Schrijf je loopbaan©

Collage Schrijf je loopbaan 4

Verander al schrijvend je werksituatie

Creatieve schrijfcursus voor mensen die iets willen veranderen aan hun werksituatie

Stop met piekeren en ga schrijven
Ben je niet blij met je werksituatie, denk je er veel over na en brengt dat je niet echt verder? Piekeren over je werk (of over het feit dat je géén werk hebt) is heel frustrerend en ontmoedigend. Wat dan helpt is over je werksituatie gaan schrijven!
Wat nu in je hoofd zit komt dan op papier waardoor je er met meer afstand naar kunt kijken, er nieuwe inzichten kunnen ontstaan en je in beweging kunt komen.

Schrijf je Loopbaan
In een kleine groep van 4-6 mensen vind je in 4 dagdelen al schrijvend inzichten en antwoorden die passen bij de loopbaanvraag of het thema dat jou bezighoudt. Dit kan van alles zijn: een gevoel van onrust, een onprettige werksfeer, zeker weten dat je iets anders wilt maar nog niet wat, zorg over het vinden van een nieuwe baan, werkstress, op zoek zijn naar een andere invulling van je leven, een nog onbestemd verlangen.

Schrijf je Loopbaan heeft mij laten inzien hoeveel ik al in mezelf heb zitten dat van waarde is, het schrijven was de ‘tool’ om het naar buiten te laten komen. De schrijfochtenden waren heerlijk om naar toe te gaan, een bubbel in mijn drukke bestaan. Door het schrijven met de pen voelde ik het in mijzelf weer stromen. De sfeer die ontstond was open en prettig. Ik had echt het gevoel helemaal te kunnen zijn wie ik ben en durfde mezelf te laten zien. Door dit traject had mijn ‘loopbaan’ weer mijn volle aandacht. Er leek geen afleiding te zijn, hoewel ik dat normaliter wel heel erg ervaar. De kleine stapjes van elke schrijfochtend hielpen mij in het proces. Marianne heeft me in laten inzien dat mijn loopbaan vervlochten is met mijn persoonlijke leven, mijn gevoelens, emoties, dat alles eigenlijk één is. De afgelopen periode heb ik vele beslissingen genomen en stappen gezet, alles in lijn met mijn wensen en dromen.
– Liselotte

Wat fijn om over je loopbaan na te denken zonder testjes te doen en lijstjes in te vullen. Eigenlijk komt er weinig denken aan te pas. Via het schrijven kom je als terloops op ideeën, inzichten en overtuigingen. Omdat je het op papier zet, wordt het opeens werkelijkheid. Soms vond ik dat confronterend, maar het was vooral inspirerend. Luisteren naar de andere deelnemers was een verrijking van mijn zoektocht.
– Marlies”

Schrijf je Loopbaan heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik op de goede weg ben en moet vertrouwen in de toekomst. Door de schrijfopdrachten kwam ik erachter dat ik veel antwoorden op mijn eigen vragen er zo uit kon schrijven. Dit was heel verhelderend.
– Nina “

Schrijven over mijn werksituatie, in plaats van er over nadenken en praten, had een verfrissend effect. De uitdagende opdrachten tijdens de schrijfochtenden en de schrijfinspiratie voor thuis brachten mij dichter bij de kern waar het om gaat. Ook heel waardevol vond ik de uitwisseling met andere deelnemers.
Marianne is professioneel, een goede procesbewaker en gastvrouw. Ze zorgt ervoor dat ieder aan bod komt. ‘Schrijf je Loopbaan’ vind ik een aanrader voor ieder die serieus ‘aan de bak’ wil of moet.
– Edith “

Lees hier meer ervaringen van deelnemers.

Werkwijze
Aan de hand van speelse, inspirerende opdrachten onderzoek je wat er speelt in je werksituatie en verwoord je je gedachten, gevoelens en verlangens op papier. De aanpak is erop gericht je zoveel mogelijk úit je hoofd te halen en naar je hart te brengen. Dus niet lang nadenken en wikken en wegen, maar intuïtief, reflectief en associatief schrijven en je laten verrassen door je eigen inzichten, antwoorden en wijsheid. Door ze voor te lezen deel je je schrijfsels met de anderen (als je dat wilt), en geef je – behalve woorden – ook een stem aan wat er in je leeft.

Door deze manier van schrijven maak je verbinding tussen je hart en je pen. Zo krijg je als vanzelf zicht op wat echt belangrijk voor je is. Het helpt bij het maken van keuzes en plannen. En bij het geven van een nieuwe wending aan je werk en leven.

Opzet
De cursus bestaat uit vier dagdelen, die elk een eigen thema hebben, en wordt gegeven:

 • op vier ochtenden, verspreid over vier weken, met tussentijds extra schrijfopdrachten om thuis verder te kunnen schrijven
 • als tweedaagse cursus: twee aaneengesloten dagen, met extra schrijfopdrachten na afloop

De 4 thema’s zijn:  

 1. behoefte aan verandering
 2. talenten en dromen
 3. mogelijkheden verkennen
 4. in beweging komen

Wat brengt Schrijf je Loopbaan je?

 • inzicht, ordening, duidelijkheid, bewustwording
 • meer zelfvertrouwen, innerlijk weten, eigen kracht
 • ideeën voor nieuwe stappen, mogelijkheden en keuzes, perspectief
 • mooie ontmoetingen met anderen die ook iets willen veranderen aan hun werksituatie
 • inspiratie, uitwisseling, gezelligheid

Vervolg: de cursus kan worden gecombineerd met een aantal individuele gesprekken, om de verkregen inzichten concreet vorm te geven. Hierdoor ontstaat een optimale mix van schrijven in een groep én individueel maatwerk.

2019

Wanneer:

Tweedaagse op 31 januari en 1 februari, van 10.00 – 16.00 uur, inclusief vegetarische lunch (vol)

Tweedaagse op 7 en 8 maart, van 10.00 – 16.00 uur, inclusief vegetarische lunch

Locatie: de keukentafel van Marianne, Pond Sterlinglaan 12, 1060 RS Amsterdam

Investering particulier: € 210 inclusief koffie, thee, lekkers en 21 % btw.

Investering zakelijk (werkgever/instantie betaalt): € 260 excl. btw.

Speciaal combinatie-aanbod:
Cursus Schrijf je Loopbaan + 3 individuele loopbaangesprekken:  € 580 incl btw.
Betaalt de werkgever dan kost deze combi € 790 ex btw.

Aanmelden: via het contactformulier. Vermeld s.v.p. duidelijk voor welke workshop(s) je je aanmeldt.

Aanbevolen: in 2018 is mijn boek “Schrijf je Loopbaan” verschenen bij S2 Uitgevers. Het boek staat vol met speelse, inspirerende schrijfopdrachten (andere dan in het schrijfprogramma) en bevat een schrijfroute die je brengt bij het antwoord op je loopbaanvraag.

N.B. voor coaches die deze cursus aan mensen in hun regio willen aanbieden en/of in hun werkwijze willen integreren, start in april 2019 de 3-daagse Schrijf je Loopbaan-Trainer©. Voorwaarde om hier aan mee te kunnen doen is om eerst zélf de cursus Schrijf je Loopbaan te hebben gevolgd.

 

Schrijf je Loopbaan© is ontwikkeld door Marianne Panneman van Loopbaancreatie. Op het format en de programma’s van Schrijf je Loopbaan rust copyright. Het is niet toegestaan om zonder toestemming informatie over te nemen voor zakelijk gebruik. 

Loopbaancreatie kan ook ‘in-house’ bij een organisatie Schrijf je Loopbaan-workshops geven, voor groepen van maximaal 6 personen. Bijvoorbeeld in het kader van een talenten- of traineeprogramma, voor een intern loopbaan- of mobiliteitscentrum of voor cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt.