Waarom Schrijven zo’n krachtig instrument is

Er zijn al veel boeken geschreven over hoe je werk kunt vinden dat bij je past, over het leren kennen van je kwaliteiten en drijfveren en het maken van keuzes.
Maar een boek waarin schrijven het belangrijkste instrument is om tot inzichten en antwoorden te komen, is nieuw. Marianne Panneman, auteur van het boek Schrijf je loopbaan, vertelt in deze preview waaróm schrijven zo’n krachtig instrument is.

‘Schrijven is uitvinden wat in je leeft’ is een regel uit een gedicht van Rutger Kopland en hij slaat hiermee de spijker op zijn kop.

Door te schrijven over wat je raakt en bezighoudt ga je in gesprek met jezelf en neem je jezelf en je behoeften, vragen en zorgen serieus. Je krijgt zicht op twijfels, angsten en verlangens. Omdat het zwart op wit staat kun je er niet meer omheen, en dat helpt om los te komen van je bekende verhaal, gezondere keuzes te maken en in actie te komen.

Het maakt wel uit hóe je schrijft. Creatief schrijven zorgt ervoor dat je uit je hoofd naar je hart gaat en zo tot de kern komt. Met creatief schrijven bedoel ik ‘vrijuit’ schrijven: associatief, intuïtief en reflectief schrijven naar aanleiding van bijvoorbeeld een vraag, een woord of een citaat. Je laat je verrassen door wat er uit je pen rolt en corrigeert jezelf niet. Deze manier van schrijven ruimt op, ontspant, ordent en maakt creativiteit los. Het zorgt voor overzicht, inzicht en uitzicht. En schrijven is ‘slow’ is: het is een langzame manier om sneller dan verwacht bij nieuwe inzichten te komen doordat je je innerlijke wijsheid aanspreekt.

Als je niet blij bent met je werksituatie en niet goed weet welke kant je op wilt, is schrijven een fijne manier om in je eigen tempo, op een prettige plek, tot overzicht en inzicht te komen. In deze tijd, waarin je niet meer vanzelfsprekend voor lange tijd hetzelfde werk doet, is het belangrijk om met jezelf in gesprek te blijven en te weten wat jou plezier geeft, dwarszit en inspireert. Zodat je steeds vanuit je hart keuzes kunt maken. Schrijven is dé manier om dat gesprek met jezelf te blijven voeren. Concrete oefeningen en vragen helpen je hierbij op weg en voorkomen dat je verdwaalt op papier. Mijn boek Schrijf je Loopbaan reikt je vragen en schrijfopdrachten aan die fungeren als een soort ‘triggers’ om moeiteloos te kunnen schrijven. Het biedt iedereen die op zoek is naar meer richting, plezier en voldoening een schrijfroute die tot verrassende inzichten en nieuwe stappen leidt.
Het boek is ook interessant voor coaches die nieuwsgierig zijn naar de kracht van creatief schrijven; het biedt hen veel materiaal om in hun eigen praktijk mee aan de slag te gaan.

Marianne Panneman is (loopbaan)coach en trainer & ontwikkelaar van creatieve schrijfcursussen en -workshops gericht op persoonlijke groei. Ze is de auteur van Schrijf je loopbaan.

Dit artikel is op 24 april 2018 gepubliceerd op de website van Managementboek.nl.