Binnen en buiten

“Ik ging alleen maar even wandelen, en besloot uiteindelijk tot zonsondergang buiten te blijven. Want naar buiten gaan, zo ontdekte ik, was eigenlijk naar binnen gaan.”
– John Muir

Ik bezocht de tentoonstelling van David Hockney in het Van Gogh-museum en genoot. Van de kleuren, het licht, de landschappen, en vooral van zijn zichtbare liefde en enthousiasme voor de natuur. Bijzonder vind ik zijn opmerkzaamheid; hij kan een zelfde bospad steeds opnieuw schilderen, in alle seizoenen, en blijft verwonderd en verrukt over wat hij ziet. Interessant is ook hoe hij steeds probeert de werkelijkheid van verschillende kanten te bekijken en te schilderen, zodat er een ‘opengeklapt perspectief’ ontstaat.
Hoe interessant zou het zijn als wij wat vaker met een opengeklapt perspectief naar onszelf en onze omgeving kunnen kijken en zo kunnen openstaan voor een werkelijkheid die ruimer en anders is dan we denken.

Misschien heb je nu zin om te schilderen met woorden? Hieronder volgen drie creatieve schrijfopdrachten. Kies er één of doe ze gewoon allemaal.

Schrijfopdrachten:

1. Is buiten zijn voor jou ook een manier om naar binnen te gaan? Hoe werkt dat bij jou? Beschrijf een recente buiten-ervaring: waar was je, wat deed je, hoe voelde je je, welk effect had het op je? Schrijf hier 10 minuten over.

2. Kijk naar het schilderij van David Hockney en stel je voor dat je je nu ín dit landschap bevindt. Je loopt over deze weg, ligt in het gras of wandelt verderop in de heuvels. Je kunt een paar minuten je ogen sluiten om je dit voor te stellen, dit te voelen. Hoe is het daar? Schrijf hier 10 minuten over.

3. Wat vind je mooi of leuk aan jezelf en waar ben je minder tevreden over? Schrijf 10 minuten over zowel het positieve als het negatieve punt.
Lees je tekst dan nog eens door en vraag je af: wat vindt mijn partner, vriendin, kind, collega van deze zelfbeschrijving? Hoe kijkt zij of hij naar deze aspecten van mij? En schrijf dan eens 10 minuten vanuit het perspectief van die ander over deze punten. Lees beide teksten dan nog eens door. Wat valt je op?
(Als je wilt kun je dit herhalen vanuit een andere persoon/perspectief.)

Ik wens je veel schrijfplezier!

In de Elle
Leuk om te vertellen: deze maand staat er een kort interview met mij in de Elle naar aanleiding van mijn boek!

 

 

 

 

 

 

 

 


Schrijfactiviteiten lente en zomer 2019

Op 4 en 5 juli is er weer een tweedaagse cursus Schrijf je Loopbaan. Interessant voor iedereen die op zoek is naar richting in werk en leven en zin heeft om hier, in een kleine groep, over te schrijven. Ook voor coaches die de kracht van deze methode willen ervaren en er misschien zelf mee willen gaan werken.

De eerste 3-daagse training voor coaches – de Schrijf je Loopbaan-Trainer© (start april) zit vol. In het najaar geef ik de Trainer© opnieuw, op 2 en 30 oktober en 27 november. Inschrijven is al mogelijk.
Na afloop van deze training kun je als coach zélf de cursus Schrijf je Loopbaan geven of het creatieve schrijven op een andere manier aan je aanbod toevoegen.

Wil je graag thuis en in je eigen tempo al schrijvend meer zicht krijgen op de richting die je op wilt in je werk en leven? Dan is mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ interessant voor jou.

Woorden van Betekenis is een online schrijfreis van een jaar langs 52 woorden. Iedere week ontvang je nieuwe inspirerende schrijfopdrachten waarmee je op zoek gaat naar de betekenis van deze woorden voor jou en je leven.
Op een eenvoudige, speelse manier leer je jezelf en wat voor jou belangrijk is (nog) beter kennen. Je kunt met deze cursus starten wanneer je wilt, bijvoorbeeld vandaag.

En natuurlijk ben je van harte welkom om aan te schuiven aan mijn Schrijftafel, bijvoorbeeld op vrijdag 29 maart of 26 april.

Zie de agenda voor een overzicht van de schrijfactiviteiten in 2019.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.