Schrijven over wat blijft


Herken je dit? Je denkt: ha fijn, er breekt een periode aan van meer rust en ruimte. En dan … loopt het toch anders. Zo verging het mij de afgelopen weken.

Begin oktober overleed mijn moeder en haar stervensproces bracht al het andere in mijn leven even tot stilstand. Bij haar zijn en zorgen voor een mooi afscheid was mijn belangrijkste focus, en het was vanzelfsprekend en goed om hier voor te kiezen. 

En nu, nu heeft het leven zijn gewone loop weer genomen en ook dat is goed. Al is er wel iets wezenlijk veranderd, waar ik de woorden nog niet voor kan vinden. Allerlei gedachten en emoties – van verdriet tot opluchting – wisselen elkaar af en dat laat ik maar gebeuren.

Wat ik ook ‘liet gebeuren’, was de Schrijfdag Zoeken naar Zin op 13 oktober. Voor het eerst sinds anderhalf jaar weer schrijven met een groepje aan mijn eettafel én voor het eerst in Schoorl. Het was een mooie dag en deze ‘live’ ontmoeting smaakt naar meer, daarom in april weer!

In deze nieuwsbrief vind je o.a. een schrijfopdracht over wat ‘blijft’ als iemand er niet meer is, én informatie over twee nieuwe Schrijfdagen met een vraag aan jou. Ik hoor graag van je.

Hartelijke groet,
Marianne

*

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail

__________________________________________________________

schrijven over wat blijft

Wat blijft als we er niet meer zijn? Dat is de vraag waarom het draait in de bijzondere podcastserie ‘Wat blijft’, waarin interviewers als Coen Verbraak en Clairy Polak het spoor terug volgen van recent overleden Nederlanders en in gesprek met ‘achterblijvers’ onderzoeken wat zij hebben betekend en hoe zij voortleven. Aanrader!

Schrijfopdracht:
Stap 1: maak een lijstje van mensen die je kende die zijn overleden. Trek hier max 3 minuten voor uit.

Stap 2: kies één persoon van dit lijstje om nu over te schrijven.
Zet een timer op 10 minuten en beantwoord al schrijvend (een paar van) de volgende vragen:
* Wat betekende X voor mij en voor zijn omgeving?
* Wat heb ik van X geleerd?
* Wat blíjft van X in mijn leven en/of dat van anderen? Hoe leeft X voort?

Lees je tekst nog eens rustig (hardop) door en vul dan de volgende open zin aan:

“Nu ik dit lees realiseer ik me…’

Veel schrijfplezier!

__________________________________________________________

derde druk

Eind oktober is de 3e druk van mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ verschenen. Ik heb er nog maar weinig aandacht aan kunnen besteden, maar ben zeker blij met deze mijlpaal! 
Inmiddels hebben – sinds de eerste druk van het boek in 2018 – honderden mensen het gelezen en ermee gewerkt. Ofwel om zélf, schrijvend in hun eigen tempo, zicht te krijgen op hun verlangens en de richting die ze op willen, ofwel om als coach of therapeut anderen hierbij te helpen.

Het blijft bijzonder om te zien en ervaren hoe je door het aan papier toevertrouwen van je zorgen, verlangens, ideeën en twijfels (geholpen door goede vragen) steeds opnieuw je eigen wijsheid kunt aanspreken en tot inzichten en antwoorden komt. Ik hoop dan ook dat het boek zijn weg naar lezers en ‘schrijvers’ blijft vinden.
__________________________________________________________

laatste Schrijftafel van 2021

Heb je zin in anderhalf uur schrijfplezier om je dag goed te beginnen? Op 26 november ben je van harte welkom aan de laatste online Schrijftafel van dit jaar! 
Goed nieuws: in januari start een nieuwe serie van 3 Schrijftafels via Zoom.

__________________________________________________________

Wat blijft en wat komt…

De eerste schrijfactiviteiten in 2022 heb ik al gepland, zoals de cursus Schrijf je Loopbaan én de 3-daagse training voor coaches. Je vindt ze in de agenda.

Nieuwe Schrijfdagen

Ik ga twee nieuwe Schrijfdagen ontwikkelen, en één ervan zal ik in juni 2022 voor het eerst organiseren. Het betreft: 

de Schrijfdag Vrolijk Verval – over het lastige en prachtige van ouder worden, over veranderen, wijzer worden, bijdragen en achterlaten.

en

de Schrijfdag Actieve Hoop – over hoe we zonder angstig, cynisch of moedeloos te worden, kunnen omgaan met grote problemen die op ons afkomen, zoals de klimaatcrisis.

Mijn VRAAG is: welk thema spreekt jou het meest aan? 

Stuur me s.v.p. een mailtje met jouw voorkeur (marianne.panneman@gmail.com).

De Schrijfdag met het thema dat het meest gekozen wordt, geef ik in juni!