Schrijf je loopbaan – hoe je door creatief schrijven je werksituatie kunt veranderen

 

strandopgang bewerkt

Met welke loopbaanvraag loop jij rond?
Herken je dit? Je bent niet tevreden over je werksituatie, maar weet niet goed hoe je hier verandering in aan kunt brengen. Misschien wil je iets anders, maar weet je nog niet wat. Of je voelt je overbelast en rent maar door omdat stilstaan nog enger is. Je hebt last van een onprettige werksfeer en trekt je steeds meer terug of je vraagt je af of je op jouw leeftijd nog wel een nieuwe baan zult vinden. En dit zijn nog maar een paar van de loopbaanvragen waar je mee kunt rondlopen.

Stop met piekeren, ga schrijven
In dit artikel wil ik je graag laten zien dat creatief schrijven een goede manier kan zijn om aandacht te besteden aan je werksituatie. Het is een vriendelijke, zachte, en vooral erg krachtige manier om snel meer inzicht te krijgen in wat er speelt, wat je wilt, wat je nodig hebt en om keuzes te kunnen maken waardoor je situatie verbetert.

Spreek je eigen wijsheid aan – je weet meer dan je denkt
Ruim 20 jaar werk ik nu als loopbaancoach en begeleid ik mensen bij het verwoorden en beantwoorden van hun loopbaanvragen. Behalve het gesprek, gebruik ik ook creatieve technieken zoals schrijven, tekenen en visualisaties.
Je weet namelijk veel meer dan je denkt maar kunt niet altijd bij je eigen wijsheid komen. Nog meer nadenken helpt dan niet; creatieve technieken kunnen de deur openen naar de inzichten en antwoorden die in jezelf verborgen liggen.

Overzicht, inzicht en uitzicht
Creatief schrijven is associatief en intuïtief schrijven naar aanleiding van bijvoorbeeld een woord, zin of afbeelding. Je laat je verrassen door wat er uit je pen rolt. Dat wat je, soms onbewust, bezighoudt wordt zo ‘vanzelf’ zichtbaar.
Creatief schrijven ruimt op, ontspant, ordent en maakt creativiteit los. Het geeft plezier, inzicht en perspectief. Je komt bij de essentie en kunt dan keuzes en plannen maken.

Laat je leiden door eenvoudige, speelse schrijfopdrachten
Gaan zitten met een leeg vel papier werkt voor veel mensen ontmoedigend. Vanuit de paradox dat begrenzing vrijheid biedt werk ik graag met eenvoudige, speelse schrijfopdrachten. Zo kom je snel op gang, kun je iedere dag schrijven als je dat wilt en kun je ‘grote’ thema’s in een rustig tempo en in kleine stapjes behandelen.

Geef woorden en een stem aan wat je (anders) wilt
Het effect is nog groter als je ook regelmatig schrijft met anderen, ervaringen deelt en elkaar inspireert en steunt. Naast het verwoorden van je zorgen, gedachten, wensen en inzichten op papier geef je er ook een stém aan. En je vergroot ook nog eens je netwerk.

Vier workshops
Om loopbaanbegeleiding en creatief schrijven met elkaar te verbinden heb ik een serie van 4 workshops ontwikkeld, genaamd “Schrijf je loopbaan”, waarin je op een speelse, plezierige manier wordt uitgenodigd om in een kleine groep (4-6 personen) over je loopbaanissues te schrijven.

Iedere workshop heeft een eigen thema. De thema’s zijn:

  • Behoefte aan verandering
  • Talenten en dromen
  • Mogelijkheden verkennen
  • In beweging komen

Je kunt de workshops alle vier in een cyclus volgen, en het is ook mogelijk om halverwege in te steken of er maar één of twee te volgen – afhankelijk van je behoefte en mogelijkheden.

Laagdrempelig en snel
“Schrijf je loopbaan” is een aanvulling op het aanbod van bestaande loopbaantrajecten, -trainingen en -workshops. Het is een laagdrempelige en snelle manier om inzicht te verwerven in je eigen situatie en behoeften.

In oktober start een serie van 4 workshops op vrijdagochtenden. Meer informatie vind je hier.

Marianne Panneman (1965) werkt ruim 20 jaar als loopbaancoach, de laatste 10 jaar vanuit haar eigen praktijk Loopbaancreatie. Zij is gecertificeerd cursusleider Luisteren naar je pen© en geeft regelmatig de gelijknamige cursus. Ook organiseert zij andere creatieve schrijfontmoetingen zoals De Schrijflunch.