Schrijf je kopdicht

 

Schrijf je kopdicht

Sinds maart 2016 maak ik iedere week een gedicht van krantenkoppen uit Trouw, een ‘kopdicht’. Geïnspireerd door Ronald Snijders die dat in 2016 een jaar voor het Parool deed.
Ik ben er zonder vastomlijnd plan mee begonnen en inmiddels doe ik het al 2,5 jaar en heb ik 120 kopdichten gemaakt, zoals het gedicht hieronder.

Het is een verslavende creatieve oefening geworden die me leert te werken met wat er is, en om binnen de beperkingen altijd mogelijkheden te zien. Het is een uitdaging om van zinnen die ik niet zelf heb bedacht toch een persoonlijk gedicht te maken dat – voor mij – zeggingskracht heeft. Omdat ik het leuk vind om dit met anderen te delen publiceer ik het gedicht iedere week op mijn Facebook-pagina Schrijf & Groei.

Schrijf zelf een kopdicht
Krijg je zin om het ook eens te proberen? Ik nodig je van harte uit! Hoe ga je te werk? Hieronder vertel ik je hoe ík het doe. Probeer, experimenteer en vind uiteindelijk je eigen vorm.
Kies als eerste de krant waaruit je de koppen gaat knippen en bepaal van welke dagen jij de koppen wilt verzamelen: van de hele week, een paar dagen of alleen de zaterdagkrant? Kies wat bij jou en jouw agenda past of experimenteer met de verschillende mogelijkheden.

Mijn wekelijkse ritueel ziet er als volgt uit:

  1. Maandag t/m donderdag knip ik tijdens het ontbijt de koppen die me aanspreken uit Trouw. Die stop ik in een mapje.
  2. Op donderdag haal ik alle koppen uit het mapje en leg ze op tafel. Ik maak een grove selectie en begin te schuiven tot er iets ontstaat. Ik gebruik dus niet alle koppen, maar maak een keuze uit wat ik verzameld heb.
  3. Dan ga ik iets anders doen, na een tijdje kijk ik opnieuw, verschuif hier en daar nog wat en besluit dan dat het goed is. Mijn regel is dat stap 2 t/m 3 maximaal een uur mogen duren.
  4. Ik kies een kop (ook) als titel. Vaak doe ik dit als laatste, maar soms weet ik het al als ik begin.
  5. Vervolgens typ ik het gedicht uit en sla het op op mijn computer en plaats het op Facebook.

Ik wens je veel plezier met het maken van jouw kopdicht!

NIEUW: om elkaar te inspireren heb ik de besloten Facebook-groep Schrijf je Kopdicht gemaakt waar je jouw kopdichten kunt plaatsen en die van anderen kunt lezen. Vanaf nu zal ik mijn wekelijkse kopdicht hier ook plaatsen. Ik zou erg leuk vinden om je daar te ontmoeten. En is Facebook niet jouw ding, laat dit dan gewoon aan je voorbij gaan.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.