Schrijven creëert Tussentijd

Dinsdag bezocht ik de overzichtstentoonstelling van Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum en genoot van bekende en onbekende foto’s. Als puber was ik  enorm fan van de foto’s van Van der Elsken en verzamelde ik zijn fotoboeken, die ik nog steeds heb.
Zijn foto’s spraken me denk ik zo aan omdat ze me de wereld buiten Appingedam lieten zien, de wereld van de grote stad en van vrije, mooie jonge mensen die hun eigen gang gaan. Een leven waar ik ook naar verlangde.
Dat dit vrije leven ook een keerzijde heeft en dat veel van de mensen op de foto’s niet oud zijn geworden drong toen nog niet tot me door, maar wordt in deze tentoonstelling wel duidelijk gemaakt.

Dit museumbezoek was een mengeling van genieten en van herinneringen en vragen die opkwamen.

 

Tussentijd
Het doet me denken aan het essay “Hoe kunst ons loutert” van Joke Hermsen* dat ik dit weekend las, waarin ze beschrijft dat beeldende kunst, literatuur en muziek voor de mens onontbeerlijk zijn, omdat die ons de ’tussentijd’ (kairos) binnen kunnen leiden.

Ze schrijft: “In de tussentijd worden we niet langer opgejaagd door een vermeend gebrek aan tijd, noch door enige andere vorm van tijdsdruk of stress, maar opent zich een dimensie van tijd die meer rust en reflectie biedt, en ons ook nieuwe mogelijkheden voor ogen tovert.”

Hiermee beschrijft ze heel mooi wat ik ervaar als ik door een museum of galerie slenter, een boek lees of naar muziek luister. Ik ben dan even uit het gedoe en de drukte van alledag en de ‘ontmoeting’ met kunst zorgt voor verwondering, twijfel, ontroering, vragen…. en zo voor een andere ontmoeting met mezelf. Herken je dit?

Ook schrijven doet dit met me. Door te schrijven zet ik de buitenwereld even stil en kijk naar binnen. Schrijven kan zo een vorm van meditatie en bezinning zijn. Je creëert je eigen kwalitatieve moment, je eigen tussentijd.

Meditatief schrijven
Een mooie en heel bijzondere vorm van meditatief schrijven is ‘proprioceptive writing’ dat is ontwikkeld door Linda Trichter Metcalf. Vertaald in het Nederlands zou je het ‘zelfwaarnemend’ schrijven kunnen noemen. Heel in het kort houdt het in dat je, terwijl je luistert naar muziek van Bach, 25 minuten schrijft wat er in je opkomt en door een bepaalde vraagstelling daar verdieping in bereikt.

Wil je dit een keer ervaren? De Schrijftafel van 28 april zal in het teken staan van deze vorm van creatief en meditatief schrijven. Er is plaats voor 6 vrouwen, dus wacht niet te lang met aanmelden.

Woorden van Betekenis
Regelmatig krijg ik de vraag wanneer de online schrijfcursus Woorden van Betekenis – een schrijfreis van een jaar langs 52 woorden – van start gaat. Mijn streven is nog steeds om de cursus half april aan te kunnen bieden en het lijkt erop dat dit gaat lukken. Ik houd je op de hoogte.

* Dit essay stond zaterdag 25 maart in de bijlage Letter & Geest van Trouw. De tekst is een pleidooi voor de herwaardering van de louterende en helende werking die kunst kan hebben. 

Informatie over de andere schrijfactiviteiten die ik organiseer vind je in de agenda

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.