Schrijf en ontspan

Zaterdag 21 september was ik in Utrecht bij de middag met schrijver Elizabeth Gilbert, georganiseerd door The School of Life. Ik ken haar vooral van haar inspirerende boek ‘Big Magic, de kunst van creatief leven’.
In een opwelling bestelde ik een paar maanden geleden de kaartjes, maar toen het die zaterdag een prachtige zonnige dag bleek te zijn, twijfelde ik even of ik wel zou gaan. Alles in mij wilde naar buiten en niet twee uur binnen in een druk en vol (uitverkocht!) Vredenburg zijn. Maar gelukkig besloot ik wel te gaan, en haar verhaal en aanwezigheid bleken enorm inspirerend – nog veel meer dan ik had verwacht. Zo werd de middag een cadeautje en belandde ik daarna heel tevreden op een zonnig terras.

Elizabeth Gilbert pleit voor een nieuwe vrouwelijke revolutie. Die als doel heeft om – naast alle dingen die al bereikt zijn de afgelopen decennia – meer relaxed te worden, om te ontspannen. Vrouwen doen voortdurend enorm hun best, zijn druk met al hun verantwoordelijkheden, willen het zo graag goed doen. Maar dat maakt ze ook ‘anxious’, ofwel angstig, bezorgd, gespannen, met alle gezondheidsklachten die daar uit voortvloeien.
En dus is het tijd om te gaan ontspannen. Want als je ontspannen bent, dan ben je helder, heb je overzicht en weet je wat je moet doen. Dan ben je goed gezelschap én heb je meer invloed (quote: “the most relaxed person in the room holds the power”).

Ze noemt 3 dingen die je moet doen om te kunnen ontspannen:
1. prioriteiten stellen: nadenken over wat en wie er echt toe doen in je leven, en hiervoor kiezen
2. grenzen trekken: trek een cirkel om wat voor jou belangrijk is (dus zeker ook rond jezelf) en verklaar dit ‘sacred’ – hier mogen anderen alleen met respect binnentreden
3. mystiek/spiritualiteit toelaten: het besef dat ‘we are not running the world’. We kunnen dus net zo goed de controle loslaten, ons overgeven en … ontspannen.

Als je deze 3 ‘regels’ toepast dan zorg je goed voor jezelf. En als je goed voor jezelf zorgt kun je ook meer betekenen voor anderen en voor de wereld – een cliché, maar wel erg waar.

De missie van Elizabeth Gilbert en alles waar ze over sprak sluiten perfect aan bij wat mij bezighoudt en wat voor mij nu ‘prioriteit’ heeft: zelf ‘lichter leven‘ en dit uitdragen o.a. door het ontwikkelen van een cursus voor vrouwen die dit ook graag willen.

Tip: dit is een prachtig interview met Elizabeth Gilbert waarin ze vertelt over het belang van ontspannen, over echt eerlijk zijn, over de impact van de dood van haar geliefde, over angst, nieuwsgierigheid en creativiteit én over haar dagelijkse schrijfritueel.

Schrijf je prioriteiten

Stap 1. Wat zijn jouw prioriteiten? Maak een brainstormlijstje met daarop alles wat je belangrijk vindt.

Stap 2. Kijk naar je lijstje. Wat zijn op dit moment de 3 belangrijkste zaken in je leven? Waarom is dit belangrijk voor je? Schrijf hierover 10-15 regels per prioriteit.

Stap 3. Lees je teksten nog eens door en vraag je af: maak ik genoeg tijd voor deze belangrijke zaken? Schrijf hier nog 8 minuten over.

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.