Mindmap ‘Je ideale werk’

 

mijn ideaal

De Mindmap ‘Je ideale werk’ is een hulpmiddel bij het ontdekken wat jouw ideale werk is: wat doe je het liefst, waar doe je dat het liefst, wanneer en met wie?

Het levert het meest op, zo is mijn ervaring, als je dit niet alleen als een brainstorm-oefening ziet, maar ook als een visualisatie. Dit betekent dat je je aandacht naar binnen richt (je ogen sluiten kan helpen), en bij iedere vraag beelden oproept: je stelt het je dus zo concreet mogelijk voor. Behalve beelden zijn ook geluiden, geuren etc. welkom. Zo spreek je niet alleen je hoofd aan, maar ook je hart, je creativiteit en je verbeeldingskracht.

Je kunt de oefening ook alleen ‘met je hoofd’ doen, maar dan vind je het misschien lastiger en kan het langer duren doordat je te veel gaat nadenken of piekeren.

Tijdens deze oefening kun je het idee krijgen dat je aan het fantaseren bent of dat je het zit te bedenken. Dat is o.k. Het líjkt ook op fantaseren en bedenken. Alles wat er gebeurt is goed, laat het maar gaan zoals het gaat.

De opzet voor de Mindmap zoals je die in de bijlage aantreft ziet er vrij saai uit. Dat is een beperking van dit digitale Mindmap-programma. Ik raad je aan om de Mindmap op papier te maken en hierbij je creativiteit de vrije loop te laten.

Zorg voor:

  • een groot vel papier
  • kleurpotloden of stiften
  • eventueel kun je later plaatjes uit tijdschriften toevoegen

Klik hier voor de Mindmap Mijn ideale werk .

Als je klaar bent, bedenk dan bij alle vragen een concrete kleine creatieve stap die je nú kunt zetten.

Bijvoorbeeld:

  • iets veranderen in je werkruimte zodat deze meer je ideale beeld gaat benaderen (muur schilderen, plant kopen, andere stoel)
  • anderen om feedback vragen en/of jezelf meer complimentjes geven
  • iets gaan doen dat je inspireert (boek lezen, wandeling maken, tentoonstelling bezoeken)

Dit helpt je om je ideale werk dichterbij te brengen.

Want: je ideale werk is voor jou ideaal omdat het je geeft wat je nodig hebt, wat je verlangt – aan bezigheden, sociale contacten, inspiratie en (financiële) waardering. Door nú te kiezen voor activiteiten die jou dit nú al geven ben je al dichter bij je ideale werk en leven!