schrijvend je werksituatie

Creatieve schrijfcursus voor mensen die iets willen veranderen aan hun werksituatie

Stop met piekeren en ga schrijven
Ben je niet (meer) blij met je werksituatie, denk je er veel over na en brengt dat je niet echt verder? Ga dan schrijven!
Wat nu in je hoofd zit komt dan op papier waardoor je met meer afstand kunt kijken naar deze (deels onbewuste) ervaringen, gedachten en gevoelens, er nieuwe inzichten kunnen ontstaan en je in beweging kunt komen.

Schrijf je Loopbaan
In een kleine groep van 4-6 mensen vind je in vier dagdelen al schrijvend inzichten en antwoorden die passen bij de loopbaanvraag of het thema dat jou bezighoudt. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld: je wilt onderzoeken wat echt bij je past, je bent op zoek naar een andere invulling van je leven, als zelfstandig ondernemer zoek je naar een inspirerende wending, je voelt een nog onbestemd verlangen dat je wilt verkennen.

Werkwijze
Aan de hand van speelse, inspirerende schrijfopdrachten onderzoek je wat er speelt in je werksituatie en verwoord je je gedachten, gevoelens en verlangens op papier. De aanpak is erop gericht je zoveel mogelijk úit je hoofd te halen en naar je hart te brengen. Door intuïtief, reflectief en associatief te schrijven word je verrast door je eigen inzichten, antwoorden en wijsheid. En door je schrijfsels voor te lezen (als je dat wilt) geef je, behalve woorden, ook een stem aan wat er in je leeft. De verhalen van de anderen geven nieuwe perspectieven.
Al schrijvend krijg je als vanzelf zicht op wat echt belangrijk voor je is. Je kunt keuzes en plannen gaan maken en een nieuwe wending aan je werk en leven geven.

Deelnemers zeggen het volgende over de cursus:

Terugkijkend is de cursus ‘Schrijf je loopbaan’ voor mij een grote uitnodiging geworden om samen met een groep gelijkgestemden opnieuw schrijvend naar mijn leven te kijken. Dankzij de zorgvuldige en liefdevolle begeleiding van Marianne ontstond er alle ruimte en veiligheid om te onderzoeken wat ik nu werkelijk verlang. Ik heb er ontzettend van genoten en ik heb er veel energie van gekregen. Deze cursus zou ik wel ieder jaar kunnen volgen.
– Beatrijs

Schrijf je Loopbaan heeft mij laten inzien hoeveel ik al in mezelf heb zitten dat van waarde is, het schrijven was de ‘tool’ om het naar buiten te laten komen. De schrijfochtenden waren heerlijk om naar toe te gaan, een bubbel in mijn drukke bestaan. Door het schrijven met de pen voelde ik het in mijzelf weer stromen. De sfeer die ontstond was open en prettig. Ik had echt het gevoel helemaal te kunnen zijn wie ik ben en durfde mezelf te laten zien. De kleine stapjes van elke schrijfochtend hielpen mij in het proces. Marianne heeft me in laten inzien dat mijn loopbaan vervlochten is met mijn persoonlijke leven, mijn gevoelens, emoties, dat alles eigenlijk één is. De afgelopen periode heb ik vele beslissingen genomen en stappen gezet, alles in lijn met mijn wensen en dromen.
– Liselotte

Wat fijn om over je loopbaan na te denken zonder testjes te doen en lijstjes in te vullen. Eigenlijk komt er weinig denken aan te pas. Via het schrijven kom je als terloops op ideeën, inzichten en overtuigingen. Omdat je het op papier zet, wordt het opeens werkelijkheid. Soms vond ik dat confronterend, maar het was vooral inspirerend. Luisteren naar de andere deelnemers was een verrijking van mijn zoektocht.
– Marlies

Schrijven over mijn werksituatie, in plaats van er over nadenken en praten, had een verfrissend effect. De uitdagende opdrachten tijdens de schrijfochtenden en de schrijfinspiratie voor thuis brachten mij dichter bij de kern waar het om gaat. Ook heel waardevol vond ik de uitwisseling met andere deelnemers. Marianne is professioneel, een goede procesbewaker en gastvrouw. Ze zorgt ervoor dat ieder aan bod komt. ‘Schrijf je Loopbaan’ vind ik een aanrader voor ieder die serieus ‘aan de bak’ wil of moet.
– Edith 

Lees hier meer ervaringen van deelnemers.

