Vind je (zomer)ritme

 

 

 

 

 


“Je hoeft helemaal niet te vertragen, je moet je ritme vinden.”

Deze uitspraak las ik laatst in een artikel in Trouw over ‘diepzinnig en lichtvoetig pelgrimeren’, en bleef bij me hangen. Voor veel mensen is vertragen wat ze nodig hebben, maar dat geldt niet altijd en niet voor iedereen; soms is een sprintje trekken juist heilzaam. Het gaat om het vinden van het voor jou goede ritme, jouw juiste tempo.

Volg je eigen ritme is de eerste stap van het “Stappenplan voor de moderne pelgrim” zoals die in het artikel staat verwoord:
Stap 1 – volg je eigen ritme
Stap 2 – omarm de eenvoud
Stap 3 – ga ontmoetingen aan
Stap 4 – schenk vertrouwen
Stap 5 – laat de wereld mooier achter

Vijf stappen om je in verbinding te brengen met jezelf, met de ander en met de samenleving en de natuur. Om toe te passen tijdens lange wandelingen én in het dagelijks leven. 

Ook ik probeer mijn eigen ritme te volgen, al voelt het soms alsof ik ‘uit de maat’ loop. Mijn tempo lag de afgelopen maanden niet zo hoog, wat ik mezelf soms kwalijk nam, en toch (of juist daardoor) gebeurde er van alles: ik bezocht mooie tentoonstellingen, las veel, werkte in de tuin en volgde een poëziecursus in het klooster in Huissen, wat een inspirerende week vol mooie ontmoetingen was. De twee Schrijfdagen die ik ‘live’ hier in Schoorl gaf smaken naar meer, er zijn drie nieuwe Schrijf je Loopbaan-Trainers opgeleid, en naast dit alles werkte (en werk) ik aan een poëziebundel, met een selectie van de gedichten die ik de afgelopen jaren schreef, en die waarschijnlijk volgend jaar zal verschijnen. Ook kwam ik op het spoor van betekenisvol vrijwilligerswerk waar ik eind september mee zal starten (hierover meer in een volgende nieuwsbrief). 
Als ik het zo opschrijf en doorlees zijn het waardevolle en rijke maanden geweest, wat ik niet altijd zag toen ik er middenin zat, en ook van alle vijf stappen zie ik elementen terug.

*
Schrijfopdracht Zomerritme 
Hoe zit het met jou – Wat is het voor jou goede (zomer)ritme en volg je dit ook? Kijk ook naar de andere vier stappen en vraag je af in hoeverre je dit al doet of wellicht meer wilt gaan doen. Zet een timer op 10 minuten en schrijf hierover tot de tijd om is. 

Lees als je klaar bent nog eens door wat je hebt geschreven, en vul dan met een paar regels deze zin aan: “Wat me opvalt…”

*

Van doen naar zijn
Ter voorbereiding op de Schrijfdag Vrolijk Verval las ik veel over ouder worden en het ontwikkelen van wijsheid. Wat ik een aantal keren in verschillende bewoordingen tegenkwam en wat me raakte, was de idee dat ouder worden een kans kan zijn om de zin van je leven te laten verschuiven van (minder) doen naar (meer) zijn
Spreekt dit jou ook aan? Op 16 november is er weer een Schrijfdag Vrolijk Verval. Er is nog plaats. Het is dan herfst, een mooi seizoen om over dit thema te schrijven.

In augustus ga ik op vakantie naar Zweden en Denemarken, een reis die door corona al twee keer is uitgesteld. Ik heb er veel zin in.
Voordat het zover is kun je op vrijdag 29 juli nog aanschuiven bij de online Schrijftafel, waar we geïnspireerd door kunst en natuur weer 1,5 uur samen gaan schrijven.

Hieronder vind je een overzicht van de cursussen en schrijfdagen vanaf september.

Ik wens je een hele fijne zomer met – of je nu wel of niet op reis gaat -regelmatig een vakantiegevoel!

Hartelijke groet,
Marianne

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Inspiratiemail

__________________________________________________________

Schrijfdag Vrolijk Verval

Tijdens deze Schrijfdag in Schoorl, op woensdag 16 november, onderzoek je al schrijvend hoe je je verhoudt tot ouder worden, waar je tegenop ziet en naar uitkijkt en waar jij je (meer) op wilt richten de komende jaren.
__________________________________________________________

Schrijf je Loopbaan-Trainer

Op 5 oktober start deze 3-daagse training.  Voor coaches die zelf de cursus Schrijf je Loopbaan willen geven, of het creatief schrijven en elementen van de cursus in hun eigen werkwijze willen integreren.

Dus, werk je als coach of begeleider én heb je de cursus Schrijf je Loopbaan gevolgd (dat is nodig om mee te kunnen doen!), dan ben je van harte welkom. Heb je vragen, mail of bel me dan.

Deze training is nu ook te vinden op het Opleidingen-overzicht van de Noloc.
__________________________________________________________

Cursus Schrijf je Loopbaan

Heb je behoefte aan verandering in je werk- of leefsituatie? Wil je zicht krijgen op de richting die je in wilt slaan? In deze cursus van 4 dagdelen vind je al schrijvend inzichten en antwoorden die passen bij de vraag of het thema dat jou bezighoudt. De cursus start op 13 september.
__________________________________________________________

De Schrijftafel

Anderhalf uur ongecompliceerd schrijfplezier en mooie ontmoetingen met anderen, waarna je geïnspireerd de dag in gaat – dat is de Schrijftafel via Zoom!
Op vrijdag 29 juli ben je van harte welkom om mee te schrijven. Op 30 september start een nieuwe serie van 3 Schrijftafels.
__________________________________________________________

Zoeken naar zin

Op 12 oktober is er weer een Schrijfdag Zoeken naar Zin, We onderzoeken al schrijvend wat het leven zin geeft en hoe we (nog) meer betekenis en plezier kunnen ervaren.
__________________________________________________________

Woorden van Betekenis

Nieuws voor deelnemers aan de cursus: toen ik in 2017 deze online cursus ontwikkelde was het boek Consolations van David Whyte (uit 2014) nog niet vertaald in het Nederlands, en vertaalde ik zelf zijn 52 woorden. Begin dit jaar is een Nederlandse vertaling verschenen, genaamd ‘Troostwoorden’ bij KokBoekencentrum Uitgevers.
Goed om te weten: een verschil met de oorspronkelijke Engelstalige versie (waarop de cursus is gebaseerd) is dat in de Nederlandse vertaling het woord Werk/Work ontbreekt en dat het woord Bijna is toegevoegd. Verder heb ik een paar woorden net iets anders vertaald dan de vertaler van het boek. In dat geval tref je in de cursus beide woorden aan in de tekst.

__________________________________________________________

In de agenda vind je alle tot nu toe geplande schrijfactiviteiten.