Schrijf je Loopbaan©-Trainer

3-daagse training voor coaches die met Schrijf-je-Loopbaan willen werken

In 2015 ontwikkelde ik de workshopserie Schrijf je Loopbaan. In vier dagdelen gaan mensen met een loopbaanvraag, aan de hand van inspirerende schrijfopdrachten, al schrijvend op zoek naar inzichten, inspiratie en antwoorden. Er wordt gewerkt in kleine groepen van 4-6 deelnemers die (alleen als ze dat willen) hun schrijfsels ook met elkaar delen in een veilige, oordeelloze setting. Doordat ze zo behalve woorden ook een stem geven aan wat er in hen leeft en steun en inspiratie van anderen ervaren ontstaan er snel inzichten, antwoorden én beweging.

Inmiddels hebben behoorlijk wat mensen uit heel Nederland de workshopserie gevolgd. Hier lees je wat over hun ervaringen.

Zelf ben ik de afgelopen jaren alleen maar enthousiaster geworden over de werking van creatief schrijven voor mensen met een loopbaanvraag en ik wil mijn enthousiasme, kennis en ervaring graag met je delen.

Een aantal collega’s heeft me de afgelopen periode gevraagd of het mogelijk is om de workshopserie Schrijf je Loopbaan in hun regio aan te bieden. Tot nu toe was ik nog niet zo ver. Ik wilde eerst zelf meer ervaring met het programma opdoen én ik wilde het boek Schrijf je Loopbaan schrijven.

Nu dit is gerealiseerd ontstaat er weer ruimte in mijn agenda en hoofd en ga ik me de komende maanden richten op het ontwikkelen van een training voor coaches die Schrijf je Loopbaan-trainer willen worden.

Schrijf je Loopbaan:

 • er is de workshopserie Schrijf je Loopbaan waarin mensen met een loopbaanvraag in een kleine groep, in 4 dagdelen, al schrijvend en uitwisselend tot inzichten, antwoorden en nieuwe stappen komen. Zij geven woorden én een stem aan wat er in hun leeft.
  Vier thema’s met bijbehorende schrijfopdrachten staan centraal: behoefte aan verandering, talenten en dromen, mogelijkheden verkennen, in beweging komen.
 • er is het boek Schrijf je Loopbaan waarmee mensen met een loopbaanvraag in hun eigen tempo, op een zelf gekozen plek, een schrijfroute volgen die al schrijvend tot inzichten, antwoorden en nieuwe stappen leidt.
  Acht vragen met bijbehorende schrijfopdrachten staan centraal: hoe gaat het met je, waar werk en leef je voor, wat heb je de wereld te bieden, waar ben je nieuwsgierig naar, waar droom je van, welke kant wil je op, wat houdt je tegen, hoe ga je verder.

De workshopserie en het boek vullen elkaar goed aan, maar kunnen ook prima los van elkaar ‘genuttigd’ worden.

De opzet zal als volgt zijn:

 • Je volgt eerst zelf de workshopserie Schrijf je Loopbaan, zodat je zelf alle opdrachten en het groepsproces hebt ervaren. Kijk hier voor de data in 2018.
 • Spreekt dit je aan dan kun je vervolgens de 3-daagse training tot Schrijf je Loopbaan-trainer volgen. Hierin zal er aandacht zijn voor het trainerschap én voor kennis/theorie over de werking van schrijven en oordeelloos luisteren. Ook is er aandacht voor hoe jij Schrijf je Loopbaan in jouw praktijk kunt inzetten. En natuurlijk zal er veel geschreven worden.
 • Tussen de trainingsdagen oefen je zelf met (proef)cliënten met onderdelen van het programma.
 • Je ontvangt een complete handleiding voor Schrijf je Loopbaan met alle programmaonderdelen en opdrachten, en na afloop een certificaat.

Na afloop van deze training heb je:

 • veel ervaring met creatief schrijven opgedaan
 • ervaring met het werken als trainer, ken je jouw sterke punten en uitdagingen en voel je je voldoende toegerust en comfortabel om met een (kleine) groep te gaan werken
 • kennis van de werking van (en theorie over) creatief, intuïtief en reflectief schrijven, over het delen van het geschrevene in de groep en over oordeelloos luisteren

en heb je zin en het vertrouwen om zelf de Schrijf je Loopbaan-workshops te gaan geven.

Mijn streven is om deze training als ‘pilot’ voor het eerst begin 2019 aan te bieden, aan wie dan de workshopserie al heeft gevolgd.

Interesse?
Vind je dit interessant en wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Heb je vragen? Stuur me dan een berichtje. Via het contactformulier of rechtstreeks aan marianne.panneman@gmail.com