Schrijven over het alledaagse

In het Stedelijk Museum zag ik de tentoonstelling ‘Friendly Good‘ van Lily van der Stokker. Typerend voor haar kunst is dat ze niet-bijzondere, alledaagse en ’typisch vrouwelijke’ onderwerpen centraal stelt zoals het schoonmaken van de keuken, vriendelijkheid en huiselijkheid. In haar – vriendelijke feministische – kunst conformeert ze zich niet aan heersende normen over goede smaak en gebruikt ze veel kleuren, decoratieve vormen en tekst om zo verwondering te wekken over ingesleten denkbeelden en traditionele rolpatronen.
Op de muurschildering hieronder zie je bijvoorbeeld dat ze allerlei associaties bij wassen & schoonmaken (kruimels, haren, stof) heeft verwoord en vormgegeven, waardoor een kunstwerk ontstaat dat herkenbaar, humoristisch en ook wel wat ongemakkelijk is.

Een uitspraak van Lily:

“I’m a beauty specialist. I have commissioned myself to research happiness and friendliness in my artwork, and with that I take a stand against irony and cynicism.”

Aan het eind van deze nieuwsbrief vind je een schrijfopdracht die je uitnodigt over iets heel alledaags te gaan schrijven.
——————————————————————————————————

Ontwikkelingen Schrijf je Loopbaan-Trainer©

In het voorjaar heb ik je voor het eerst geïnformeerd over de nieuwe 3-daagse training voor coaches – de Schrijf je Loopbaan-Trainer©. Na afloop van deze training kun je als coach zélf de cursus Schrijf je Loopbaan geven of het creatieve schrijven op een andere manier aan je aanbod toevoegen.
Door privéomstandigheden is de ontwikkeling wat vertraagd. Ik ben er nu weer volop mee bezig en heb de eerste training begin april 2019 gepland. Er kunnen 6 mensen meedoen.
Een belangrijke voorwaarde om te kunnen deelnemen is dat je eerst zelf de cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd (eind januari is er weer een tweedaagse). Op mijn website vind je uitgebreide informatie over de opzet van de Trainer©. Heb je naar aanleiding hiervan nog vragen, dan beantwoord ik die graag.
—————————————————————————————————–

In de vorige nieuwsbrief vertelde ik over de Schrijfdag Zoeken naar Zin op donderdag 13 december. Binnen twee dagen zat deze dag vol, daarom organiseer ik deze Schrijfdag begin volgend jaar nog een keer en wel op donderdag 7 februari. De dag is bedoeld voor iedereen die zich tot het thema zingeving voelt aangetrokken: bijvoorbeeld omdat je wilt verkennen wat jouw leven zin geeft, hóe je meer zin, voldoening en plezier kunt ervaren, of omdat je op zoek bent naar een (nieuw) doel. Heb je zin om mee te doen, stuur me dan een berichtje.

——————————————————————————————

Schrijfopdracht : schrijven over het alledaag

Stap 1. Maak een lijstje met huishoudelijke taken, zoals: stofzuigen, planten water geven, ramen lappen, strijken etc.

Stap 2. Kies uit dit rijtje een taak die je plezierig vindt om te doen en schrijf hier 7 minuten over: wat vind je er plezierig aan, wat levert het je op, hoe doe je het, wanneer etc.

Stap 3. Kies nu een taak die je niet zo leuk vindt en schrijf hier ook 7 minuten over: wat vind je er niet leuk aan, hoe ga je ermee om, is er een manier om het leuker te maken voor jezelf? etc.

Stap 4. Vul nu de volgende open zin aan tot 10 regels:

“Huishoudelijk werk is voor mij …”


Cadeautip

“Oh, kom er eens kijken…”
Wens je je vriendin, man, vrouw, kind of collega meer plezier en voldoening in werk en leven, dan is ‘Schrijf je Loopbaan’ een fijn boek om in december cadeau te geven. ? ? ?

  • * * *

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.