De kunst van alleen-zijn

 

In Filosofie Magazine las ik een inspirerend artikel over de kunst van alleen-zijn. De Noorse filosoof Lars Svendsen beschrijft heel mooi het verschil tussen alleen-zijn (solitude) en eenzaamheid:

“Je zou kunnen zeggen: in eenzaamheid ben je alleen met jezelf, terwijl je in solitude samen met jezelf bent. Je ervaart de afwezigheid van anderen dan niet als een gebrek, maar juist als een mogelijkheid om te genieten van je eigen aanwezigheid. Maar in onze tijd lijken mensen steeds minder in staat om te genieten van alleen-zijn.”

Het grootste probleem met eenzaamheid is volgens hem niet dat mensen tegenwoordig te veel alleen zijn, maar juist dat ze te weinig alleen zijn, hun lege momenten steeds proberen op te vullen, met afspraken, activiteiten en social media. Hij pleit er dan ook voor om meer tijd met jezelf door te brengen.

Samen met jezelf
Deze manier van kijken spreekt me aan. Misschien extra omdat ik de laatste tijd erg druk ben met alles wat er ‘moet’ gebeuren, met werkafspraken, met mantelzorgtaken, waardoor ik weinig tijd in rust met mezelf doorbreng – en dat mis ik. Het hierover denken en schrijven (ha, een momentje voor mezelf), maakt me rustiger en zorgt ervoor dat ik beter kan accepteren dat het nu een hele drukke periode is die ook weer voorbij zal gaan. En dat ik toch keuzes kan maken om wat meer ruimte te voelen en te krijgen, bijvoorbeeld door een aantal schrijfactiviteiten af te zeggen, een paar plannen uit te stellen en vanmiddag gewoon wél een uur te gaan wandelen in plaats van weer achter de computer te duiken.

Hoe zit dit bij jou?

Schrijfopdracht
Zet dit citaat jou ook aan het denken en heb je zin om er over te schrijven? Zet dan een timer op 10 minuten en schrijf over hoe het voor jou is: wanneer geniet je van alleen zijn en wanneer vind je het moeilijk en verandert het in eenzaamheid (die je overigens ook in gezelschap kunt ervaren)? Breng je voldoende tijd met jezelf door?
Schrijf door tot de tijd om is en let niet op spelling en grammatica.

Als ik me er de tijd voor gun vind ik niets heerlijker dan in m’n eentje een beetje mijmeren, lezen of… schrijven!

Vanaf mei kun je je bij het schrijven laten inspireren door de schrijfopdrachten in mijn boek Schrijf je Loopbaan (waar ik nu o.a. zo druk mee ben – haha).

Laatste nieuws over mijn boek Schrijf je Loopbaan
In de vorige inspiratiemail vertelde ik dat ‘Schrijf je Loopbaan’ in mei verschijnt. Ik vroeg toen je advies over de ondertitel. Heb je gereageerd, dan nogmaals hartelijk dank hiervoor. Ik ontving ruim 70 reacties en bij tweederde hiervan ging de voorkeur uit naar de ondertitel “Schrijf jezelf naar…” – en die is het dan ook geworden.

Inmiddels is er al weer veel gebeurd: er is een ondertitel, een ISBN-nummer én ik kan je nu trots laten zien hoe het boek er ongeveer uit zal gaan zien !

 

De komende periode gaat de vormgever met het manuscript aan de slag om te zorgen dat ook de binnenkant er mooi uit komt te zien en daarna volgt nog een periode van drukproeven controleren. Ik ga me bezighouden met het organiseren van de boekpresentatie die half mei zal plaatsvinden. Hierover vertel ik in de volgende inspiratiemail meer.

 

Als je de vorige inspiratiemail hebt gemist en je afvraagt waar het boek over gaat:
het boek biedt een schrijfroute met inspirerende schrijfopdrachten waarmee je in je eigen tempo gaat onderzoeken wat je mist in je werksituatie, waar je onvrede vandaan komt, wat je dromen en verlangens zijn en wat je (tot nu toe) tegenhoudt om ze te realiseren. Je ontdekt welke kant je op wilt en wat jij de wereld te bieden hebt.
Het boek is er ook voor collega-coaches, die zelf de kracht van schrijven willen ervaren en blij worden van een boek vol opdrachten om te kunnen gebruiken in hun praktijk.

Vragen zijn welkom, ik beantwoord ze graag.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.