Schrijf jezelf terug naar het begin

In mei bezocht ik het festival Terug naar het begin; in oeroude Groninger kerkjes uit de 12e en 13e eeuw kun je genieten van muziek, toneel, poëzie, dans en kunst. Het was voor mij de eerste keer, maar zeker niet de laatste.
We fietsten van dorp naar dorp, van ervaring naar ervaring. In het kerkje in Losdorp luisterden we naar de Preek van de Leek van Lieke Marsman, er was mooie muziek in de oude synagoge in Appingedam, in de kerkjes van Marsum en Oosterwijtwerd zagen we installaties van kunstenaars en we luisterden naar de prachtige Groningse liedjes van Marlene Bakker in het kerkje van Eenum. Er was nog veel meer moois, waar we geen tijd meer voor hadden. Een ontspannen ontdekkingstocht die ik een volgende keer graag wil voortzetten.

“De volgende vierentwintig uur zijn helemaal van jou.”

In haar mooie en aangrijpende Preek van de Leek vertelde schrijver en dichter Lieke Marsman over haar levensloop en de rol die kanker daar sinds een jaar in speelt. De ziekte die weg was en weer terug kwam maakte dat ze zich ging afvragen: welke wensen heb ik nog, wat wil ik anders?
Er hoeft niet veel anders in haar leven, wél heeft ze sinds kort een hondje, waar ze altijd al van had gedroomd. Ze nodigde ons uit om stil te staan bij het, wellicht wat vergeten of verstopte, verlangen dat in ons leeft en er niet pas gehoor aan te geven als je ziek wordt. En ze eindigde met het hoopgevende ‘De volgende vierentwintig uur zijn helemaal van jou’ (met deze woorden eindigt ook haar bundel ‘De volgende scan duurt vijf minuten’).

Geïnspireerd door deze ervaringen volgen hier twee schrijfopdrachten.

Schrijfopdracht 24 uur
Stel je eens voor dat de komende 24 uur echt helemaal van jou zijn. Je hoeft niets en mag alles. Wat ga jij doen of juist niet doen?

Zet een timer op 10 of 20 minuten en schrijf door tot de tijd om is.

Schrijfopdracht terug naar het begin
De naam ‘Terug naar het begin’ verwijst naar de vroegste geschiedenis van Nederland, waarvan je de sporen in en om Appingedam nog goed kunt zien. Denk eens terug aan jouw begin: je begin als kind, als student, als moeder, als zanger of schrijver. Kies ‘een begin’ en schrijf hier 10 minuten over: hoe was dat (hoe rook het, klonk het, voelde het, zag het eruit…), wat herinner je je, wat komt opeens boven?

Lees nog eens door wat je geschreven hebt en vul dan de volgende ‘open zin’ aan met een paar regels:

‘Nu ik dit lees realiseer ik me…’

Ontwikkelingen

Er zijn twee ontwikkelingen die ik graag met je wil delen:

Als eerste: een jaar geleden verscheen mijn boek Schrijf je Loopbaan en nu, een jaar later en sneller dan verwacht, is er de tweede druk!
Ik vind het erg fijn dat het boek al veel mensen heeft bereikt en hoop dat in de komende periode nieuwe mensen met het boek zullen kennismaken, als een prettige, creatieve en betaalbare manier om al schrijvend meer zicht te krijgen op wat belangrijk voor je is, waar je van droomt, wat je de wereld te bieden hebt en op de richting die je op wilt.

 

Ten tweede is vorige week de eerste training voor coaches afgerond, en zijn er nu vier enthousiaste trainers gecertificeerd die de cursus Schrijf je Loopbaan© kunnen geven! Zo kunnen veel meer mensen straks profiteren van schrijven als creatieve en krachtige methode om inzichten en antwoorden te vinden op loopbaan- en levensvragen.
Binnenkort kun je op mijn website zien wie waar en wanneer de cursus gaat aanbieden (meer hierover in de volgende nieuwsbrief). In oktober start er weer een training voor coaches, deze is al vol – de eerstvolgende training start in februari 2020. Zie hieronder voor meer informatie, ook over de cursus Schrijf je Loopbaan.

———————————————————————————————————

Laatste nieuws over de schrijfactiviteiten

Begin 2020 geef ik weer de 3-daagse training voor coaches – de Schrijf je Loopbaan-Trainer©, op 5 februari, 4 maart en 1 april. Inschrijven is al mogelijk. Voorwaarde voor deelname is dat je eerst de 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd.

De 2-daagse cursus Schrijf je Loopbaan© wordt gegeven op 19 en 20 september (nog één plaats beschikbaar) en daarna weer op 21 en 22 november.

Op 4 december geef ik de Schrijfdag Zoeken naar Zin, er is nog één plaats vrij aan mijn keukentafel.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.