Schrijf je leven lichter©

Een creatieve en meditatieve schrijfcursus voor mensen met stressklachten

Als je last hebt van (beginnende) stressklachten kan schrijven je helpen, want al schrijvend kom je tot rust, tot jezelf, tot inzicht en openen zich nieuwe wegen.

Schrijven en stress
Schrijven is goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Dit blijkt uit verschillende onderzoeken: je bloeddruk en hartslag dalen, je immuunsysteem gaat beter functioneren en je ervaart minder stress. Het schrijven helpt bij het verwerken van de ervaringen van je leven; het ruimt op, ontspant, ordent en maakt creativiteit los. Het benoemen van emoties en het ordenen van ervaringen heeft een stabiliserende werking op je geest.

Met stress of inspanning is op zich niks mis als je ook steeds voldoende uitrust en ontspant (herstelt). Als dit niet meer lukt raak je overbelast en krijg je stressklachten: je bent bijvoorbeeld sneller vermoeid en geïrriteerd, gaat niet meer met plezier naar je werk, bent vaker somber of angstig en doet steeds meer dingen met tegenzin. Prioriteiten stellen en overzicht houden is lastiger en de chaos in je hoofd en huis neemt toe. Ook fysiek kunnen er klachten ontstaan zoals hoofdpijn, vaak ziek zijn, slecht slapen, nek- en schouderklachten. Herken je hier iets van?

Dan is het wellicht tijd om te gaan schrijven. Door te gaan schrijven maak je tijd voor jezelf; je staat letterlijk en figuurlijk even stil en gaat met jezelf in gesprek. Door je op papier uit te spreken, neem je jezelf en je behoeften serieus en dat helpt om in de toekomst gezonde(re) keuzes te maken.
De begeleiding tijdens het schrijven (inspirerende schrijfopdrachten, structuur) zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in je verhaal en in de emoties die het schrijven mogelijk oproept.

Kennismakingsworkshop

In oktober geef ik twee keer een kennismakingsworkshop ‘Schrijf je leven lichter’. In deze workshop maak je kennis met de kracht van schrijven in een kleine groep en kun je ervaren of en hoe schrijven jou kan helpen om weer ‘lichter’ te gaan leven.

Wanneer:

  • Woensdagochtend 9 oktober, van 10.00 – 12.30 uur
  • Woensdagochtend 23 oktober, van 10.00 – 12.30 uur

Locatie: de keukentafel van Marianne, Pond Sterlinglaan 12, 1060 RS Amsterdam

Investering particulier: € 35 inclusief koffie, thee, lekkers en 21 % btw.
Investering zakelijk (werkgever/instantie betaalt): € 45 excl. btw.

N.B. Wil je in 2020 meedoen aan de cursus dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de cursusprijs.

De cursus

In maart 2020 start de eerste cursus ‘Schrijf je leven lichter©’. Een creatieve en meditatieve schrijfcursus voor mensen met (beginnende) stressklachten die weer verbinding willen ervaren met hun veerkracht, creativiteit en levenslust om meer ontspannen en vrij te kunnen leven.

De cursus is nog in ontwikkeling. Het plan is nu dat de cursus uit zes dagdelen zal bestaan en 6 weken duurt.
Door het principe van oordeelloos luisteren en de zorgvuldige begeleiding is er snel sprake van een vertrouwde en veilige sfeer, in een kleine groep van 4-6 mensen. Korte, inspirerende schrijfopdrachten en schrijfmeditaties worden afgewisseld met momenten van voorlezen en uitwisseling, waarbij er aandacht is voor ieders tempo en draagkracht.

N.B. De cursus is geen vervanging van stress- en burn-out-coaching of -therapie, maar een goede aanvulling daarop. Overleg bij ernstige overbelasting en uitputting (burn-out) eerst met je therapeut of coach.

* * *
Schrijf je leven lichter© is ontwikkeld door Marianne Panneman van Loopbaancreatie. Het is niet toegestaan om zonder toestemming informatie over te nemen voor zakelijk gebruik.