schrijven in de storm

Wat leven we toch in roerige tijden!

Hoewel ik over het algemeen behoorlijk opgeruimd en relativerend in het leven sta, voel ik me de laatste tijd soms wat bedrukt onder alles wat er speelt in de wereld. Herken je dat misschien?

De afgelopen weken werd dit onverwacht extra getriggerd door twee ontwikkelingen in mijn leven.

Veranderingen
Als eerste een fijne ontwikkeling: na 35 jaar wonen in Amsterdam verhuizen we volgend jaar naar Schoorl. Een heerlijk vooruitzicht, maar ook een grote verandering die meer impact heeft dan ik dacht en regelmatig voor slapeloze nachten zorgt, waarin mislukte verbouwingen en uit de hand gelopen planningen aan me voorbij trekken ?.

De tweede ontwikkeling betreft mijn moeder, die de laatste maanden steeds meer haar grip op het leven verliest. Onverwacht snel moet ze deze maand verhuizen naar de afdeling beschermd wonen van het verpleeghuis waar ze woont. En al zie ik dat haar nieuwe woonplek beter en veiliger voor haar zal zijn, de verantwoordelijkheid om deze beslissing te moeten nemen valt me zwaar, naast het verdrietige van het dementieproces en alles wat praktisch geregeld moet worden. Ook dit houdt me soms uit mijn slaap.

Van de luwte in de storm
Van de luwte in de storm, zo voelt het soms. En dan heb ik die storm, tenminste wat onze verhuizing betreft, ook nog zelf ontketend omdat het perspectief – leven en werken dichtbij de natuur – zo aanlokkelijk is.?
Ik bevind me opeens in een avontuur!
Op sommige dagen vind ik dat heerlijk en zie en voel ik de nieuwe mogelijkheden die deze verandering zal brengen – op andere dagen ben ik gespannen en nerveus, ofwel: angstig. Bang voor het ongewisse, voor niet weten hoe het zal gaan, bang dat het ‘mis’ zal gaan – bang voor controleverlies dus.
Meestal kies ik voor kleine, voorzichtige stappen, waardoor ik de veranderingen kan bijbenen en die het leven comfortabel en overzichtelijk houden. Dít is echter een grote stap, die van alles teweeg brengt wat ik veel minder in de hand heb en dat voel ik.

Als ik dit zo opschrijf kan ik er ook om lachen, want uiteindelijk is de controle die we denken te hebben vaak heel relatief. Ik beschouw deze periode in mijn leven daarom maar als heel leerzaam; een oefening in omgaan met het ongewisse en in genieten van het avontuur. Waarbij ik stiekem wel al verlang naar het moment dat het stof van de verbouwing en de verhuizing is neergedaald en ik vanuit een gemakkelijke tuinstoel smakelijke verhalen over het avontuur kan vertellen.

Schrijfopdracht Avontuur

Herken je iets in dit verhaal? Denk eens terug aan momenten in je leven waarin er veel verandering en reuring was. Zet een timer op 10 minuten en schrijf n.a.v. de volgende vragen: wat speelde er allemaal? Overkwam het je of zette je het zelf in gang? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Lees je tekst rustig door en schrijf dan nog een paar regels n.a.v. deze vraag: wat heeft deze verandering/dit avontuur je gebracht of geleerd?

Schrijven in Schoorl
Mijn verhuizing naar Schoorl heeft natuurlijk gevolgen voor mijn werk, die ik nog niet helemaal kan overzien. In elk geval ben ik van plan de natuur een grotere rol te laten spelen in wat ik doe. Daar verheug ik me op.
Op de korte termijn verandert er niets, want de komende maanden zal ik net als nu voornamelijk via Zoom werken. Vanaf de tweede helft van 2021 bied ik – zodra de corona- en mijn woonsituatie dat toelaten – ook schrijfcursussen en -workshops in Schoorl aan, naast het online aanbod. Hier hoor je de komende maanden meer over.

4 nieuwe Schrijf je Loopbaan-Trainers
In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik je dat ik me verheugde op de Trainer voor coaches, ook omdat dit de eerste training sinds maanden was die ik weer, geheel corona-proof, bij mij thuis zou geven. Maar het liep anders. De covid-situatie verslechterde, de maatregelen werden strenger, dus maakte ik een online-programma en eind november rondden we de training via Zoom af. En gelukkig is dat de deelnemers en mij heel goed bevallen!

Blij en trots stel ik dan ook deze vier nieuwe Schrijf je Loopbaan-TRAINERS aan je voor! Binnenkort kun je op mijn website (en op die van hen natuurlijk) lezen waar en wanneer Els, Inge, Esther en Krista de cursus Schrijf je Loopbaan in het nieuwe jaar gaan aanbieden.

Ik wens je een hele fijne decembermaand en een mooi begin van 2021!

Hartelijke groet,
Marianne

 

De Schrijftafel

De Schrijftafel via Zoom is iedere keer weer een feestje!
Vorige week was de laatste Schrijftafel van dit jaar. Op 29 januari start een nieuwe serie van 3 maandelijkse Schrijftafels, van 9.30 – 11.00 uur. 
Als je zin hebt om te schrijven, openstaat voor verrassende opdrachten en het leuk vindt om met anderen uit te wisselen ben je van harte welkom! Meer informatie vind je hier.

Bezin je op je werksituatie in januari

Voor wie zich wil bezinnen op haar loopbaan of op zoek is naar nieuw perspectief, geef ik in januari weer de cursus Schrijf je Loopbaan via Zoom (vier ochtenden, start 14 januari).
Collega-coaches en trainers die overwegen met de methode ‘Schrijf je Loopbaan’ te gaan werken zijn ook welkom. Er is plaats voor maximaal 5 deelnemers.
Meer informatie vind je hier. Heb je er vragen over, dan beantwoord ik die graag.

Tip – Elizabeth Gilbert bij The School of Life

Op 28 januari organiseert The School of Life een interactieve sessie met Elizabeth Gilbert met als titel ‘Follow your curiosity’. 
Haar belangrijkste boodschap? Probeer moeilijke momenten niet tegen te gaan door ze weg te duwen, maar benader ze met een gevoel van nieuwsgierigheid.
In hoofdstuk 6 van mijn boek ‘Schrijf je Loopbaan’ kom je deze uitspraak van Elizabeth Gilbert ook tegen. 

*

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail