Schrijven met naald en draad

In Leiden vind je Museum het Wevershuis – een piepklein, heel oud wevershuisje uit ongeveer 1560, nog helemaal in oorspronkelijke staat, waar textielkunstenaars hun werk kunnen tonen.

Onlangs zag ik daar werken van Jette Clover, een Deense textielkunstenares. Ze maakt ‘collage constructies’ met lagen van katoen, linnen, kaasdoek en papier. Die materialen bewerkt ze met allerlei technieken zoals verven, stempelen, verroesten en bedrukken.
Ik vind het heel mooi en inspirerend hoe ze verschillende creatieve vormen met elkaar vermengt: quilten, schilderen, druktechnieken én schrijven.

De teksten en losse woorden in haar werk zijn meer bedoeld om naar te kijken dan om goed te lezen, Jette wil hiermee de menselijke behoefte aan communicatie laten zien. Over het borduren van woorden en teksten zegt ze:

“Momenteel borduur ik woorden en teksten met de hand. Het steken met naald en draad is gelijkend op het ritme van schrijven met pen op papier – een rustige en intieme manier om te communiceren.”

Ook ik zie schrijven als een rustige en intieme manier om te communiceren, om te beginnen met jezelf én – als je je teksten laat lezen of voorleest – vaak ook met anderen.

Zoals je misschien al hebt ervaren doet schrijven je goed, het helpt om de ervaringen van het leven te verwerken. Schrijven werkt voor iedereen, en uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig piekeren of het lastig vinden om over hun emoties te praten er zelfs extra baat bij hebben.

Daarom deze keer een schrijfopdracht speciaal voor de piekeraar die in ieder van ons schuilt:

Schrijfopdracht
Stap 1. Waar maak jij je wel eens zorgen over? Maak een lijstje met de zorgen die je nu invallen (kleine en/of grote zorgen, alles is goed). Neem hiervoor maximaal 5 minuten.
Stap 2. Kies één zorg uit dit rijtje en schrijf 10 minuten over deze zorg. Schrijf op wat er in je opkomt, schrijf door tot de tijd om is en bekommer je niet om spelling en grammatica.
De volgende vragen zijn bedoeld ter inspiratie, maar voel je vrij ze ook weer los te laten: waar komt je zorg vandaan, heb je deze zorg al lang, kun je nog wat preciezer omschrijven waar je je zorgen over maakt, is het een reële zorg of niet?
Stap 3. Lees je tekst rustig door. Schrijf dan de volgende zin op en vul deze aan met wat in je opkomt, tot maximaal 15 regels.
“Nu ik dit lees realiseer ik me…”

Ik ben benieuwd wat deze oefening je oplevert. Je reacties of  vragen zijn zeer welkom!

Zin om te schrijven? Schuif een keer aan bij de maandelijkse Schrijftafel of doe mee aan één van de creatieve schrijfcursussen die ik dit najaar weer geef, zoals Luisteren naar je pen, de Schrijfdag Mijn moeder & ik of Schrijf je Loopbaan. Op de agenda vind je de een overzicht van de schrijfactiviteiten die ik de komende maanden organiseer

P.S. de tentoonstelling van Jette Clover in het Wevershuis is nu afgelopen

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.