Opzet
De cursus bestaat uit vier dagdelen en wordt gegeven:

 • als tweedaagse cursus: twee aaneengesloten dagen, met extra schrijfopdrachten na afloop, of
 • op vier ochtenden, verspreid over vier weken, met tussentijds extra schrijfopdrachten om thuis verder te kunnen schrijven

Ieder dagdeel heeft een thema, de 4 thema’s zijn:

 1. behoefte aan verandering
 2. plezier en voldoening
 3. dromen, belemmeringen en mogelijkheden
 4. in beweging komen

Wat brengt Schrijf je Loopbaan je?

 • inzicht, ordening, duidelijkheid, bewustwording
 • meer zelfvertrouwen, innerlijk weten, eigen kracht
 • ideeën voor nieuwe stappen, mogelijkheden en keuzes, perspectief
 • mooie ontmoetingen met anderen die ook iets willen veranderen aan hun werksituatie
 • inspiratie en uitwisseling

Vervolg: de cursus kan worden gecombineerd met een aantal individuele gesprekken, om de verkregen inzichten concreet vorm te geven. Hierdoor ontstaat een optimale mix van schrijven in een groep én individueel maatwerk.

Wanneer:

 • Tweedaagse op 19 en 20 september 2019, van 10.00 – 16.00 uur, inclusief lunch (vol)
 • Tweedaagse op 21 en 22 november 2019, van 10.00 – 16.00 uur, inclusief lunch (vol)
 • Tweedaagse op 16 en 17 januari 2020, van 10.00 – 16.00 uur, inclusief lunch

Locatie: de keukentafel van Marianne, Pond Sterlinglaan 12, 1060 RS Amsterdam

Investering particulier: € 225 inclusief koffie, thee, lekkers en 21 % btw.

Investering zakelijk (werkgever/instantie betaalt): € 275 excl. btw.

Speciaal combinatie-aanbod:
Cursus Schrijf je Loopbaan + 3 individuele loopbaangesprekken:  € 620 incl btw.
Betaalt de werkgever dan kost deze combi € 825 ex btw.

Aanmelden: via het contactformulier. Vermeld s.v.p. duidelijk voor welke workshop(s) je je aanmeldt.

N.B. De cursus Schrijf je Loopbaan wordt ook op andere plaatsen in Nederland gegeven, door trainers die door mij zijn opgeleid en gecertificeerd. In dit overzicht zie je wie waar en wanneer de cursus geeft.

Aanbevolen: in 2018 is mijn boek “Schrijf je Loopbaan” verschenen bij S2 Uitgevers. Het boek staat vol met speelse, inspirerende schrijfopdrachten (andere dan in het schrijfprogramma) en bevat een schrijfroute die je brengt bij het antwoord op je loopbaanvraag.

N.B. coaches die deze cursus zélf aan mensen willen aanbieden en/of in hun werkwijze willen integreren, kunnen de 3-daagse Schrijf je Loopbaan-Trainer© volgen. Voorwaarde om hier aan mee te kunnen doen is om eerst zélf de cursus Schrijf je Loopbaan te hebben gevolgd.

 

Schrijf je Loopbaan© is ontwikkeld door Marianne Panneman van Loopbaancreatie. Op het format en de programma’s van Schrijf je Loopbaan rust copyright. Het is niet toegestaan om zonder toestemming informatie over te nemen voor zakelijk gebruik. 

Loopbaancreatie kan ook ‘in-house’ bij een organisatie Schrijf je Loopbaan-workshops geven, voor groepen van maximaal 6 personen. Bijvoorbeeld in het kader van een talenten- of traineeprogramma, voor een intern loopbaan- of mobiliteitscentrum of voor cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt.