Leven? Of theater?

Onlangs bezocht ik de tentoonstelling “Charlotte Salomon. Leven? Of theater?” in het Joods Historisch Museum. Al eerder zag ik een tentoonstelling over haar werk en leven, maar nog nooit zag ik álle originele gouaches. Deze worden nu, ter ere van Charlotte’s honderdste geboortejaar, voor het eerst allemaal getoond. Eigenlijk is het te veel om in een middag in je op te nemen, maar door de uitleg en filmpjes krijg je toch een goed beeld van het geheel. En op de prachtige interactieve website kun je het hele werk thuis ook rustig in je eigen tempo bekijken.

Charlotte schilderde en schreef het verhaal van haar veelbewogen korte leven. Ze maakte er een soort toneelstuk van waarin ze de hoofdrolspelers (haar vader, stiefmoeder, grootouders, geliefde en zichzelf) andere namen gaf. Door deze vorm maakte ze het hanteerbaar en kon ze met afstand en zelfs humor kijken naar haar tragische familiegeschiedenis én naar het heden waarin ze met haar grootouders voor Hitler was gevlucht naar Zuid-Frankrijk. Ze schilderde en schreef om niet gek te worden, om in leven te blijven. Creëren was voor haar levensreddend. En het werkte: ze werd niet gek. Ze had nog lang kunnen leven en creëren als ze niet kort naar de voltooiing van “Leven? Of theater?” op haar 27e in Auschwitz was vermoord.
De tentoonstelling loopt nog tot eind maart.

Twee schrijfopdrachten: geïnspireerd door Charlotte
1. Hoe belangrijk is creëren (schrijven, tekenen, handwerken etc.) voor jou? Kun je je voorstellen dat dit ‘levensreddend’ kan zijn?
Schrijf hier 10 minuten over (schrijf door tot de tijd om is en corrigeer je tekst niet).

 2. Charlotte heeft veel ogenschijnlijk alledaagse taferelen geschilderd die allemaal een stukje van haar verhaal vertellen. Laat het verhaal van Charlotte nu even los en kijk alleen maar naar de drie schilderijen, hierboven en hiernaast – niet gehinderd door enige kennis.
Welk van de drie schilderijen spreekt je op dit moment het meest aan?

a. Beschrijf in ongeveer 10 regels heel feitelijk en concreet wat je ziet.

b. Schrijf daarna 10 minuten over waarom dit beeld je aanspreekt, wat het met jouw verhaal te maken heeft, wat het jou heeft te zeggen. Schrijf door tot de tijd om is.

N.B. Als je op de interactieve website deze schilderijen opzoekt en er op klikt, zie je de bijbehorende tekst en uitleg.

Veel schrijfplezier!

De laatste Schrijftafel van 2017
Op vrijdag 17 november is de laatste Schrijftafel van dit jaar. Het thema is Stilte. Dus, heb je zin in twee uur ongedwongen schrijven in een klein groepje aan mijn keukentafel, stuur me dan een berichtje!

Voor de eerste maanden van 2018 staan er al weer een aantal schrijfworkshops- en cursussen ingepland. Kijk hiervoor op de agenda.

Je reactie of vraag is van harte welkom!

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.