Kort en krachtig: online Schrijfcoaching

zee en duinrand kopland goed

 

Al ruim 20 jaar coach ik mensen één-op-één. We maken kennis, kijken of het klikt, en zo ja, dan zien we elkaar gemiddeld 8 keer 1,5 uur in een periode van 3 tot 6 maanden. Mijn cliënten en ik vinden dit prettig en zijn over het algemeen tevreden over de resultaten. Nu ga ik, naast 1-op-1 coaching, ook Online Schrijfcoaching aanbieden volgens de methode van Mindful Analysis. Een methode waarbij de cliënt en coach elkaar niet zien, de coach zo onzichtbaar mogelijk is en een traject slechts één week duurt. Een heel andere manier van werken dus. Wat is Mindful Analysis (MA) en waarom ben ik hier, na de eerste ervaringen, zo enthousiast over? Dat wil ik in dit artikel graag uitleggen.

Zeven redenen waarom ik voor online Schrijfcoaching volgens MA kies:

  1. Online Schrijfcoaching is ideaal voor iedereen die ervan houdt om rustig en diepgaand na te denken en te formuleren in haar of zijn eigen tempo. Dit maakt het zeer geschikt voor de (meer) introverten onder ons, waartoe ik ook mijzelf reken.
  2. Online Schrijfcoaching geeft vrijheid en is eenvoudig: je schrijft op een moment en een plek die jezelf kiest. We communiceren met elkaar via de e-mail. Er zijn geen ingewikkelde systemen, geen werkboeken enzovoort nodig.
  3. Schrijven zonder de coach of therapeut aan de andere kant te kennen geeft rust en veiligheid, en helpt om je nog meer op jezelf te richten en je eigen kracht aan te spreken.
  4. Door voor jezelf te schrijven en je daarbij te laten stimuleren en inspireren door de vragen en suggesties van de coach kom je verder, je blijft niet ‘hangen’ in je eigen verhaal maar kijkt er op verschillende manieren naar zonder te vermijden of er omheen te draaien.
  5. Schrijven over wat je raakt en bezighoudt maakt sterker en geeft je meer regie over je leven. Je ontdekt dat je al schrijvende zelf antwoorden kunt vinden op de kwesties die je bezig houden.
  6. Schrijven is gezond! Uit onderzoek blijkt dat mensen die iedere dag een kwartiertje schrijven beter genezen en een betere mentale gezondheid hebben dan niet-schrijvers. Ook blijkt dat mensen die schrijven over hun loopbaanvraag meer inzicht in zichzelf krijgen en daardoor eerder in beweging komen.
  7. Een MA-traject is niet vrijblijvend, een week lang dagelijks schrijven vraagt commitment. Je gaat het contact met jezelf en met wat je dwars zit echt áán. Voor deze toewijding wordt je beloond met contact met je eigen wijsheid en met nieuwe inzichten, waardoor je weer verder kunt.

Er zijn verschillende manieren waarop je online kunt coachen. Mindful Analysis is de manier die mij het meest aanspreekt vanwege het diepgaande én compacte karakter. Het faciliteert je optimaal om diepgaand te kunnen schrijven over wat er in je leven speelt waardoor je in één week een grote ontwikkeling door kunt maken.

Wat is Mindful Analysis (MA)?

Mindful betekent opmerkzaam, aandachtig zijn. In een MA-traject doe je dat door al schrijvende naar binnen te keren, met jezelf in gesprek te gaan en in alle rust en stilte alles wat je raakt en bezighoudt onder woorden te brengen.
Al schrijvende breng je zo je motieven, beweegredenen en thema’s aan het licht en analyseer je deze – niet alleen met je hoofd, maar er is ook ruimte voor associaties, herinneringen en interpretaties.

Niet alleen de cliënt maar ook de coach is mindful, met andere woorden: opmerkzaam, aandachtig, afgestemd. Voor mij als coach is ieder traject een klein en intens avontuur dat ik samen met de cliënt aanga.

Door een week lang intensief te schrijven krijg je zicht op de verschillende facetten van je vraag en situatie. Je duikt steeds dieper in jezelf en in ‘de kwestie’ en uiteindelijk kun je tot de essentie komen, waar het voor jou om draait. Dan wordt ook helder wat je te doen staat.

De coach ondersteunt je door het stellen van de juiste vragen. Vragen die inzoomen op de essentie van wat je geschreven hebt. Je krijgt geen adviezen of tips maar vragen die verhelderen, verdiepen of versterken. Je zelfoplossend vermogen wordt aangesproken en zo kom jij er zelf achter wat jij te doen hebt. Omdat de coach en jij elkaar niet zien en spreken is er geen afleiding en kun je je alle twee volledig concentreren op de tekst.

Een MA-traject kent vier fasen die tijdens de schrijfweek worden doorlopen zonder dat dit nadrukkelijk aan de orde komt: wat speelt er, hoe is dat zo gekomen, wat kun je eraan doen en wat ga je eraan doen? Het maakt niet uit wat voor vraag of probleem de aanleiding is, door deze 4 fasen kom je altijd tot de kern en tot een plan voor vervolg.

Is Mindful Analysis interessant voor jou?

  • Houd je ervan om rustig en diepgaand na te denken? Vind je schrijven een prettige manier om je te uiten?
  • Wil je zaken voor jezelf op een rij zetten, verhelderen, antwoorden vinden, zodat je weer verder kunt?
  • Ben je bereid en gemotiveerd om 5-7 dagen iedere dag te schrijven over jouw vraag of thema en alles wat je in dat verband bezighoudt?

Als je hierop met JA antwoordt, dan is MA interessant voor jou.

Meer informatie kun je vinden op mijn website en op de website Mindful Analysis.

MA is gebaseerd op inzichten uit de cognitieve gedragstherapie, psychoanalytische psychotherapie, taalwetenschap en mindfulness en is ontwikkeld door Mirjam Windrich, coach en psychosociaal therapeut.

Marianne Panneman (1965) werkt ruim 20 jaar als loopbaancoach, de laatste 10 jaar vanuit haar eigen praktijk Loopbaancreatie. Zij is opgeleid tot Creatief Loopbaancoach en is gecertificeerd als Register Loopbaanprofessional (RL) door het CMI.  Onder de naam Schrijf & Groei biedt zij workshops en cursussen creatief schrijven aan. Zij is gecertificeerd cursusleider Luisteren naar je pen© en geeft regelmatig de gelijknamige cursus. In 2015 ontwikkelde zij een serie van 4 Loopbaan-Schrijfworkshops onder de naam Schrijf je Loopbaan. Ook organiseert zij andere creatieve schrijfontmoetingen zoals De Schrijflunch en Schrijfcafé Coffeemania