Reasons to be cheerful

In de jaren ’80 hield ik erg van de muziek van de Talking Heads – een band van bijzondere, slimme en creatieve mensen die opgewekte muziek met rake teksten maakten. De band is inmiddels al weer jaren uit elkaar. David Byrne, de zanger, is nu terug met een soloplaat en dat moment grijpt hij aan om te vertellen over zijn Reasons to be Cheerful-project: sinds een aantal jaren verzamelt hij bemoedigende, constructieve en hoopgevende verhalen uit het nieuws.

Het gaat hem om ideeën en initiatieven op het gebied van o.a. energie, kunst, vervoer, gezondheidszorg, die lokaal succesvol zijn en op meer plekken kunnen worden ingezet. Hij noemt ze ‘redenen om opgewekt te zijn’ ofwel ‘reasons to be cheerful’ en geeft er regelmatig colleges over. Je kunt zijn ideeën en die van anderen vinden op zijn blog. Leuk weetje: de naam is ontleend aan het gelijknamige lied van Ian Dury & the Blockheads uit 1979.

Zelf zegt David Byrne over dit project:

“There are actually a LOT of encouraging things going on around the world – they’ve given me hope, they’re a kind of therapy, given what’s happening in the world, and I’d like to share them.”

Redenen om opgewekt te zijn
Ik werd vrolijk van dit bericht en het stimuleerde mij om de krant eens anders te lezen en me te richten op het goede nieuws, en om eens na te denken over wat mij allemaal optimistisch stemt. Wat zijn mijn ‘reasons to be cheerful’ ? En wat zijn de jouwe?

Schrijfopdracht
Wat zijn voor jou ‘reasons to be cheerful’? Welke redenen om opgewekt te zijn zie jij? Zowel in je eigen leven, om je heen, in Nederland, in de wereld. Denk zo groot of klein als je wilt. En maak een lijstje.

Kies dan een of twee items uit je lijstje en schrijf 10 minuten over waarom dit jou blij maakt. Schrijf door tot de tijd om is en let niet op spelling en grammatica.

A reason to be cheerful: de Boekpresentatie !
Begin mei verschijnt mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan‘. Op woensdag 16 mei is de boekpresentatie in Theehuis de Akermolen in Amsterdam, van 17.00 – 19.00 uur.

Het belooft gezellig te worden: de uitgever zal er zijn, ik ga iets vertellen over de totstandkoming van het boek, het eerste exemplaar wordt uitgereikt, er zijn lekkere hapjes en drankjes én natuurlijk kunt je een (gesigneerd) exemplaar van het boek aanschaffen.
Je bent van harte welkom. Meld je wel van tevoren even aan door me een mailtje te sturen. Dit ook vanwege de beperkte ruimte in het Theehuis. Als er geen plek meer is laat ik je dat weten en kom je op de reservelijst.

Nog een reason to be cheerful is dat op zaterdag 24 maart de 3-daagse creatieve schrijfcursus Luisteren naar je pen start, en dat er nog een paar plaatsen vrij zijn! Dus heb je zin in een cursus waarin speelse schrijfvormen, schrijfplezier en het creatieve proces centraal staan, schroom dan niet en meld je aan.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.