Zoeken naar zin

Ga niet op zoek naar geluk, maar naar betekenis – dat is de kern van het boek “De kracht van betekenis” van Emily Esfahani Smith. Een inspirerend boek waarin ze uitlegt waarom zoeken naar betekenis je veel meer voldoening schenkt dan zoeken naar persoonlijk geluk. Ze noemt vier pijlers voor een zinvol leven:

  1. ergens bij horen: verbinding en waardering ervaren in relaties met mensen (je gezin, familie, vrienden, tennisclub of zangkoor) én in onverwachte, mooie kleine ontmoetingen, bijv. in de tram of de supermarkt
  2. een doel hebben: je bezig houden met iets dat je de moeite waard vindt en waarbij je je talenten kunt gebruiken
  3. verhalen vertellen: door het vertellen (en schrijven) van je verhaal kun je gebeurtenissen in je leven met elkaar verbinden, begrijpen waarom dingen gebeuren en meer zin ervaren
  4. transcendentie ervaren: iets groots ervaren dat je niet kunt bevatten, zoals een prachtig uitzicht, een aangrijpend muziekstuk, een spirituele ervaring.


Schrijven over zin
In het boek is er ook aandacht voor schrijven als helende manier om (ingrijpende) gebeurtenissen een plek te geven. Door over een gebeurtenis, crisis of trauma te schrijven kun je los komen van je emoties, verschuift je perspectief en ga je zien hoe de gebeurtenis past in je leven. Het helpt je om er betekenis aan te geven, ervan te herstellen en er door te groeien.
Dit effect van het schrijven heb je misschien al ervaren als je regelmatig voor jezelf en/of met anderen schrijft. Ik herken het zeker, uit mijn eigen schrijfproces én uit de cursussen die ik geef – waar behalve het schrijven ook het délen van je verhaal met anderen belangrijk is.

 

Schrijfdag Zoeken naar Zin
Geïnspireerd door dit boek organiseer ik op donderdag 14 december de Schrijfdag Zoeken naar Zin. De dag is bedoeld voor iedereen die zich tot dit thema voelt aangetrokken: bijvoorbeeld omdat je wilt verkennen wát jouw leven zin geeft, hóe je meer zin, voldoening en plezier kunt ervaren, of omdat je op zoek bent naar een (nieuw) doel.
N.B. Door deze schrijfdag werk je heel concreet aan het verstevigen van de derde pijler ‘verhalen vertellen’, en ga je dus direct al meer Zin ervaren.l

Je reactie of vraag is van harte welkom!

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.