Schrijf en je groeit !

Collage SM

In de Schrijfcoachspecial van Schrijven Magazine van februari 2016 is één pagina aan ‘Schrijf & Groei’ gewijd. Hieronder volgt de tekst van dit artikel.

# SCHRIJF & GROEI   –   Marianne Panneman

1. Wat is de essentie van je aanpak?

Het procés van het schrijven staat voorop, met als belangrijkste doelen schrijfplezier en persoonlijke groei. Door regelmatig vrijuit te schrijven over wat je raakt en bezighoudt leer je jezelf beter kennen, creëer je overzicht en inzicht en zie je nieuwe wegen. Je spreekt je eigen kracht aan.
Ik leer mensen technieken om hun schrijfplezier te vergroten en moeiteloos te kunnen schrijven. Ook zet ik het vrijuit schrijven in als manier om bepaalde thema’s te verkennen en te verdiepen. Het delen van je verhaal met anderen is ook een belangrijk element: je geeft dan, behalve woorden, ook een stém aan wat in je leeft. De combinatie is heel krachtig en zorgt voor mooie ontmoetingen en wederzijdse inspiratie.

2. Op welke quote van een deelnemer ben je het meest trots?

“Ik heb dankzij de schrijfworkshops weer een focus gekregen, weet waar ik naar toe wil en heb weer vertrouwen in de toekomst.”

3. Je geeft ook loopbaancoaching. Is er overlap?

Ja, ik verbind het schrijven en het coachen steeds meer met elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat schrijven een fantastische manier is om inzicht te krijgen én in beweging te komen.  Daarom heb ik de workshop-serie Schrijf je Loopbaan ontwikkeld: 4 schrijf-workshops met ieder een eigen thema voor mensen die iets willen veranderen aan hun werksituatie. Dit blijkt een schot in de roos: deelnemers geven aan dat ze het fijn vinden om zich schrijvend te bezinnen, dat ze verrassende inzichten opdoen en geïnspireerd worden door de verhalen van de andere deelnemers.

4. Je biedt ook online schrijfcoaching volgens Mindful Analysis aan. Wat houdt dat in?

Dit is een kort en krachtig coachingstraject van één week, waarin je dagelijks schrijft over een thema of vraag die in je leven speelt, steeds gestimuleerd tot verdieping door vragen van mij. Doordat je schrijft op plekken en momenten die jou goed uitkomen kun je je goed bezinnen en al schrijvend analyseren wat er speelt, hoe dat zo gekomen is en hoe je verder wilt.

5. Wat is de schrijftip die je het meest geeft?

Houd je pen op het papier, schrijf gewoon dóór.

(Tekst kader:)
Naam: Marianne Panneman, trainer creatief schrijven en (loopbaan)coach.
Aanbod: schrijfworkshops en -cursussen zoals Schrijf je Loopbaan, Luisteren naar je pen, De Schrijflunch, Inspiratiedag voor coaches en online schrijfcoaching. Alles gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Door te schrijven verbind je je met jezelf en van daaruit kun je je (beter) verbinden met anderen en met de wereld om je heen.
Website: www.schrijfengroei.nl en www.loopbaancreatie.nl 

Bron: Schrijven Magazine, Jaargang 20, nummer 1, februari 2016