Schrijf je Loopbaan-Trainer©

3-daagse training voor coaches die met Schrijf-je-Loopbaan willen werken


Aanleiding

In 2015 ontwikkelde ik de cursus Schrijf je Loopbaan:

 • Een cursus van vier dagdelen, waarin mensen met een loopbaanvraag al schrijvend onderzoeken wat er bij hen wringt, wat belangrijk voor hen is, wat hun kwaliteiten, dromen en verlangens zijn, wat hen tegenhoudt en welke kant ze op willen.
 • Vier thema’s met bijbehorende schrijfopdrachten staan centraal: behoefte aan verandering, talenten en dromen, mogelijkheden verkennen, in beweging komen.
 • Er wordt gewerkt in kleine groepen van 4-6 deelnemers die hun schrijfsels met elkaar delen in een veilige, oordeelloze setting. Door het geven van woorden en een stem aan wat er in hen leeft en door de steun en inspiratie van anderen ontstaan er snel inzichten, antwoorden én beweging.
 • De cursus staat op zichzelf maar kan desgewenst worden gecombineerd met 3 individuele gesprekken, om in te zoomen op de individuele situatie en de verkregen inzichten concreet vorm te geven. Hierdoor ontstaat een optimale mix van schrijven in een groep én individueel maatwerk.

Inmiddels hebben behoorlijk wat mensen uit heel Nederland de cursus aan mijn keukentafel gevolgd. Hier lees je over hun ervaringen.

Ik ben de afgelopen jaren steeds enthousiaster geworden over de werking van creatief schrijven voor mensen met een loopbaanvraag en ik wil mijn enthousiasme, kennis en ervaring graag met je delen.

Van collega’s kreeg ik af en toe de vraag of het mogelijk is om ook de cursus Schrijf je Loopbaan-programma te gaan geven en het in hun regio aan te bieden. Tot nu toe was ik nog niet zo ver. Ik wilde eerst zelf meer ervaring met de cursus opdoen én ik wilde het boek Schrijf je Loopbaan schrijven.

Nu dit is gerealiseerd ontstaat er weer ruimte in mijn agenda en hoofd en ga ik me de komende maanden richten op het ontwikkelen van een training voor coaches die Schrijf je Loopbaan-trainer© willen worden.

Opzet Schrijf je Loopbaan-trainer©

 • Je volgt eerst zelf – als deelnemer met een loopbaanvraag – de cursus Schrijf je Loopbaan, zodat je zelf alle opdrachten en het groepsproces hebt ervaren. Kijk hier voor de data in 2018.
 • Spreekt dit je aan dan kun je vervolgens de 3-daagse training tot Schrijf je Loopbaan-trainer© volgen. Hierin zal er aandacht zijn voor het trainerschap én voor kennis/theorie over de werking van schrijven en oordeelloos luisteren. Ook is er aandacht voor hoe jij Schrijf je Loopbaan (de cursus en het boek) in jouw praktijk kunt inzetten. Natuurlijk zal er veel geschreven worden.
 • Tussen de trainingsdagen oefen je zelf met (proef)cliënten met onderdelen van de cursus.
 • Je ontvangt een complete handleiding voor Schrijf je Loopbaan met alle programmaonderdelen en opdrachten, en na afloop een certificaat.

Resultaat

Na afloop van deze training heb je:

 • veel ervaring met creatief schrijven opgedaan
 • ervaring met het werken als trainer, ken je jouw sterke punten en uitdagingen en voel je je voldoende toegerust en comfortabel om met een (kleine) groep te gaan werken
 • kennis van de werking van (en theorie over) creatief, intuïtief en reflectief schrijven, over het delen van het geschrevene in de groep en over oordeelloos luisteren
 • zin en het vertrouwen om zelf de cursus Schrijf je Loopbaan te gaan geven of in jouw werkwijze te integreren.

Mijn streven is om deze training als ‘pilot’ voor het eerst begin 2019 aan te bieden, aan wie dan de cursus al heeft gevolgd.

Interesse?
Vind je dit interessant en wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Heb je vragen? Stuur me dan een berichtje. Via het contactformulier of rechtstreeks aan marianne.panneman@gmail.com.