Niet of-of maar én-én. Je hoeft niet voor één baan te kiezen, combineren kan ook!


Collage beroepen

Stel je voor: je hebt een parttime administratieve baan én een praktijk als schoonheidsspecialiste. Of je geeft yogalessen én werkt in de kinderopvang. Je werkt naast je coachingspraktijk een dag in de week in een lunchroom. Of je hebt een bed & breakfast én werkt als beleidsmedewerker bij de gemeente.  De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Ik ben een slasher
In Amerika noemen ze het een ‘slash career’ wanneer je meerdere banen of bezigheden hebt. Sinds een aantal jaren ben ik ook zo’n ‘slasher’: loopbaancoach/ schrijfcoach/ vertrouwenspersoon. Mijn belangrijkste bron van inkomsten is nog steeds mijn coachingspraktijk, maar hiernaast geef ik ook creatieve schrijfworkshops en én werk ik voor een aantal bedrijven als externe vertrouwenspersoon. Werkzaamheden die allemaal passen bij wie ik ben, waar ik blij van word, wat ik kan én wat ik belangrijk vind.

Neem je dromen verlangens serieus
Ook al ben ik nu heel blij met deze combinatie en is mijn werkplezier enorm toegenomen, het was niet zo gepland. Het ontstond uit economische noodzaak, doordat mijn coachingspraktijk door de crisis een paar jaar geleden opeens minder goed liep. Dit dwong me na te denken over hoe ik verder wilde: meer van hetzelfde of iets anders, een verbreding? Als eerste ging ik uitgebreider en creatiever koken (ik had immers meer tijd) en startte een vegetarisch kookblog. Dit gaf veel voldoening, ook al verdiende ik er geen geld mee. Het concrete en het creatieve van het koken was precies wat ik nodig had. Een korte periode onderzocht ik het kunstenaarschap (een oude droom), en ontdekte dat ik het maken van zeefdrukken heerlijk vind, maar dat de druk om te moeten verkopen ten koste van mijn plezier en creativiteit gaat. Ik realiseerde me ook dat slechts zeer weinigen kunnen leven van hun kunst en dat ik niet één van hen ben. Het is goed om dit verkend te hebben en het los te kunnen laten.

Je hoeft niet voor één baan te kiezen, je kunt ook combineren
In deze periode werd ook duidelijk dat ik het coachen niet wilde missen, maar wel toe was aan nieuwe impulsen en méér wilde naast één-op-één in gesprek zijn met mensen.  Toen het creatieve schrijven op mijn pad kwam wist ik direct dat dit iets voor mij was en zag ik mogelijkheden om met kleine groepen te gaan schrijven. Vervolgens werd ik gevraagd om vertrouwenspersoon te worden en besloot ‘ja’ te zeggen en de opleiding hiervoor te gaan volgen.

Neem op een veilige manier risico’s
Het creatieve schrijven en het werken als vertrouwenspersoon sluiten heel goed aan bij mijn interesses, bij m’n werkervaring als coach én bij mijn behoefte aan het leren van nieuwe dingen. Het inslaan van nieuwe wegen gaf een impuls aan mijn creativiteit: al snel ging ik allerlei mogelijkheden zien om het schrijven meer in te zetten als coachingsinstrument en ontwikkelde ik bijvoorbeeld schrijfworkshops speciaal voor mensen met loopbaanvragen. Dit is een nieuwe weg, waar ik nog jaren op verder kan. En wie weet wat de toekomst nog in petto heeft: misschien ga ik wel workshops ontwikkelen waarin er niet alleen geschreven, maar ook getekend, geplakt en geknipt wordt, schrijf ik een boek en ga ik vegetarische schrijfdiners organiseren…. Zo kan ik op een relatief eenvoudige manier risico’s nemen. Ik hoef niet alle schepen achter me te verbranden, ik kan uitproberen, kijken wat werkt en dat vervolgens laten groeien!

Crisis als kans
Dat een crisis ook altijd een kans op verandering en transformatie biedt, heb ik de afgelopen jaren zeker ervaren. Zodra je ruimte maakt voor de dingen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, begint ook je creativiteit weer te stromen en is er heel veel mogelijk. Is je baan niet (meer) leuk? Natuurlijk kun je weggaan, maar kijk ook wat er nog meer mogelijk is. Bijvoorbeeld een dag minder werken en er iets heel anders naast gaan doen?

De voordelen van een slash career
Nog even de voordelen van een slash career op een rij:

  1. Meer kanten van je persoonlijkheid en meer talenten worden aangesproken, wat heel bevredigend is
  2. Er kan een kruisbestuiving ontstaan tussen de verschillende werkzaamheden wat weer tot nieuwe ideeën, vormen, opdrachten etc. kan leiden
  3. Je basisbaan/anker wordt er meestal leuker door: meer energie, nieuwe ideeën, nieuwe mensen etc.
  4. Je ervaart meer balans in je leven
  5. Het geeft je de mogelijkheid nieuwe dingen uit te proberen, zonder grote risico’s te nemen
  6. Het past heel goed in deze tijd, waarin vaste banen voor langere tijd steeds minder vaak voorkomen

Dit gun ik jou ook. En al is een slash career niet voor iedereen ideaal en voor sommigen zelfs een ongewenste noodzaak: meerdere kleine, niet-leuke slechtbetaalde baantjes – het kan voor veel méér mensen dan nu het geval is een fijne manier van werken zijn.

Verken de mogelijkheden in je eigen tempo (bijvoorbeeld door erover te schrijven)

Wil je onderzoeken wat jij écht wilt en of een slash-career iets voor jou is? Neem je dromen en verlangens serieus, denk niet of-of maar én-én, bedenk een aantal scenario’s en ga erover in gesprek met vrienden of met een loopbaancoach.
Wat ook goed werkt – en hier spreekt de schrijfcoach – is dit al schrijvende in je eigen tempo verkennen en zo meer zicht krijgen op de richting die je op wilt en wat daar allemaal in mogelijk is. Je kunt dit zelf thuis doen of samen met anderen in een loopbaan-schrijfworkshop, zodat je ervaringen kunt delen en elkaar kunt inspireren.

Hoe dan ook, kijk eens op een andere manier naar werk en naar jouw loopbaan. Wat is er nog meer mogelijk?

Reacties zijn van harte welkom. En, als het artikel je aanspreekt, voel je dan vrij het te delen met anderen!

Inspiratiebronnen voor dit artikel:

  • Artikel ‘Het beste van twee werelden’, Otje van der Lelij, Flow 4, 2016
  • Het boek ‘One person/multiple careers’ van Marci Alboher (Warner Business Books)

Marianne Panneman (1965) heeft ruim 20 jaar ervaring als loopbaancoach én geeft creatieve schrijfcursussen en –workshops. Twee keer per jaar kun je bij haar in Amsterdam ‘Schrijf je Loopbaan’ volgen, een serie van 4 schrijfworkshops voor mensen met loopbaanvragen. Meer informatie vind je op www.loopbaancreatie.nl en www.schrijfjeloopbaan.nl.