Schrijven over de relatie met je moeder

 

Voordat mijn moeder met mijn vader trouwde werkte ze als verkoopster in een schoenenwinkel in Groningen. Daar vertelt ze nog altijd graag over, ze had het er erg naar haar zin, het contact met collega’s en het adviseren van klanten vond ze leuk, én natuurlijk het zelf geld verdienen. En toch vond ze het ook prima om te stoppen met werken toen ze op haar 21e trouwde om zich te richten op het huishouden en het moederschap.
Mijn moeder behoorde tot de laatste generatie echte huisvrouwen. Hierover stond onlangs een mooi artikel in de bijlage van Trouw : “Moeders zonder baan, de laatste huisvrouwen”.

Dit betekent ook dat ík behoor tot de éérste generatie vrouwen die bleven werken, óók toen er kinderen kwamen. Mijn leven ziet er dus heel anders uit dan het leven van mijn moeder – die inmiddels 81 is – en veel van haar generatiegenoten. En die verschillen maakten het soms best lastig elkaar te begrijpen. Herken je hier iets in?

Ik vind het interessant en mooi om ook vanuit dit perspectief (de veranderende opvatting over de rol van de vrouw) naar de relatie met mijn moeder te kijken én erover te schrijven. Het werpt er weer een ander licht op.

Wil je ook de relatie met je moeder al schrijvende verder onderzoeken, verhelderen of verdiepen? En heb je zin om samen met 4-6 andere vrouwen een dag te schrijven en verhalen te delen? Dan nodig ik je van harte uit om mee te doen aan de Schrijfdag “Mijn moeder & ik”, op zaterdag 30 september. Schrijfervaring is niet nodig. Meer informatie vind je hier.

Over de Schrijfdag die ik vorig jaar organiseerde schreef een deelneemster:

Mijn moeder & ik” was voor mij een dag vol diepgang, begrip en herkenning.
Kijken door je eigen bril en door die van je moeder naar wie we zijn en hoe
we op elkaar reageren. Wat kleurt onze gelijkenis en hoe verschillend zijn we eigenlijk? Mooi om bij stil te staan en een feest om dit in een kleine
groep met elkaar te delen.
– Gaby

Heb je vragen over ‘Mijn moeder & ik’, laat het me weten.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.