ook als woorden tekort schieten

De wereld is in beweging.
Het voorjaar zit in de lucht en er zijn mensen op de vlucht… Ik merk dat ik door de oorlog in Oekraïne wat stil val, ook in het schrijven van nieuwsbrieven. 

Woorden lijken tekort te schieten – hoewel ze ook betekenis kunnen geven en treffend en troostend kunnen zijn.
Zoals het gedicht ‘Een krijgszuchtige tijd’ van Marieke Lucas Rijneveld, dat op 3 maart in in de Volkskrant verscheen, en waarvan dit de laatste regels zijn:  

“Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als
vluchteling geboren worden, op zoek naar de juiste plek,
naar veiligheid en wat voorspoed, een liefkozende blik.

Dus maak vrij baan in het hart, want daar is een onmeetbare
ruimte. En bedenk dit: in ieder welkom zit een schuilkelder.”

*

Gelukkig kunnen we altijd schrijven, over wat ons raakt en bezighoudt! En zo uiting geven aan onze vragen en zorgen, en meer zicht krijgen op onze wensen, verlangens en mogelijkheden – voor onszelf, voor anderen, voor de wereld.

Schrijven is een actieve daad. Je sluit niet je ogen, verliest jezelf niet in piekeren, nee, je dóet iets: je pakt pen en papier en neemt de moeite om naar binnen te kijken, te luisteren wat daar gaande is en dit aan het papier toe te vertrouwen. Schrijven is creëren. En schrijven is onderzoeken, serieus nemen én relativeren, je verbinden én loslaten. Schrijven is goed voor jezelf zorgen en daardoor uiteindelijk ook voor de wereld – door je ogen en je hart open te houden, vrij baan te maken…

_____

Schrijfopdracht
Daarom, voor wie zin heeft, als schrijfopdracht een paar ‘open zinnen’, deels ontleend aan het gedicht van MLR. Een open zin is een zin die nog niet af is en die jij mag aanvullen. Zet een timer op 5 minuten, schrijf de zin op en schrijf dan door tot de tijd om is. Herhaal dit met de volgende open zinnen.
En lees daarna, als je wilt, hardop aan jezelf voor wat je hebt geschreven, zodat je behalve woorden ook een stem geeft aan wat er in je leeft.

– Ik maak me soms ongerust…
– Alleen menslievendheid…
– Het volgende moeten we onthouden: …

– Ik wens…

_____

Een lichtpunt in deze soms donkere tijden is dat de meesten van ons in Nederland – na twee ‘corona-jaren’ waarin we afstand moesten houden –  weer vrij kunnen bewegen, voorstellingen en tentoonstellingen kunnen bezoeken en elkaar weer kunnen ontmoeten. Zo ook bij mij in Schoorl!

Ook ben je van harte welkom om op 25 maart, mee te doen aan de Schrijftafel via Zoom, waarvan de opbrengst deze keer naar giro 555 gaat. Zie maar.

Warme groet en zoek vooral de zon op, 
Marianne

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail

__________________________________________________________

Schrijfdag Vrolijk Verval

Tijdens deze Schrijfdag, op woensdag 15 juni, gaan we schrijven over ouder worden; over het lastige en prachtige hiervan, over veranderen en bijdragen, over – hopelijk wat -wijzer worden.
Deze Schrijfdag is inmiddels vol. Wel kun je op de reservelijst, voor als er nog een plekje vrij komt.
__________________________________________________________

Schrijf je Loopbaan-Trainer

Op 30 maart start deze 3-daagse training.  Voor coaches die zelf de cursus Schrijf je Loopbaan willen geven, of het creatief schrijven en elementen van de cursus in hun eigen werkwijze willen integreren.

Er zijn nog 2 plekken beschikbaar. Dus, werk je als coach of begeleider én heb je de cursus Schrijf je Loopbaan gevolgd (dat is nodig om mee te kunnen doen!), dan ben je van harte welkom. Heb je vragen, mail of bel me dan.

(In september geef ik de cursus opnieuw en in oktober start er weer een Trainer).
__________________________________________________________

Woorden van Betekenis  – tot 1 april nog 50 % korting

Een paar jaar geleden werd ik geraakt door de korte verhalen, meditaties bijna, van David Whyte in zijn boek ‘Consolations’, en dat leidde tot het ontstaan van ‘Woorden van Betekenis‘ –  een online schrijfcursus van een jaar, met wekelijkse schrijfopdrachten; om je al schrijvend te bezinnen op de betekenis van 52 woorden voor jou en je leven.
Tot 1 april bied ik de cursus aan voor de helft van de prijs (slechts € 25 ex btw). 
__________________________________________________________

De Schrijftafel

Anderhalf uur ongecompliceerd schrijfplezier en mooie ontmoetingen met anderen, waarna je geïnspireerd de dag in gaat – dat is de Schrijftafel !
Op vrijdag 25 maart ben je van harte welkom om mee te schrijven en op 27 mei start een nieuwe serie van 3 Schrijftafels via Zoom.
__________________________________________________________

Zoeken naar zin

De Schrijfdag Zoeken naar Zin, die op 20 april plaatsvindt in Schoorl, is vol. Je kunt wel op de reservelijst, voor als er nog een plekje vrij komt.
_________________________________________________________

In de agenda vind je alle tot nu toe geplande schrijfactiviteiten.