Het leven ís de kunst

De afgelopen maand bezocht ik twee heel verschillende, fascinerende tentoonstellingen. De eerste was de installatie ‘Fixing shadows’ van Eric Gyamfi in het Foam, een bijzondere ervaring: twee zalen ‘behangen’ met dubbelzinnige, gelaagde blauwe foto-verhalen, autobiografisch én fictief, die je doen afvragen wie en wat je nu werkelijk ziet.

De tweede was de overzichtstentoonstelling ‘Levenskunst’ van Aat Veldhoen, bij wie leven en kunst helemaal verweven waren, wat o.a. resulteerde in prachtige portretten van de belangrijkste mensen in zijn leven. ‘Manisch creatief’ zo noemde hij zichzelf en dat zie en voel je, net als zijn opmerkzaamheid.  Liefde, seks, geboorte, ziekte, ouderdom en dood – hij was nieuwsgierig naar alle menselijke ervaringen en legde alles vast. Het leven ís de kunst – deze zin las ik in de tekst bij de tentoonstelling, en die inspireerde me tot de schrijfopdracht verderop.

Spreek over je angsten
Geraakt werd ik vorige week door Eric Scherder en Matthijs van Nieuwkerk die in DWDD openlijk spraken over hun angsten. Dat deze intelligente, succesvolle mannen er bewust voor kiezen met ons te delen dat er veel is waar ze bang voor zijn vind ik moedig en bevrijdend. De kracht van kwetsbaarheid in optima forma. Het kan ons helpen om onze angsten wat makkelijker uit te spreken. Dus daar komt-ie: ik heb rijangst en angst voor zwemmen in diep water ?.

Dit uitspreken is zo belangrijk omdat angst een belangrijke (misschien wel dé belangrijkste) veroorzaker van stress is. Uit onderzoek* blijkt dat mensen die hun angsten durven benoemen, en ze vooral zien als belangrijke en nuttige signalen, weinig last hebben van stress, burnout en depressie. Veel mensen schamen zich er echter voor of verzetten zich tegen gevoelens van angst, en gebruiken verhullende woorden als stress voor wat ze ervaren. De valkuil hiervan is dat de aandacht vervolgens vooral uitgaat naar de situatie of personen die de ‘stress’ triggerden en niet naar de onderliggende angst.

De moraal van dit verhaal? Doe als Eric en Matthijs, spreek over je angsten en zorgen, en/of schrijf erover. Uitspreken lucht op, maakt je menselijk en zorgt voor verbinding en begrip. Je angsten zullen niet op magische wijze verdwijnen, maar worden wel teruggebracht tot wat ze zijn. En dan kun je doen wat nodig is: jezelf steunen en in gesprek gaan met anderen die jou kunnen steunen.

Het belang van uitspreken van je angsten komt ook aan de orde in de cursus ‘Schrijf je leven Lichter’. De eerste cursus is inmiddels afgerond. Samen met de deelnemers kijk ik terug op 6 mooie, rijke ochtenden. In september geef ik de cursus opnieuw. Voor wie nieuwsgierig is geef ik in april en juni een kennismakingsworkshop.


Schrijfopdracht:

“Het leven ís de kunst”

Vul de volgende open zinnen aan, steeds met 5 regels:

   • De kunst van het leven is…
   • Levenskunst is voor mij…
   • Kunst in mijn leven…
   • Het leven is de kunst…

    * * *

Heb je een vraag of wil je iets delen, laat het me weten.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail

* bron: Mastering fear, Robert Maurer with Michelle Gifford, Career Press

*

Laatste nieuws over de schrijfactiviteiten

Cursus Schrijf je Loopbaan©.

 • In deze cursus, die op 22/23 april en op 10/11 september 2020 wordt gegeven, onderzoek je al schrijvend je dromen en verlangens, wat je de wereld te bieden hebt en welke kant je op wilt. Ook geschikt voor wie minder wil werken of gaat stoppen met betaald werk maar wel plezierig en zinvol bezig wil blijven.

Schrijf je Loopbaan-Trainer©

 • De 3-daagse training voor coaches start weer op 30 september 2020. (Voorwaarde voor deelname is dat je eerst de 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd.) 

Schrijf je leven lichter©:

 • Op 2 april en 2 juni geef ik een kennismakingsworkshop Schrijf je leven lichter. Op 15 september start de cursus (6 dagdelen) weer. De cursus helpt om in tijden van spanning en vermoeidheid lichter te leven; uitgenodigd door schrijfopdrachten over relevante thema’s wordt het schrijven een instrument om meer zelfcompassie en flow te ervaren en minder verstrikt te raken in eigen gedachten. 

Schrijfdag Zoeken naar zin

 • Wat geeft jouw leven zin? Waar vind jij betekenis in? Op 20 mei ben je welkom op de Schrijfdag Zoeken naar Zin. Geïnspireerd door o.a. het boek ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith schrijven we over wat ons leven zin en betekenis geeft. Er zijn nog 2 plaatsen vrij.

Schrijfdag Mijn moeder & ik

Schrijftafel

 • op 27 maart ben je weer van harte welkom aan mijn Schrijftafel. Voor vrouwen die van schrijven houden of ermee aan de slag willen. Om inspiratie op te doen en verhalen en ervaringen te delen (€ 15). 

Woorden van Betekenis 

 • Een fijn cadeau voor jezelf is deze online schrijfreis van een jaar. Wekelijks ontvang je inspirerende schrijfopdrachten en schrijf je over het woord van de week (inspiratiebron voor de cursus is het boek Consolations van David Whyte). Ook afbeeldingen, gedichten en liedjes zullen je inspireren tot schrijven. Uitgebreide informatie vind je hier; je kunt hier ook de eerste 2 lessen gratis bekijken. Je kunt op elk gewenst moment beginnen.

Zie de agenda voor een overzicht van alle schrijfactiviteiten.