Het leven als wandeling

Wandelaar, er is geen weg,
je maakt de weg al wandelend

In een bijzonder interview met documentairemaakster Heddy Honigmann las ik deze regels, die afkomstig zijn uit het gedicht ‘No hay camino’ van Antonio Machado, een Spaanse schrijver en dichter.
‘No hay camino – Er is geen weg’ is ook de naam van de documentaire die Heddy Honigmann maakte over zichzelf, en waarin ze, 70 en ziek, terugblikt op het pad dat zij in haar leven heeft afgelegd. Ze bezoekt plekken en mensen die veel voor haar betekenden en onderzoekt wat waardevol is. Ze richt zich vooral op het filmen van “mooie mensen en mooie dingen”.

En dat is niet toevallig, want de personen die normaal gesproken haar films bevolken delen allemaal één belangrijke eigenschap: 
“Het zijn altijd lieve mensen die geloven in wat ze vertellen. Ik film geen mensen die mij tegenstaan, omdat ik niet zou weten hoe ik dat moet doen.” (..) “Misschien maakte ik die keuze omdat mijn vader (die getraumatiseerd uit een concentratiekamp kwam – mp) zo naar kon zijn.”

Haar verhaal raakt me omdat het een verhaal van transformatie is; een verhaal waarin de geschiedenis van een ‘wrede ouder’ (die gelukkig meer was dan dat) zich niet herhaalt, maar waarin de hoofdpersoon er juist voor kiest om met een liefdevolle blik naar mensen te kijken – vooral naar mensen die het om heel verschillende redenen niet makkelijk hebben – en hun levenslust en veerkracht te laten zien. Om een ander verhaal te vertellen. 

Door het verhaal vraag ik me af welke mooie mensen, plaatsen en dingen ík zou willen filmen als ik terug zou kijken op mijn leven, of op het afgelopen jaar. Op zoek naar het mooie en het goede. Het maakt dat ik zin krijg om hierover te schrijven. En misschien jij ook wel … (zie de schrijfopdracht verderop).

Vrolijk Verval of Actieve Hoop?
In de vorige nieuwsbrief vroeg ik welk thema je het meest aanspreekt voor een nieuwe Schrijfdag: Vrolijk Verval of Actieve Hoop.
De uitkomst is dat Vrolijk Verval heeft ‘gewonnen’! Tweederde van de lezers die reageerden koos hiervoor, wel schreven ze vaak dat het andere thema hen ook aanspreekt, in deze ‘barre’ tijden. Een Schrijfdag of cursus rondom ‘Actieve Hoop’ zal er dan ook zeker komen, maar eerst richt ik me op de Schrijfdag Vrolijk Verval, die ik op woensdag 15 juni in Schoorl organiseer. De titel heb ik geleend van het gelijknamige boekje van Hedy d’Ancona (1937), die met humor, relativering en plezier schrijft over ouder zijn en worden.
Noteer alvast de datum, en je kunt je ook al aanmelden. Meer informatie volgt, ook t.z.t. over de dan geldende coronamaatregelen.

Ik wens je fijne decemberdagen en een heel goed begin van het nieuwe jaar! Een jaar waarin er – hoe dan ook – al ‘wandelend’ een weg zal ontstaan.

Hartelijke groet, 
Marianne

*

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.
__________________________________________________________

schrijven over de relatie met je moeder

Schrijfdag Mijn moeder & Ik, verplaatst naar 5 januari

Deze online Schrijfdag is verschoven van november naar woensdag 5 januari. Dit vanwege het plotselinge overlijden van de vader van een van de deelneemsters. Er is nog één plaats beschikbaar! 
Wil je gebruik maken van deze kans om aan het begin van het nieuwe jaar met een kleine groep vrouwen te schrijven over je relatie met je (nog levende of reeds gestorven) moeder, dan ben je van harte welkom. Meer informatie vind je hier.
__________________________________________________________

