In welk verhaal bevind je je?

Onlangs bezocht ik het evenement ‘Het verhaal van je leven’ van ‘The School of Life’ in Amsterdam. We werden uitgedaagd om als een scenarioschrijver naar ons eigen verhaal te kijken, o.a. naar thema’s, personages en plot.
Een mooie vraag die werd gesteld was ‘In welk ‘verhaal’ bevind je jezelf momenteel?‘ Ik constateerde dat ik me in meerdere verhalen bevind.

Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van mij als net gedebuteerde schrijver, die enthousiast en energiek bezig is haar boek de wereld in te brengen en vol plannen en ideeën zit.
Er is óók het verhaal van mij als bezorgde en wat vermoeide dochter van een moeder met toenemende dementie, die merkt dat er een steeds groter beroep op haar wordt gedaan en zich afvraagt of en hoe ze alle ballen in de lucht gaat houden.

De verhalen komen samen in een groter verhaal over botsende verlangens, over acceptatie van ‘wat er is’, over het zien van schoonheid in het moeilijke, over de balans tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander… en zo zijn er nog wel wat thema’s te bedenken.

Er zo naar kijken was een mooie manier om zicht te krijgen op wat er speelt en na te denken over hoe ik hiermee verder wil – hoe wil ik dat mijn verhaal zich ontvouwt? Ik ben er nu nog niet uit, maar weet en voel dat het belangrijk voor me is om de verhalen bij elkaar te brengen en niet het ene als wenselijk en het andere vooral als lastig te beschouwen. Genoeg schrijfvoer !

Vraag je je af in welk verhaal jij je op dit moment bevindt? Hieronder vind je een schrijfopdracht die je uitnodigt om hier over te gaan schrijven.

SCHRIJFOPDRACHT

Zet een timer op 10 minuten.

Stel jezelf de vraag: in welk verhaal of in welke verhalen bevind ik mezelf momenteel?

Schrijf hierover tot de tijd om is. Let niet op spelling en grammatica en corrigeer jezelf niet.

Merk je dat je meer tijd nodig hebt, verleng de schrijftijd dan met 5 of 10 minuten.

* * *

Lees je tekst nog eens door en stel jezelf de vraag: wat zijn de belangrijkste thema’s die nu spelen?

Schrijf deze op in trefwoorden of losse zinnen.

Hoe wil jij dat je verhaal verder gaat? Schrijf hier nog 5 minuten over.

* * *

Meer inspirerende schrijfopdrachten vind je in mijn boekSchrijf je Loopbaan – schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven‘.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.