Schrijven over je deurmat

Op Koningsdag ging ik naar Museum Voorlinden voor de tentoonstelling van Yayoi Kusama, de fascinerende en inmiddels 90 jaar oude Japanse kunstenares, die de ruimte met stippen vult om haar angsten te overwinnen. Ik ging speciaal voor haar en genoot erg van haar werk, maar zag er onverwacht ook een andere expositie, genaamd ‘Less is more‘, die ook veel indruk maakte. Verschillende kunstenaars laten zien hoe we het leven met minder kunnen inrichten.

Dit werk van Miroslaw Balka (ik had niet eerder van hem gehoord) vind ik erg mooi. Het heet ‘Common ground‘ en bestaat uit heel veel verschillende versleten deurmatten. De kunstenaar ruilde ze met bewoners van een arme buurt in Krakou voor nieuwe. Common ground betekent het hebben van gedeelde interesses en overtuigingen. Letterlijk staat het voor de aardbodem die van ons allemaal is, en de matten verwijzen naar het ritueel van voeten vegen voordat je iemands huis betreedt. Alle matten samen vormen een groot welkom, een ruimte van uitwisseling en verbeelding en je mag als bezoeker ook nog lekker over de matten lopen.

Dit inspireerde mij tot de volgende schrijfopdracht.

Schrijfopdracht:
Denk eens aan jouw straat en stel je voor dat je de deurmatten van alle bewoners zou verzamelen en als een tapijt op straat zou leggen. Hoe groot zou dat tapijt zijn?
En stel je dan eens voor dat jij en alle bewoners van jouw straat (of flatgebouw) samen op dit grote tapijt staan. Hoe ziet dat eruit? Kennen jullie elkaar al of ontmoet je veel nieuwe mensen? Kunnen jullie elkaar verstaan? Welke overtuigingen en interesses delen jullie? Zal het gezellig zijn of onwennig?
Stel een timer in op 15 minuten en schrijf over deze denkbeeldige ontmoeting.

Training voor coaches gestart
Deze maand startte de eerste training voor coaches die zelf de cursus ‘Schrijf je Loopbaan’ willen gaan geven, de “Schrijf je Loopbaan-Trainer”. Een mooie nieuwe loot aan de schrijf-je-loopbaan-stam.
Inmiddels hebben we twee inspirerende trainingsdagen gehad, zijn de 4 deelnemers met veel enthousiasme en plezier aan het oefenen met het cursusmateriaal en proefcliënten, en hebben ze zin om er na afloop mee aan de slag te gaan in hun eigen praktijk.

In oktober start deze training voor coaches opnieuw. Er zijn nu al 4 aanmeldingen en nog 2 plaatsen beschikbaar. Dus ben je geïnteresseerd, laat het me weten. En heb je vragen, dan beantwoord ik die graag.

Cursus Schrijf je Loopbaan weer in september
Voor iedereen met een loopbaan- of levensvraag die op zoek is naar richting is er op 19 en 20 september de 2-daagse cursus ‘Schrijf je Loopbaan’. Schrijvend in een kleine groep krijg je zicht op wie je bent, wat je mist, waar je van droomt en welke kant je op wilt.

Schuif aan bij de Schrijftafel
In de zomerperiode is het wat rustiger met workshops en cursusussen – wat wél gewoon doorloopt is de maandelijkse Schrijftafel. Op 21 juni, 26 juli en 27 september ben je van harte welkom om aan te schuiven.

Zoeken naar Zin
Op 4 december geef ik weer de populaire Schrijfdag ‘Zoeken naar Zin’. Dit is nog ver weg, maar ik meld het toch alvast, want de ervaring leert dat deze Schrijfdag snel vol zit.

En verder…

Wil je graag thuis en in je eigen tempo al schrijvend meer zicht krijgen op de richting die je op wilt in je werk en leven? Dan is mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ interessant voor jou.

Met de online cursus Woorden van Betekenis kun je starten wanneer je wilt. Het is een online schrijfreis van een jaar langs 52 woorden, geïnspireerd door het boek Consolations van David Whyte. Iedere week ontvang je nieuwe inspirerende schrijfopdrachten waarmee je op zoek gaat naar de betekenis van deze woorden voor jou en je leven. Op een eenvoudige, speelse manier leer je jezelf en wat voor jou belangrijk is (nog) beter kennen.

Zie de agenda voor een overzicht van de schrijfactiviteiten in 2019.