Woorden van Betekenis  – nieuwjaarsaanbieding

Een paar jaar geleden werd ik geraakt door de korte verhalen, meditaties bijna, van David Whyte in zijn boek ‘Consolations’, en dat leidde tot het ontstaan van ‘Woorden van Betekenis‘ –  een online schrijfcursus van een jaar, met wekelijkse schrijfopdrachten; om je al schrijvend te bezinnen op de betekenis van 52 woorden voor jou en je leven.
Net als vorig jaar bied ik de cursus de komende maanden (tot 1 april) aan voor de helft van de prijs (slechts € 25 ex btw). Een fijn cadeau voor jezelf of voor iemand anders.
__________________________________________________________

nieuwe Schrijftafels in 2022

Anderhalf uur ongecompliceerd schrijfplezier en mooie ontmoetingen met anderen, waarna je geïnspireerd de dag in gaat – dat is de Schrijftafel!
Op vrijdag 28 januari start een nieuwe serie van 3 Schrijftafels via Zoom.
Je bent van harte welkom!
__________________________________________________________

5 nieuwe Schrijf je Loopbaan-Trainers

Er zijn in november weer 5 enthousiaste Schrijf je Loopbaan-Trainers bijgekomen!
Zij hebben de 3-daagse training voor coaches gevolgd en zijn nu gecertificeerd om zelf de cursus Schrijf je Loopbaan© te kunnen geven, en/of om op een andere manier deze creatieve schrijfmethode in hun werkwijze te integreren.
 
Werk je als coach of trainer en ben je geïnteresseerd in ‘schrijven’ als instrument om tot inzicht, antwoorden en beweging te komen? Meer informatie lees je hier. In februari geef ik de cursus weer (stap 1) en eind maart start de training voor coaches (stap 2).
__________________________________________________________

zoeken naar zin

Op de Schrijfdag Zoeken naar Zin onderzoek je al schrijvend wat jouw leven betekenis geeft en hoe je (nog) meer zin, voldoening en plezier kunt ervaren. De Schrijfdag vindt plaats in Schoorl  op woensdag 20 april (als de coronamaatregelen het toelaten), en er is nog plek.
__________________________________________________________

Schrijfopdracht – schijn je licht op het mooie en goede

Lees hieronder gedicht ‘No hay camino’. (Er zijn meerdere vertalingen in omloop, waar ik er één van heb gekozen)

Wandelaar

Wandelaar, je sporen
zijn de weg, en zij alleen;
wandelaar, er is geen weg,
je maakt de weg al wandelend.

Gaandeweg ontstaat de weg,
en als je omkijkt
zie je het pad dat nooit meer betreden zal worden.
Wandelaar, er is geen weg,
slechts een kielzog in de zee.

Antonio Machado (1875 – 1939)

Opdracht: kijk eens terug naar het pad dat jij in je leven, óf het afgelopen jaar, hebt afgelegd. Wat voor wandeling is het geweest? Welke mooie mensen, plaatsen en dingen ben je onderweg tegen gekomen, wat heb je meegemaakt, wat was waardevol?

Zet een timer op 15 minuten, laat je inspireren door (een of meer van) de bovenstaande vragen en schrijf tot de tijd om is
Wil je langer schrijven, zet dan opnieuw een timer op 10 of 15 minuten. (Zo creëer je voor jezelf een prettig kader, waardoor je de drempel om te gaan schrijven verlaagt én niet kunt ‘verdwalen’ in je verhaal.)
__________________________________________________________

boek

Wil je in het nieuwe jaar onderzoeken wat jou in deze fase van je leven plezier en voldoening geeft? Waar je ’s ochtends voor ‘op wilt staan’?

Mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ helpt je om schrijvend in je eigen tempo, zicht te krijgen op je verlangens en de richting die je op wilt. Door het aan papier toevertrouwen van je zorgen, verlangens, ideeën en twijfels (geholpen door goede vragen) spreek je je eigen wijsheid aan, kom je tot inzichten en antwoorden en werk je aan een nieuw hoofdstuk van je levensverhaal.

De schrijfroute en de opdrachten in het boek zijn interessant voor iedereen die wil onderzoeken hoe hij – opnieuw – invulling en betekenis aan zijn leven kan geven (met of zonder betaald werk).
Meer informatie en ervaringen van lezers vind je hier.

Het boek kan ook als werkboek gebruikt worden door coaches of andere begeleiders. 
__________________________________________________________ 

Schrijfactiviteiten

De eerste schrijfactiviteiten in 2022 heb ik al gepland, zoals de cursus Schrijf je Loopbaan én de 3-daagse training voor coaches. Je vindt ze in de agenda.