Anders werken en leven

Een maand geleden, in mijn vorige blog, schreef ik nog over tentoonstellingen die ik had bezocht, over cursussen die ik zou gaan geven en nu…

Anders werken en leven
Nu zijn we vier weken verder en ziet mijn leven er heel anders uit. Ik bezoek geen tentoonstellingen meer en heb cursussen en workshops afgezegd of verplaatst.
Net als jij ben ik vooral thuis (tenzij je in de zorg of in een andere vitale functie werkt natuurlijk), zie ik minder mensen, doe ik andere dingen en doe ik dingen anders.
Waar ik twee weken geleden nog optimistisch workshops een week of zes vooruit schoof,  weet ik nu dat ook deze niet op de gewone manier door kunnen gaan en ben ik van plan ze op afstand via Zoom te gaan geven.

Anders durven werken, leren omgaan met nieuwe technieken, afstappen van eerdere aannames – het virus stelt me voor nieuwe uitdagingen.

Als het heel dichtbij komt
Ook privé. Bij mijn moeder van 84, die in een verpleeghuis woont omdat ze dementerend is, is vorige week corona vastgesteld. Dit betekent dat ze nu ‘geïsoleerd’ in haar eigen appartementje wordt verpleegd. Een aantal dagen ging het slecht met haar en bereidden we ons erop voor dat ze het mogelijk niet zou overleven. Nu gaat het toch weer ineens beter en lijkt ze te gaan herstellen. In korte tijd gebeurt er dus heel veel en verandert steeds het perspectief.

Omdat we allemaal op de een of andere manier door dit virus geraakt worden en een manier moeten vinden om ermee om te gaan, deel ik deze persoonlijke ervaring met je.

In mij wisselen gedachten en gevoelens elkaar af. Bezorgdheid, verdriet, schuldgevoel, angst – het komt allemaal voorbij en ik laat het maar gebeuren. De rusteloosheid, waar ik me eerst nog tegen verzette, laat ik sinds deze week ook toe. Ik hoef niet meer zo veel van mezelf en het effect ervan is dat ik wat kalmer en meer ontspannen ben (en ruimte voel om deze nieuwsbrief te schrijven).

In mijn vorige blog schreef ik over angst als belangrijke veroorzaker van stress, en over het belang van benoemen van je angsten en zorgen. Door erover te praten of te schrijven. Dit is nu nog actueler.
Ik schrijf regelmatig in deze tijd en dat helpt me om te dealen met wat er is, niet te verdwijnen in het ‘drama’ maar helder te blijven, te doen wat in mijn macht ligt, blij te zijn met wat er wél is en om door te gaan met leven. En te blijven genieten, ondanks alles. Van de zon in de tuin, van mijn dagelijkse ommetje, van met mijn vrouw op de bank een serie kijken, van appen met mijn broer, van een mooi boek.
Ik wens jou ook veel van deze momenten.

Heb je geen tuin of wil je graag in vreemde tuinen ronddwalen, neem dan eens een kijkje in de online expositie Garden in het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul ?.

* * *

Schuif aan bij de ‘Schrijftafel op afstand’
Schrijven over wat je raakt en bezighoudt is in deze tijden extra waardevol. Mijn maandelijkse Schrijftafel, die plaatsvindt aan mijn keukentafel, kan nu niet doorgaan. Terwijl het juist nu fijn is om sámen te schrijven en uit te wisselen. Daarom ga ik via Zoom een wekelijkse GRATIS ‘Schrijftafel op afstand’ organiseren, om al schrijvend elkaar te ontmoeten. Eerst voor een periode van drie weken, en als het goed bevalt zal ik de periode verlengen.
Over twee weken is de eerste ‘Schrijftafel op afstand’; ik heb even tijd nodig om dit goed te organiseren. Verdere informatie volgt.

Ter inspiratie
Zeer de moeite waard is deze lezing en meditatie van Tara Brach, een bekende Amerikaanse meditatieleraar, psycholoog en schrijver: Facing pandemic fears with an Awake Heart.
Aan het eind (bij 48 minuten) noemt ze 3 dingen die we zelf kunnen doen om angst te verminderen en liefde te vergroten, namelijk: maak contact met anderen (reach out), help anderen (engage) en vier de mooie, goede dingen (celebrate).

Schrijfopdracht:
Hieronder volgen een aantal vragen bij de 3 dingen die we zelf kunnen doen. Schrijf per punt 5 – 10 minuten.

      1. Maak contact: met wie heb jij contact? Met wie zou je nog meer contact kunnen of willen maken?
      2. Help: wie help jij al? Wie helpt jou? Op welke manier? Zie je nog meer mogelijkheden?
      3. Vier de goede dingen: maak een lijstje van alle goede, mooie dingen die je ziet en meemaakt. Hoe zou je deze kunnen vieren?

Heb je een vraag of wil je iets delen, laat het me weten.

Hartelijke groet en zorg goed voor jezelf,
Marianne

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail