Mijn moeder & ik: waarom schrijven over de relatie met je moeder waardevol is

collage mijn moeder en ik 4

Je moeder, of ze er wás voor je of niet, of je dol op haar bent of juist niet, of je een warme band met haar hebt of niet – jullie relatie heeft invloed (gehad) op je leven. Hoe je het ook wendt of keert, je kunt niet om je moeder heen.
 *
In 2015 werd mijn moeder 80 en ik 50. Al 50 jaar zijn we met elkaar verbonden. In mijn jeugd was ze er altijd, de klassieke moeder die thuis was met thee als ik uit school kwam.
 In mijn pubertijd benauwde me dat steeds meer en begrepen we elkaar steeds minder goed. Zij snapte niet waarom ik mijn haar wilde verven, kapotte panty’s wilde dragen (het waren de jaren ’80, punk en new wave) en overal tégen was en ik begreep niet waarom zij niet werkte, geen boeken las en het dominante gedrag van mijn vader accepteerde. Ik ging al vroeg uit huis, op m’n 17e, wilde vrij zijn, los van ‘hoe het hoort’, wilde een ander leven. Aandacht voor hoe mijn moeder dit beleefde en voor wij zij dacht en voelde had ik in die jaren totaal niet, ik was vooral met mezelf en m’n vrienden bezig. De jaren daarna werd onze relatie weer langzaam beter en plezieriger, al was er naast warme en gezellige momenten ook regelmatig irritatie tussen ons en voelde ik me snel bekritiseerd.
7 jaar geleden overleed mijn vader. Tijdens zijn ziekbed en daarna zijn we dichter naar elkaar toe gegroeid en zijn de rollen aan het veranderen. Ik voel me verantwoordelijker, zeker nu mijn moeder slechthorend en wat vergeetachtig wordt, regel met plezier haar administratie en organiseerde bijvoorbeeld haar 80e verjaardag. Toch, ook al zijn we allebei ouder, wijzer en milder geworden – na een paar dagen in elkaars gezelschap ontstaat er toch vaak wat ergernis, al had ik me nog zo voorgenomen om liefdevol, geduldig en verdraagzaam te zijn.
*
Er speelt van alles tussen moeders en dochters. Je moeder is de eerste persoon aan wie je je hecht en met wie je je identificeert. Vanwege de enorm grote nabijheid en herkenbaarheid is er vaak veel moois maar wringt er ook veel. Een groot thema is afstand – nabijheid: de meeste dochters willen graag een goed contact met hun moeder én willen ook graag op hun eigen benen staan, zich vrij voelen in hun eigen leven. En daar zit vaak de spanning. Of je je goed van je moeder hebt kunnen losmaken bepaalt vaak of je later een goede, volwassen relatie met haar kunt hebben. Herken je dit? Hierover denken en schrijven is fijn en werkt verhelderend en louterend: je leert je moeder en jezelf beter kennen en kunt beter vrede hebben met hoe het was en hoe het is.

* * * 

Op 14 oktober 2016 organiseer ik de schrijfdag ‘Mijn moeder & ik’. De nadruk ligt op wat de relatie met je moeder je in positieve zin heeft gebracht en nog steeds brengt. Hiernaast is er ook ruimte voor de moeilijke aspecten. Je keert terug naar mooie en lastige momenten samen en kijkt naar de ontwikkelingen die jullie alle twee hebben doorgemaakt.  Zo kom je dichter bij je moeder én dichter bij jezelf.

Ben je nieuwsgierig? Meer informatie over de schrijfdag ‘Mijn moeder & ik’ vind je hier.

Reacties op dit artikel zijn welkom!