Schrijf je leven lichter©

” We should write because writing is good for the soul.” – Julia Cameron

De cursus ‘Schrijf je leven lichter©’ is een creatieve en meditatieve schrijfcursus. Voel je je (te) vaak gespannen, angstig, bezorgd en/of vermoeid en is ontspannen lastig? Wil je lichter en vrijer leven en weer verbinding ervaren met je veerkracht, creativiteit en levenslust? Dan is deze cursus bestemd voor jou.
Door te gaan schrijven maak je tijd voor jezelf, keer je naar binnen en sta je letterlijk en figuurlijk even stil – precies wat je nodig hebt om straks weer verder te kunnen.

Kiezen voor deze cursus betekent kiezen voor jezelf, het is een daad van zelfcompassie – en dát is waar je meer van nodig hebt om prettiger en lichter te kunnen leven. De cursus helpt je om:

  • je eigen wijsheid aan te spreken en met meer helderheid, mildheid en liefde naar jezelf te kijken (dus niet meer zo kritisch en oordelend)
  • je werkelijke behoeften en verlangens te zien, prioriteiten te stellen en je grenzen te bewaken
  • weer contact te maken met je speelsheid en creativiteit, flow te ervaren
  • meer plezier te ervaren in de ‘kleine dingen’ en in contact met anderen
  • vanuit hersteld vertrouwen in jezelf en in het leven keuzes te maken en (kleine) stappen te zetten

Dit alles in een tempo dat goed is voor jou.

Het schrijven wordt hierbij een waardevol instrument dat je ook na afloop van de cursus kunt inzetten. Je leert spelenderwijs verschillende creatieve en reflectieve schrijftechnieken om met jezelf in gesprek te gaan en je eigen wijsheid aan te spreken.

De cursus bestaat uit zes dagdelen en duurt 6 weken.
Door het principe van oordeelloos luisteren en de zorgvuldige begeleiding is er snel sprake van een vertrouwde en veilige sfeer, in een kleine groep van 4-6 mensen. Korte, inspirerende schrijfopdrachten en schrijfmeditaties worden afgewisseld met momenten van voorlezen en uitwisseling, waarbij er aandacht is voor ieders tempo en draagkracht.

Wanneer:

  • start 14 januari 2020, overige dagen: 21 en 28 januari, 11, 18 en 25 februari,
    van 10.00 – 12.30 uur (vol)
  • start 15 september 2020, overige dagen: 22 en 29 september, 6, 20 en 27 oktober, van 10.00 – 12.30 uur

Locatie: de keukentafel van Marianne, Pond Sterlinglaan 12, 1060 RS Amsterdam

Investering particulier: € 330 inclusief koffie, thee, lekkers en 21 % btw.
Investering zakelijk (werkgever/instantie betaalt): € 330 excl. btw.

N.B. De cursus is geen vervanging van stress- en burn-out-coaching of -therapie, wel een goede aanvulling daarop. Overleg bij ernstige overbelasting en uitputting (burn-out) eerst met je therapeut of coach. 

Kennismakingsworkshop

Regelmatig geef ik een kennismakingsworkshop ‘Schrijf je leven lichter’, speciaal voor mensen met stressklachten. In deze workshop maak je kennis met de kracht van schrijven in een kleine groep en kun je ervaren of en hoe schrijven jou kan helpen om weer ‘lichter’ te gaan leven.

Wanneer:

  • donderdagochtend 2 april 2020

Tijd: van 10.00 – 12.30 uur (je bent welkom vanaf 9.30 uur)

Locatie: de keukentafel van Marianne, Pond Sterlinglaan 12, 1060 RS Amsterdam

Kosten workshop:
Particulier: € 35 inclusief koffie, thee, lekkers en 21 % btw.
Zakelijk (werkgever/instantie betaalt): € 45 excl. btw.

N.B. Wil je meedoen aan de cursus dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de cursusprijs.

Over schrijven en stress
Schrijven is goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken: je bloeddruk en hartslag dalen, je immuunsysteem gaat beter functioneren en je ervaart minder stress. Het schrijven helpt bij het verwerken van de ervaringen van je leven; het ruimt op, ontspant, schept helderheid en maakt creativiteit los.

Met stress of inspanning is op zich niks mis als je ook steeds voldoende uitrust en ontspant (herstelt). Als dit niet meer lukt raak je overbelast en krijg je stressklachten: je bent bijvoorbeeld sneller vermoeid en geïrriteerd, gaat niet meer met plezier naar je werk, bent vaker somber of angstig en doet steeds meer dingen met tegenzin. Prioriteiten stellen en overzicht houden is lastiger en de chaos in je hoofd en huis neemt toe. Ook fysiek kunnen er klachten ontstaan zoals hoofdpijn, vaak ziek zijn, slecht slapen, nek- en schouderklachten. Herken je hier iets van?

Dan is het wellicht tijd om te ontdekken wat schrijven voor jou kan doen.

* * *
Schrijf je leven lichter© is ontwikkeld door Marianne Panneman van Loopbaancreatie. Het is niet toegestaan om zonder toestemming informatie over te nemen voor zakelijk gebruik.