Schrijven als zelfhulp

schrijven als zelfhulp 3In de Trouw van afgelopen zaterdag las ik het artikel ‘Boekensteun’ van Roos Vlogman. Zij ‘bekent’ in dit artikel dat ze dol is op zelfhulpboeken (ook al geloven veel mensen er niet in) en dat sommige van deze boeken haar echt hebben geholpen. Ze gaven haar geruststelling, troost, inzicht en soms een duwtje in de goede richting.

In haar top 5 van Beste Zelfhulpboeken staat “The Artist’s Way” van Julia Cameron omdat dit boek haar daadwerkelijk aanmoedigde om actie te ondernemen.
Herkenbaar. Dit boek heeft mij ook geholpen, vooral om de dingen waar ik plezier aan beleef en die mij inspireren serieus te nemen en te gaan zien als richtingaanwijzers voor mijn (werk)leven. En zo zijn er meer boeken die in de loop der jaren iets bij me in beweging hebben gezet.

Herken je dit? Heb jij een favoriet zelfhulpboek?

Schrijven is zelfhulp
In “The Artist’s Way” is schrijven een belangrijke manier om dichter bij jezelf te komen en je creativiteit te laten stromen. Dagelijks schrijven is voor Julia Cameron een belangrijke en zelfs noodzakelijke vorm van zelfhulp.
Ook ik zie schrijven, behalve als een creatieve uitingsvorm, als een vorm van zelfhulp. Ik denk zelfs dat alle creatieve uitingsvormen óók een vorm van zelfhulp zijn.

Door dagelijks of regelmatig te schrijven over wat je raakt en bezighoudt blijf je steeds in contact met wat er voor jou toe doet, vind je manieren om met moeilijke situaties om te gaan en wordt het steeds makkelijker om niet alleen met je hoofd maar ook met je hart te kiezen.

In de creatieve schrijfworkshops en – cursussen die ik geef is dat effect steeds aanwezig. Het wordt heel zichtbaar in Schrijf je Loopbaan, de serie workshops die ik ontwikkelde voor mensen met loopbaanvragen. Vanuit een (soms nog vaag) gevoel van onvrede over hun werk- en leefsituatie schrijven de deelnemers zich in vier ochtenden ‘in beweging’. Schrijven blijkt ook hier een langzame manier te zijn om je veel sneller dan verwacht bij nieuwe inzichten te brengen doordat je je innerlijke wijsheid aanspreekt.

Boek Schrijf je Loopbaan
Om meer mensen te laten ervaren dat schrijven een krachtige creatieve manier is om tot inzicht en in beweging te komen schrijf ik een boek, een zelfhulpboek, voor mensen met loopbaanvragen. De werktitel is Schrijf je Loopbaan. Ik wil dat het boek een schrijfroute biedt met inspirerende creatieve en reflectieve schrijfopdrachten. Schrijvend vanuit je hart onderzoek je waar je onvrede vandaan komt, wat je dromen en verlangens zijn, wat jij de wereld te bieden hebt en welke kant je op wilt. Door al schrijvende in gesprek te gaan met jezelf ervaar je dat de antwoorden op de vragen die jou bezighouden in jezelf liggen en ontstaat er overzicht, inzicht en uitzicht.

Een groot deel van het boek is inmiddels geschreven en ik ben nu op zoek naar een uitgever (ideeën en adviezen hierover zijn welkom). Het is een spannend en nieuw traject dat ik stap voor stap doorloop. Mijn doel is om het boek begin volgend jaar op de markt te brengen.

Workshops Schrijf je Loopbaan
Wil je graag binnenkort schrijvend aan de slag met je loopbaanvraag en spreekt schrijven in een kleine groep je aan? Op dinsdag 11 april gaan de Schrijf je Loopbaan-workshops weer van start. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, dus heb je interesse, laat het me weten.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.