opstarten na de vakantie

Opstartproblemen na de vakantie – herken je dat?
Ik heb er last van dit jaar: wég is het vakantiegevoel van ‘doen waar je zin in hebt’. Al die afspraken in mijn agenda, zien dat er al weer zoveel vastligt, zelfs al in 2020… En tegelijkertijd, dat is het dubbele, heb ik ook veel zin om aan de slag te gaan, verheug ik me op nieuwe coach- en schrijfontmoetingen, op de Schrijf je Loopbaancursus en -training die ik ga geven, op de cursus Bewustzijnsontwikkeling die ik ga volgen, op een lang weekend weg in november…

Schrijven geeft inzicht en ontspant
Om wat meer zicht te krijgen op waar mijn spanning vandaan komt heb ik er over geschreven. En, zoals meestal het geval is, luchtte dat op. Terwijl ik schreef (een kwartier) voelde ik dat ik ontspande: ik zag opeens welke zorgelijke gedachten met me op de loop gingen waardoor er stress ontstond (is het niet te veel, kan ik het allemaal wel waarmaken?), zag ook dat er feitelijk niet zo veel aan de hand is en kon de gedachten toen laten voor wat ze zijn – slechts gedachten die komen en gaan en waar ik niets mee hoef.
Sinds ik hierover geschreven heb voel ik me rustiger en lichter.

Schrijf je leven lichter
In de vorige nieuwsbrief vertelde ik je over de nieuwe cursus die ik aan het ontwikkelen ben, speciaal voor mensen met stressklachten: “Schrijf je leven lichter“. Tijdens mijn vakantie realiseerde ik me dat de wens om deze cursus te maken natuurlijk ook te maken heeft met mijn éigen behoefte aan ‘lichter leven’ en het wéten dat schrijven hierin echt kan helpen, al doe ik het soms te weinig.
Het leven loopt niet altijd zoals we willen, en voelt soms zwaar. In deze creatieve en meditatieve schrijfcursus ga je al schrijvend vertragen, aandachtig en vriendelijk met jezelf in gesprek en onderzoek je – gevoed door inspirerende schrijfopdrachten – wat er speelt en wat je nodig hebt om je lichter en meer ontspannen te voelen.

De cursus start op 14 januari. Op 9 en 23 oktober geef ik een kennismakingsworkshop.

Een schrijfopdracht om je zorgen te ‘verlichten’

Stap 1. Waar zie je tegenop, waar pieker je over? Zet een timer op 5 minuten en schrijf een brainstormlijstje. Alles wat in je opkomt is goed.

Stap 2. Kies nu één item van je lijstje en schrijf hier 10 minuten over, heel associatief. Vragen die je op weg kunnen helpen: waar gaat dit over, wat is hier lastig/zorgwekkend aan, waar ben ik vooral bang voor?

Stap 3. Stel je voor dat je deze zorg of angst in één van de roze ballonnen kunt stoppen en op kunt laten stijgen, zodat deze uit je bewustzijn en leven verdwijnt. Hoe zou dat zijn, wat voor verschil zou dit maken? Schrijf hier 10 minuten over.

Stap 4. Lees nu je teksten nog eens door en vul één van de volgende open zinnen aan:

– Nu ik dit zo teruglees besef ik…
– Wat me opvalt…

* * *
Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse Inspiratiemail.