Luisteren naar je pen©

Banner Luisteren naar je pen

Dé  basiscursus in creatief (dagboek)schrijven

Luisteren naar je pen is een creatieve schrijfcursus, waarbij het schrijfplezier en het creatieve proces voorop staan en niet het resultaat.
Al schrijvend sta je stil bij jezelf en bij je leven en wordt zichtbaar wat je raakt en bezighoudt. Schrijven is goed voor je: het zorgt voor rust, overzicht en inzicht. Wanneer je schrijft, heb je tijd en aandacht voor jezelf, wat in deze drukke tijden niet altijd vanzelfsprekend is.

Speelse schrijfvormen
We werken met diverse speelse schrijfvormen en je leert hoe je deze voor jezelf kunt toepassen: om herinneringen op te roepen, om tot de kern te komen, om dichtbij jezelf te komen of juist wat afstand te nemen. Met deze bagage kun je na afloop van de cursus thuis ‘moeiteloos’ verder schrijven.
Als inspiratiebronnen gebruiken we o.a. associaties, de natuur, tekstfragmenten, stilte en afbeeldingen.

“Wat heb ik genoten van de drie zaterdagen bij jou aan de keukentafel. Drie dagen heb ik geluisterd naar mijn pen. Verrassende confrontaties met mijzelf en verwonderende inzichten leverde dat luisteren mij op. Het was heerlijk om te schrijven naar aanleiding van de methodes die jij aanreikte. Eenvoudig, binnen een kader, puur voor mijzelf. Nieuwsgierig waarheen mijn pen me zou leiden. Vooraf weet je echt niet wat je gaat schrijven. Het delen van de schrijfsels met elkaar was in het begin spannend, maar er heerste veiligheid en geborgenheid in jouw keuken, dus al snel kon ik het als een verrijking ervaren, het voorlezen. Het was een ontdekkingsreis en ik ben nog steeds onderweg. Heel veel inspiratie heb jij mij gegeven om verder te gaan met mijn reis. Dank je wel. – Hannie”

“Na de introductieworkshop heb ik ook de cursus ‘Luisteren naar je pen’ bij jou gevolgd. Wat een cadeau aan mijzelf. Ik schrijf al jaren in mijn dagboek maar door de cursus heb ik ontdekt dat de vrijheid echt in de begrenzing zit. Steeds nieuwsgieriger word ik wat het schrijfsel nu weer aan het licht zal brengen. Het schrijven, de perfecte ambiance en jouw zorgzaamheid: al met al een magische ervaring. Een aanrader! – Annita”

“Schrijven bij jou aan je keukentafel is een waar feest gebleken, en ´t was weer een weg naar mezelf en naar buiten toe. Met speelse oefeningen werden wij deelnemers uitgenodigd om onszelf meer bloot te geven. Zo werden bijvoorbeeld herinneringen opgelepeld, met ontroering, verbazing of dankbaarheid. In no time kon het heel persoonlijk worden. Ook het voorlezen aan elkaar was waardevol en respectvol. Samen schrijven is gewoon heel bijzonder! Het brengt weer eventjes aan het licht wat echt belangrijk is en ertoe doet. – Leonie”

“De cursus ‘luisteren naar je pen’heeft mij veel gebracht, op een heel andere manier dan ik bij aanvang had verwacht. Het schrijven was als het ware een ontmoeting met mijzelf. Ik kwam mooie en soms ook lastige dingen tegen. Goed om daar over te schrijven, zonder te problematiseren, maar met ruimte en acceptatie en door de diverse schrijfvormen met een onverwachte frisse blik.
De rust, de veiligheid die jij bij jou aan de keukentafel neerzet is bijzonder, en die zal ik mij blijven herinneren. Ook de uitwisseling met de medecursisten, zo in vertrouwen en met ruimte voor elkaars teksten en zijn. – Katja”

Voor wie
De cursus is geschikt voor iedereen die het fijn vindt om te schrijven of er mee wil starten. Schrijfervaring of talent is niet nodig. Je hoeft niet ‘mooi’ of ‘goed’ te kunnen schrijven. Alles wat je schrijft is goed!

De groep bestaat uit 4 – 6 deelnemers. Er wordt afwisselend alleen of in kleine groepjes/tweetallen gewerkt. Je krijgt thuiswerkopdrachten mee om tussen de cursusdagen mee aan de slag te gaan.
In de cursus delen we schrijfervaringen met elkaar en kunnen teksten worden voorgelezen.

In deze cursus:

  • Leer je schrijven vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd en spreek je je innerlijke wijsheid aan
  • Experimenteer je met verschillende creatieve schrijfvormen
  • Raak je al schrijvende in gesprek met jezelf en kom je fragmenten van je eigen verhaal en persoonlijke thema’s op het spoor
  • Reken je af met perfectionisme en eventuele schrijfblokkades
  • Geniet je van inspirerende ontmoetingen met de andere deelnemers én met jezelf

Meenemen: pen en papier!

foto 11 maart 2 bewerkt warhol

Data & Tijden

– 2019: nog niet gepland van 10.00 – 16.00 uur

– Locatie: Pond Sterlinglaan 12, 1060 RS Amsterdam.
– Kosten: € 200 inclusief 21% btw
Inbegrepen: koffie, thee en een vegetarische lunch

Aanmelden
Je kunt je opgeven voor de cursus via het contactformulier! Vermeld er s.v.p. bij om welke cursus of workshop het gaat.

Elders
Woon je niet in de buurt van Amsterdam en wil je Luisteren naar je pen volgen? Kijk hier voor andere locaties.

 

GT logo kleur

Luisteren naar je pen © is ontwikkeld door Christine de Vries van Shodo. In heel Nederland en in België wordt deze cursus gegeven door gecertificeerde trainers. Ik ben één van deze trainers.

Wanneer je deze cursus hebt gevolgd, kun je bij Christine de Vries de Gecertificeerde Training volgen, waarmee je wordt opgeleid om de cursus zelf te geven.