schrijf het op!

Schrijven is een prachtige manier om in contact te komen met met jezelf: met je gevoelens, verlangens en wensen én met wat je raakt, drijft en bezighoudt.

foto boekjes witVeel mensen vinden het fijn om te schrijven en houden een (soort) dagboek bij. Vaak doen ze dat zonder structuur of focus: ze schrijven wanneer ze de behoefte voelen, tot ze tevreden zijn of geen tijd meer hebben. Een tijdje voldoet dat prima totdat het tevreden gevoel of de nieuwe inzichten uitblijven. Dan wordt de behoefte om te schrijver kleiner en kan het dagboek zo maar voor langere tijd in een kast belanden. Het vage verlangen om er weer in te schrijven blijft, maar ja, waarover dan en waar vindt je de tijd….

Herken je dit?

Hoe dagboekschrijven inspirerend blijft
Er is een andere manier van dagboekschrijven die leuk en inspirerend blijft en er dus voor zorgt dat je regelmatig met plezier in je dagboek schrijft, de ene keer 5 minuten, de andere keer misschien wel een half uur.

De kern van deze manier is dat je naar aanleiding van een woord, een zin of een afbeelding associatief en intuïtief gaat schrijven en je laat verrassen door wat er uit je pen op het papier rolt. Dat wat jou, soms onbewust, bezighoudt wordt zo ‘vanzelf’ zichtbaar.

Over deze creatieve manier van schrijven ben ik erg enthousiast want het opent deuren naar verborgen gebieden die je met alleen je denkkracht niet kunt bereiken. Het betekent dat je niet hoeft te wachten tot je inspiratie hebt, maar dat je erop kunt vertrouwen dat je altijd een tekst kunt schrijven ook al weet je vooraf niet waarover het zal gaan.
En iederéén kan het, je hoeft niet ‘goed’ of ‘mooi’ te kunnen schrijven, je hoeft er alleen maar zin in te hebben, er voor open te staan. Het schrijven is geen ‘ploeteren’ meer maar wordt een fijne, energiegévende bezigheid waar je méér van wilt.

Je dagboek wordt een inspirerende verzamelplek van jouw ervaringen, ontmoetingen en inzichten, met ruimte voor verdriet én vreugde, voor filosofische bespiegelingen én voor to-do-lijstjes, gedichten, plaatjes enzovoort.

Probeer het zelf maar eens
Hieronder volgt een eenvoudige, korte oefening die je laat ervaren hoe prettig en makkelijk creatief schrijven kan zijn.

De oefening
Stap 1 : Pak een vel papier en nummer 10 regels.

Stap 2 : Zo meteen lees je de ‘open zin’ die ik voor je heb opgeschreven. Mijn vraag aan jou is om deze zin op te schrijven en dan snel (iets sneller dan je gewoonlijk schrijft) dóór te schrijven. Je maakt de zin af en schrijft door tótdat je de 10 regels hebt volgeschreven.

Maak de volgende zin af: “Wat me de afgelopen week het meest geraakt heeft …”

Als er opeens geen woorden meer uit je pen rollen, ga dan niet nadenken (‘in je hoofd’ zitten), maar herhaal gewoon een aantal keer het laatste woord dat je hebt opgeschreven, en je zult merken dat je al heel snel weer verder kunt schrijven.

Stap 3 : lees wat je hebt opgeschreven hardop aan jezelf voor!

Ik ben benieuwd hoe deze schrijfervaring je bevallen is – reacties zijn welkom!

Krijg je zin om (weer) te gaan schrijven?
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze creatieve manier van schrijven, dan is de cursus ‘Luisteren naar je pen’ misschien iets voor jou. In deze cursus laat ik je kennismaken met verschillende schrijftechnieken én ervaar je de weldadige werking van het schrijven met anderen in een klein groepje.

Ook kan ik je het boek Dagboek als spiegel van Christine de  Vries aanraden, hierin vindt je veel concrete tips en inspirerende voorbeelden.