Januari pauzemaand

“Januari is een verlangen naar iets verderop”
las ik in het ‘Klein verslag’ van Wim Boevink in Trouw met als titel ‘Januari, de pauzemaand’.

“En de mensen hoesten, snotteren en snuiven in hun huizen. Hun huid is bleek, ze kampen met vitaminegebrek, kleine ontstekinkjes, pijntjes hier en pijntjes daar.”

Herken je dit? Ik wel. Een rare maand vind ik het, januari. Fijn omdat het het begin van een nieuw jaar is, maar ook een maand van weinig energiek zijn en verlangen naar de lente, naar ‘verderop’ – ondertussen wetend dat februari en maart nog winter kunnen brengen.

Deze donkere maand was wel heel geschikt om te starten met de cursus ‘Schrijf je leven Lichter’. Inmiddels zijn de eerste twee dagdelen geweest en kijken de deelnemers én ik uit naar de laatste vier ochtenden.
‘Schrijf je leven lichter’ is een cursus die helpt om in tijden van spanning en vermoeidheid lichter te leven, door – uitgenodigd door schrijfopdrachten over relevante thema’s – het schrijven te gebruiken als instrument om meer zelfcompassie en flow te ervaren en minder verstrikt te raken in je eigen gedachten.
In september geef ik de cursus opnieuw. Voor wie nieuwsgierig is en/of zin heeft in een korte ‘boost’ geef ik in maart en april een kennismakingsworkshop.

De tweede cursusochtend schreven we naar aanleiding van de vraag ‘Wat wil hier gebeuren?’ over een lastige of zorgelijke kwestie in ons leven. Jezelf deze vraag stellen maakt dat je niet blijft hangen op het niveau van instrumenteel oplossingen zoeken, maar tilt je als het ware op en zorgt voor een nieuw perspectief.

Schrijfopdracht: ik nodig je dan ook uit om deze uitdaging aan te gaan: neem een situatie in gedachten die op dit moment speelt, waar je last van hebt of je zorgen over maakt. Beschrijf deze situatie kort en feitelijk. Stel jezelf dan de vraag: “wat wil hier gebeuren? welke kans ligt hier?” Zet een timer op 10 minuten en schrijf wat er in je opkomt.

Het begin van een nieuw jaar is ook een goed moment om je te bezinnen op hoe je verder wilt met je werk en leven. Als dat thema speelt in jouw leven, dan kan de tweedaagse cursus ‘Schrijf je Loopbaan’ interessant voor je zijn. De januari-cursus is inmiddels geweest, maar in april is er weer een cursus.

Wim Boevink eindigt zijn Klein Verslag als volgt:
“In januari mag alles stilstaan, onder grijze hemelkoepels. We mogen onze pijntjes voelen, onze vitaminen slikken, geduldig wachten op het lengen van de dagen. De pauzemaand.
Ik kom thuis, het licht brandt en het geurt naar vers gebakken koekjes.”

Dus – geef jezelf toestemming om een beetje te vertragen waar dat kan, zorg goed voor jezelf én geniet van alles wat er is. Dat wens ik jou en mezelf toe!
Ik ga morgen koekjes bakken.

Heb je een vraag of wil je iets delen, laat het me weten.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail

*

Laatste nieuws over de schrijfactiviteiten

Cursus Schrijf je Loopbaan©.

  • In deze cursus, die op 22 en 23 april 2020 wordt gegeven, onderzoek je al schrijvend je dromen en verlangens, wat je de wereld te bieden hebt en welke kant je op wilt.

Schrijf je Loopbaan-Trainer©

  • De 3-daagse training voor coaches start weer op 5 februari 2020. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. (Voorwaarde voor deelname is dat je eerst de 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd.) De volgende Trainer start op 30 september.

Schrijf je leven lichter©:

  • Op 11 maart en 2 april geef ik een kennismakingsworkshop Schrijf je leven lichter. Op 15 september start de cursus (6 dagdelen) weer. 


Schrijfdag Zoeken naar zin

  • Wat geeft jouw leven zin? Waar vind jij betekenis in? Op 20 mei ben je welkom op de Schrijfdag Zoeken naar Zin. Geïnspireerd door o.a. het boek ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith schrijven we over wat ons leven zin en betekenis geeft.

Schrijfdag Mijn moeder & ik

Schrijftafel

  • op vrijdag 31 januari is de eerste Schrijftafel
    van 2020 en op vrijdag 28 februari de tweede. Je bent van harte welkom!

Woorden van Betekenis 

  • Een fijn cadeau voor jezelf is deze online schrijfreis van een jaar. Wekelijks ontvang je inspirerende schrijfopdrachten en schrijf je over het woord van de week (inspiratiebron voor de cursus is het boek Consolations van David Whyte). Ook afbeeldingen, gedichten en liedjes zullen je inspireren tot schrijven. Uitgebreide informatie vind je hier; je kunt hier ook de eerste 2 lessen gratis bekijken. Je kunt op elk gewenst moment beginnen.

Zie de agenda voor een overzicht van alle schrijfactiviteiten.