Een relatie is een verhaal – én schrijfmateriaal

 

 

 

 

 

Heb je ook genoten van de zomer? Én van de laatste aflevering van Zomergasten met relatie- en psychotherapeut Esther Perel? Als je die gemist hebt is het zeker de moeite waard om het terug te zien of te beluisteren.

“Een relatie is een verhaal”, zegt Perel, en vaak zijn we er zeker van dat óns verhaal het enige juiste is, terwijl de ander haar of zijn eigen verhaal en waarheid heeft. Het is belangrijk om niet vast te blijven zitten in je eerste en enige verhaal, maar open te blijven staan voor andere invalshoeken, want voor alle verhalen die je met je meedraagt geldt ‘zekerheid is de vijand van verandering’.
In ‘Schrijf je loopbaan’ zeg ik hierover: “Als dit speelt (het ‘vastzitten’), wordt het tijd om er anders naar te gaan kijken. Schrijven kan hierbij helpen, door deze verhalen op te sporen, ze kritisch te bevragen en een nieuw (vervolg)verhaal te schrijven. Zo ontstaat er weer ruimte en beweging, ga je je eigen verantwoordelijkheid, aandeel en mogelijkheden zien, kun je gebeurtenissen waar nodig achter je laten en nieuwe keuzes maken. Je blijft er niet langer in ‘hangen’.”

Geïnspireerd door Esther Perel vind je verderop een schrijfopdracht over de belangrijkste relaties in je leven.

Mijn boek ‘de wereld in’
Het is nu ruim 4 maanden geleden dat mijn boek Schrijf je Loopbaan verscheen en er zijn inmiddels ruim 300 exemplaren verkocht. Ik ben blij dat het boek zijn weg al naar zo veel mensen heeft weten te vinden. Onlangs bestelde een organisatie 20 exemplaren om aan medewerkers met een loopbaanvraag uit te reiken – erg leuk! Ook ben ik blij met de recente aandacht voor het boek in de nieuwsbrief en op de website van Shodo (Christine de Vries) en van de Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals.

 

 

 

 

 

 

Gratis workshop
Over 2 weken is het de Week van de Loopbaan, een initiatief van de Noloc. Om de drempel naar loopbaancoaching te verlagen bieden de loopbaancoaches die meedoen gratis een aantal gesprekken en/of workshops aan. Bij mij kun je op woensdag 19 september GRATIS de Introductieworkshop Schrijf je Loopbaan volgen. Heb je belangstelling, stuur me dan een berichtje.

Met veel plezier kijk ik terug op de tweedaagse cursus Schrijf je Loopbaan die ik vorige week gaf aan 6 enthousiaste deelnemers. Dit jaar geef ik deze cursus nog één keer, op 4 donderdagochtenden in november. Er zijn nog een paar plaatsen vrij.
De cursus is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar meer plezier en voldoening in werk en leven en zich hier al schrijvend op wil bezinnen. En ook voor collega-coaches die deze cursus willen meemaken om af te kunnen wegen of ze Schrijf je Loopbaan-Trainer© willen worden.

De Schrijfdag Mijn moeder & Ik op vrijdag 16 november zit inmiddels vol. Heb je belangstelling, laat me dat dan wel weten. Soms komt er op het laatste moment nog een plekje vrij en volgend jaar organiseer in deze schrijfdag zeker opnieuw.

Hartelijke groet,
Marianne

Schrijfopdracht: een relatie is een verhaal
Maak een lijstje van mensen met wie je een betekenisvolle relatie hebt (liefdesrelatie, vriendschapsrelatie, familierelatie…).

Zoom in op de eerste persoon die je genoemd hebt en vul de volgende zin aan tot ongeveer 15 regels: “Het verhaal van mijn relatie met X is…”

Als je wilt kun je nog een aantal relaties beschrijven en zo meer zicht krijgen op hoe je naar de belangrijke relaties in je leven kijkt.

Een vervolg kan zijn dat je je verplaatst in de ander en dan schrijft “Het verhaal van onze relatie volgens X is…”. En weer een volgende of andere stap kan zijn dat je met X in gesprek gaat of dat jullie je verhalen met elkaar delen.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.